Koliko je ženama bitno da vode brigu o sebi?

Higijena je tema koja se često zanemaruje, ali je važan deo vašeg ukupnog zdravlja. Vaša intimna higijena može uticati na to koliko vam je udobno i koliko dobro vaše telo funkcioniše. 

Intimna higijena je važan deo vašeg ukupnog zdravlja i blagostanja. 

Statistike pokazuju da žene koje praktikuju pravilnu intimnu higijenu imaju manje šanse da dožive gljivične infekcije, bakterijsku vaginozu i druga stanja.

Vaginalne infekcije i kako ih sprečiti?

Prema centrima koji rade za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 25 procenata žena između 14 i 49 godina iskusi neku gljivičnu infekciju u bilo kom trenutku svog života. 

Ovo stanje može izazvati neprijatne mirise ili iscedak iz vagine, često nestaje sam u roku od nekoliko dana bez lečenja, ali isto tako može zahtevati antibiotike ako simptomi traju duže od dve nedelje ili se vremenom pogoršavaju.

Postoje razni proizvodi kao i suplementi koji mogu da se koriste kao preventiva u opštoj higijeni kod žena kako bi se sprečile razne vaginalne infekcije.

Jedne od njih su npr. Bio Intima krema, gel ili kapsule za prevenciju sprečavanja vaginalnih infekcija do čak 70%. 

Više od polovine svih žena doživi infekciju urinarnog trakta u nekom trenutku tokom svog života , a otprilike kod jedne od pet će se ponoviti infekcija u roku od šest meseci nakon što je dobije.

10 najboljih saveta za sprečavanje vaginalnih infekcija:

Vaginalne infekcije mogu biti neprijatne i frustrirajuće za svaku ženu

Na sreću, postoji mnogo stvari koje žene mogu učiniti da ih spreče. 

  1. Održavajte dobre higijenske navike: Ovo uključuje pranje genitalnog područja blagim sapunom i vodom, brisanje od napred prema nazad nakon korišćenja toaleta i menjanje mokre odeće kada smo na moru ili posle korišćenja bazena što je pre moguće.
  2. Izbegavajte upotrebu mirisnih proizvoda: Mirisni proizvodi, kao što su parfemi, sprejevi i proizvodi za žensku higijenu, mogu iritirati vaginu i poremetiti njenu prirodnu pH ravnotežu.
  3. Nosite pamučno donje rublje: Sintetičke tkanine mogu stvoriti vlažnost i toplotu, što olakšava bakterijama da rastu. Pamučno donje rublje omogućava protok vazduha i pomaže u održavanju genitalnog područja suvim.
  4. Ostanite hidrirani: Ispijanje puno vode može pomoći u izbacivanju bakterija i sprečavanju infekcija urinarnog trakta, koje ponekad mogu dovesti do vaginalnih infekcija.
  5. Jedite uravnoteženo i hranljive namirnice: Zdrava ishrana bogata vitaminima i mineralima može pomoći u jačanju imunološkog sistema i sprečavanju infekcija.
  6. Izbegavajte usku odeću ili sintetičke tkanine: Uska odeća ili sintetičke tkanine mogu iritirati genitalnu oblast, a toplota i vlažno okruženje pogoduje razvoju bakterija.
  7. Upražnjavajte bezbedan seks: Koristite prezervative da sprečite širenje polno prenosivih infekcija, koje mogu povećati rizik od vaginalnih infekcija.
  8. Redovno posećujte ginekologa radi pregleda: Redovni ginekološki pregledi mogu pomoći da se rano otkriju potencijalni problemi i spreči razvoj ili pogoršanje infekcije.
  9. Izbegavajte ispiranje sa neproverenim proizvodima: Ispiranje može poremetiti prirodnu pH ravnotežu vagine i povećati rizik od bakterijskih infekcija.
  10. Izbegavajte stresne situacije: Visok nivo stresa može oslabiti imuni sistem i otežati telu da se bori protiv infekcija.

Prateći ove savete, žene mogu smanjiti rizik od razvoja vaginalnih infekcija i održati dobro vaginalno zdravlje. 

Ne zaboravite da uvek razgovarate sa svojim ginekologom ako osetite bilo kakve neobične simptome ili nelagodnost.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *