Četiri esencijalne komponente automobila koje zahtevaju česte provere

Redovno održavanje automobila nije samo važno za njegovu dugovečnost, već i za sigurnost vozača i putnika. Mnogi problemi sa automobilima mogu se sprečiti ili otkriti u ranoj fazi, što može značajno smanjiti troškove popravki. Osim toga, dobro održavan automobil pruža bolje performanse i efikasniju potrošnju goriva. U nastavku ćemo razmotriti četiri ključne komponente koje zahtevaju redovnu proveru i održavanje.

Iako niko ne želi da im se automobil pokvari, to se može dogoditi u bilo kom trenutku. Redovno proveravanje automobila kako biste bili sigurni da je sve u ispravnom stanju pomoći će u sprečavanju loma. Auto delovi su dostupni online i lako možete pronaći svaki deo koji vam je potreban. Sledeće četiri auto komponente treba redovno proveravati:

Izduvni sistem

Izduvni sistem u velikoj meri utiče na efikasnost i performanse vozila. Ovo osigurava da vaše vozilo radi što efikasnije i pomaže u smanjenju zagađivača u motoru. Obavezno proverite da li u izduvnom sistemu ima curenja ili pukotina u cevima i bilo kakvih znakova korozije ili oštećenja. Povećana potrošnja goriva, smanjena snaga i performanse motora, pa čak i zdravstveni rizici od udisanja štetnih gasova koje emituje neispravan izduvni sistem mogu biti uzrokovani korozijom ili kvarom izduvnog sistema.

Online možete potražiti i poručiti sve delove potrebne za održavanje i popravku izduvnih gasova. Uverite se da je sve sigurno i da nije labavo. To uključuje slušanje bilo kakvih vibracija ili zveckanja koje mogu biti rezultat labavih vešalica ili nosača, to mogu biti znakovi da sistem treba popraviti ili zameniti. Labavi zavrnut vijak može prouzrokovati zveckanje izduvne cevi, pa se uverite da su svi zategnuti i čvrsto pričvršćeni.

Gume vašeg automobila

Kada su u pitanju gume, važno je uzeti u obzir tri stvari: dubinu gazećeg sloja, pritisak vazduha i opšte habanje. Na mokrom putu dubina gazećeg sloja pomaže u održavanju glatke vožnje bez klizanja ili klizanja merenjem količine gume koja je ostala na gumi. Da biste videli da li stvarni pritisak ispunjava smernice, koristite pouzdan manometar da biste proverili preporučeni pritisak u svakoj gumi. Pored toga, trebalo bi da proverite svaku gumu da li ima znakova habanja, poput pukotina, jer to može dovesti do explozije i nesreće. Da biste osigurali ravnomerno habanje guma tokom vremena, trebalo bi da ih menjate na svakih 8.000 do 12.000 kilometara.

Kočnice vašeg automobila

Vremenom se kočione pločice ili kočioni diskovi istroše i treba ih zameniti pre nego što postanu pretanke. Nepoštovanje ovog zahteva može dovesti do smanjene efikasnosti kočenja ili moguće nesreće. Pored toga, trebalo bi da proverite da li rotori imaju deformacije ili pukotine koje mogu dovesti do rasipanja energije i smanjenog kapaciteta kočenja. Da biste povećali ukupnu efikasnost kočnica vašeg automobila, zamenite rotore ako postanu previše tanki ili se deformišu. Ključno je proveriti kočioni sistem da li ima curenja, jer ako se zanemari, curenje tečnosti može dovesti do smanjenog kapaciteta kočenja ili potencijalno katastrofalnog kvara. Važno je redovno proveravati nivo tečnosti i ako je potrebno, pumpati sistem.

Nivo rashladne tečnosti je takodje bitano proveriti

Veoma je važno osigurati da nivo rashladne tečnosti u automobilu stalno raste, jer to sprečava pregrevanje motora. Pregledajte prelivni rezervoar koji se nalazi ispod haube automobila da biste utvrdili nivo rashladne tečnosti. Ako je skoro prazan, napunite ga rashladnom tečnošću dok se ne dostigne linija za punjenje. Preporučuje se provera nivoa rashladne tečnosti najmanje jednom mesečno, a ako je potrebno i češće, kao što je slučaj sa motornim uljem.

Možete produžiti životni vek vašeg vozila i pomoći u sprečavanju problema tako što ćete redovno proveravati ove četiri komponente. Pre nego što sednete za volan, uverite se da sve funkcioniše kako biste uštedeli i svoj novac i sebe. 

Redovno održavanje vozila produžava zivotni vek vašeg automobila i pruža vam udobniju i relaksiranu vožnju. Auto delovi su sastavni deo važeg vozila i neophodno je da o njima vodite računa.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *