Dubak za bebe: prednosti i mane

Mišljenja lekara o tome da li je korisno koristiti dubak za bebe ili bi oni trebalo da se u potpunosti zabrane dosta se razlikuju od lekara do lekara. U nastavku ćemo izložiti sve argumente i za i protiv dubka za bebe koje koriste stručnjaci kada su istrajni u svojim stavovima:

Prednosti dubka za bebe

Neke od prednosti današnjih dubkova za bebe su:
– dubak je dobar za trening mišićno-skeletnog i vestibularnog aparata deteta
– dubak štiti dete koje prohodava od pada
– dizajn dubka omogućava da se isti pretvori u hranilicu ili sto za igru
– jedan dubak za bebe može da zameni čitav arsenal igračaka
– dubak za bebe omogućava roditeljima malo mira dok je njihovo dete mirno i zabavljeno

Mane dubka

Uprkos prednostima, dubci za bebe imaju mnogo nedostataka. Jedna od najjačih nedostataka je da se deca u dubku za bebe nimalo ne plaše da će pregaziti neku prepreku ili udariti u oštre uglove.
Kada su u dubku, deca ne vide tlo pod nogama, što nije dobro.
Stopala dece koja su u dubku često se formiraju nepravilno.
Da bi se dubak pokretao, dete mora pokretati i sebe i dubak. Dete koje se tek razvija nema svest o tome kako da to čini na pravilan način. Ono to najčešće radi tako što se odguruje od poda što je vrlo nepovoljno za razvoj ukoliko se radi duži period vremena.
Uz dubak za bebe, dete dobija veći pregled stvari koje su mu do tada bile nedostižne. Pa tako, dete će stići do utičnice koju ranije nije moglo da dosegne, do police koju bi moglo da povuče i slično.
U dubku je dete previđe dugo fiksirano u istom položaju što opet nije dobro za pravilan rast i razvoj deteta.

Zaključak

Zbog svih navedenih nedostataka koje mogu imati dubci za bebe, važno je znati da dubak nije nužno potrebno u potpunosti izbaciti iz upotrebe. Ono što jeste potrebno to je da se povuku određene mere opreza. Te mere podrazumevaju sledeće:
sve nove i potencijalno opasne stvari koje se nalaze bebi u domašaju kada je u dubku moraju se adekvatno obezbediti i pomeriti ukoliko je potrebno podovi, odnosno prostor po kome će se beba kretati sa dubkom moraju biti u potpunosti očišćeni, tako da nema predmeta na koji bi točak mogao da zapne i da dođe do prevrtanja.
Beba se mora postepeno privikavati na dubak. U početku je može provoditi po jedan do dva minuta u dubku da be se to vreme polako prolongiralo do maksimalnih pola sata dnevno, eventualno dva puta po dvadeset minuta na dnevnom nivou.
Beba se ne sme staviti pre navršenih 8 meseci, eventualno 7 ako je uspešno savladala sledeće:

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *