Da li su bolje metalne ili bezmetalne krunice za zube?

U slučaju istanjenog, okrnjenog i nedostajućeg zuba, kao najbolje rešenje za ove vrste problema stomatolozi predlažu krunice za zube.

One ne samo što na najbolji način rešavaju ovu stomatološku poteškoću u estetskom, već i u zdravstvenom smislu, jer je opšte poznato da svaki problem sa zubima može imati značajne i veoma loše posledice po zdravlje čitavog organizma. U ovim slučajevima se uglavnom postavlja pitanje da li su bolje metalne ili bezmetalne krunice za zube, kao i da li postoje razlike kada se koje stavljaju.

Kada se postavljaju krunice za zube?

Uopšte uzevši, i metalne i bezmetalne krunice za zube postavljaju se u slučajevima polomljenog zuba , to jest okrnjenog, istanjenog ili nedostajućeg zuba. Svi ovi problemi mogu dovesti pre svega do estetskih poteškoća, kao što je opuštanje mišića lica i znatno stariji izgled nego što zapravo jeste.

Zatim, i zdravlje može biti ugroženo, jer se žvakanje samo na jednoj strani, koje se najčešće uzima kao rešenje bez posećivanja zubara, smatra opterećujućim kako za vilicu, tako i organe za varenje, jer se često dešava da se guta nedovoljno dobro sažvakana hrana. Iz svih navedenih razloga, podjednako i metalne i bezmetalne krunice za zube treba razmatrati kao rešenje navedenih problema.

Sve o metalnim krunicama

Metalne krunice za zube prvobitno su osmišljene, i one su se pokazale kao dobro rešenje navedenih vrsta problema sa zubima. One se postavljaju tako što se hrom, paladijum ili molibden, kao metali, oblažu keramikom i izlivaju u obliku konkretnog nedostajućeg zuba, odnosno postavljaju na istanjen ili okrnjen zub. Dobro je pomenuti da se metalne krunice za zube više ne prave od nikla, koji se u velikom broju slučajeva izazivao alergijske reakcije, te se od njega kao materijala odustalo.

Iako jeftinije od bezmetalnih, metalne krunice za zube se danas sve ređe rade zbog toga što se njihova boja razlikuje od boje ostalih zuba i zato što se njihov sivkast središnji deo od metala često nazire prilikom prelamanja svetlosti. Međutim, one mogu biti dobre kao jeftinije rešenje za zube u donjoj vilici ili one koji se ne vide.

Prednosti koje imaju bezmetalne krunice za zube

Bezmetalne krunice za zube donele su pravu revoluciju u stomatološku praksu, jer su izrazito kompatibilne sa ljudskim organizmom. One se prave od cirkonijuma, materijala koji se decenijama koristio u svemirskoj industriji i koji je veoma otporan. Pre nego što su od njega počele da se izrađuju krunice za zube, služio je za nadomešćivanje ljudskih kostiju, i to najpre veštačkih kukova.

Ovaj materijal ne bi trebalo mešati sa cirkonom od kog se izrađuje bižuterija ili pak dodaci u zubima, već treba razumeti da je u pitanju čvrst i otporan materijal koji estetski podseća na ostale zube i može se prefarbati u boju ostalih zuba pacijenta. Istovremeno, bezmetalne krunice za zube ne izazivaju nikakvu vrstu alergije koja se može desiti sa metalnim, kao ni povlačenje desni i stvaranje sivkastog polumeseca iznad zuba koje takođe može biti jedna od nus pojava kada se postavljaju metalne krunice za zube.

Upravo zbog toga je bezmetalne varijanta danas, iako nešto skuplja, mnogo primeljivija i traženija u zubarskoj praksi.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *