Šminka: kako su se stilovi menjali kroz decenije?

lepa-žena-profesionalna-šminka

Foto: Pixabay.com

U moru promena s kojima se susrećemo, verovatno su naupečatljivije one iz sveta mode. Novi modni trendovi oblačenja, frizura, dizajna šminke i nakita neumorno se izmenjuju iz decenije u deceniju. Slobodno možemo reći da je modni trend jedne epohe ujedno i njen originalni pečat. Ako bismo pitali koja je vaša prva asocijacija na reč „zvoncare“, sigurno biste pomislili na sedamdesete godine prošlog veka i stil koji je svojevremeno krasio čuvene Bitlse. Bilo da je pomenuti stil pun pogodak ili modni krik, činjenica je da je ostavio neizbrisiv trag.

Danas (srećom) imamo najviše mogućnosti kada je odabir ličnog stila u pitanju. Iako većina nas više-manje prati modne trendove koje diktiraju modni magovi sadašnjice, sve češće primećujemo sklonost ka vintage stilu. Drugim rečima, bez mnogo muke možete pronaći garderobu starinskog kroja i dezena ili vintage aksesoar. No, da li smo dovoljno hrabri da se odupremo vremenu kada je reč o stilu šminkanja? Najčešće – ne (s dobrim razlogom). U čast niza trendova koji su se pojavili tokom prošlog veka, u nastavku teksta ćemo se osvrnuti na najznačajnije stilove šminkanja koji su postali zaštitni znak tog vremena.

Kako se stil šminkanja menjao kroz decenije?

  • 1910-te. Početkom prošlog veka šminka nije bila široko dostupna. Maskara je nastala tek 1915. godine, a privilegija redovnog šminkanja pripala je samo zvezdama s malih ekrana. Stoga je ova decenija karakteristična po skromnom dizajnu šminke – s malo rumenila na usnama i obrazima i blago nanešenim senkama sivih, braon i žutih nijansi.
  • 1920-te. Dvadesete godine prošlog veka su simbol džez ere i dekadentnih zabava. Pogađate – stil s kojim se susrećemo u knjigama Frensisa Skota Ficdžeralda: dame s prepoznatljivim bob frizurama koje su imitirale talase (korišćenjem mokrog češlja) su nanosile tamne senke koje su činile oči tamnijim i dubljim, te crvene i grimizne nijanse ruža.
maskara-šminka-oči

Foto: Pixabay.com

  • 1930-te. Trend lepote tridesetih godina je prepoznatljiv po tanko iscrtanim obrvama u obliku polumeseca. Ovaj stil su inspirisale čuvene filmske zvezde poput Grete Garbo, koji je ostao upamćen po plavim, ljubičastim i zelenim tonovima senki, istaknutim spoljnim ivicama očiju i kestenjastim ruževima.
  • 1940-te. Početak četrdesetih godina je obeležio Drugi svetski rat, zbog čega je razvoj kozmetike doživeo zastoj. Samim tim, šminka je poprimila skromniji stil: blago nanešena maskara, bež i braon senke i balzam za gušći efekat obrva. Krajem četrdesetih, propagira se unapređenje lepote, te se skroman stil zamenjuje isticanjem očiju i jarko crvenim karminom pojačanog sjaja.
  • 1950-te. Crvene usne ostale su modni imperativ i tokom pedesetih godina, a smelije korišćenje olovke za oči učinila je slavnim niko drugi do zanosna Merilin Monro. Ovom stilu uskoro se pridružuju i druge poznate glumice, ali i dame izvan oka kamere, te uspešno uparuju jarke ruževe i istančan kreon s elegantnim, neutralnim senkama.
šminka-puder-senke-četkice

Foto: Pixabay.com

  • 1960-te. Kada kažemo šezdesete, mislimo – dramski efekat trepavica! Duge veštačke trepavice (napravljene od ljudske ili sintetičke kose) duž gornjih i donjih kapaka, debeo sloj maskare, široke linije tamnog kreona i jarke senke, bile su nezaobilazan stil ove decenije, koje su sjajno iznele čuvene lepotice poput Brižit Bardo i Tvigi.
  • 1970-te. Šminka sedamdesetih odlikovala se minimalizmom (u skladu sa hipi pokretom i promovisanjem prirodnog izgleda), te se svela na neutralne senke, suptilan sjaj za usne i tanak sloj maskare.
  • 1980-te. Deceniju nakon minimalističkog stila šminkanja obeležilo je eksperimentisanje sa smelijom šminkom. Čuvenu disko eru odlikovale su živopisne boje senila, svetlucave nijanse, guste obrve i nezaobilazno ružičasto rumenilo.
  • 1990-te. Devedesete su po mnogim stvarima graničile s kičem, ali ne i kada je šminka u pitanju. Dame su u ovom periodu bile sklone elegantnim, neutralnim tonovima, bledo-ružičastim karminima, tek primetnom rumenilu i suptilnom nanošenju maskare.

21. vek – era ekspanzije šminke

Danas posvećujemo šminkanju više pažnje nego ikada. Časopisi, društvene mreže i tutoriali influensera na polju mode bez sumnje su pokrenuli ekspanziju u dizajnu šminke, ali i edukaciji lepšeg pola o trikovima za lepotu. Slobodno možemo reći da je profesionalno šminkanje preraslo u umetnost, a smela šminka s dozom nostalgije prema nekadašnjim stilovima je postala – opšte prihvaćen modni trend sadašnjice. Vešto upravljanje konturama, naglašavanje trepavica i savršeno oblikovanje obrva trenutno su nezaobilazni trikovi profesionalnih šminkera, blogera i vernih fanova tokova mode.

šminkanje

Foto: Pixabay.com

Moderan stil šminkanja se znatno razlikuje od stilova koji su bili popularni u prethodnim decenijama ovog i prošlog veka. No, u jednom ostajemo verni prošlosti. I dalje se ugledamo na opšta pravila šminkanja koja su važila u doba Grejs Keli, Grete Garbo i Odri Hepbern – koristimo četkice, olovke, ruževe i sjaj da bismo na glamurozniji način iznele individualnost koja nas čini jedinstvenim.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *