Dekorativni kamen u vašem dnevnom boravku

U dizajnu svakog doma poseban aspekat svakog enterijera jeste estetika zidova. Zidovi daju prostoru poseban ambijent I toplinu svakom domu. U današnjem modernom vremenu arhitekture zidovi se mogu ukrašavati raznim tehnikama za oblaganje zidova ali I pored mase veštačkih materijala koji su preplivali tržište pravi sladokusci I ljubitelji uređenja doma odlučiće se za nekih od prirodnih materijala koji će dugovečno ostaviti pečat gracioznosti, ekstravagancije i topline svakog doma. Prirodni kamen je svakako jedan od najzastupljenijih prirodnih materijala koji u poslednjih nekoliko godina ukrašavaju domove, poslovne prostore kako spoljašnjih fasadnih zidova tako I unutrašnje dekoracije zidova.

Zašto prirodni kamen u vašem domu

Postoji nekoliko bitnih razloga zašto je dobro odlučiti se dekorisati dom prirodnim kamenom. Prva I vodeća stvar jeste estetika prirodnih materijala koja se ne može postići ni sa jednim drugim materijalom. Efekat luksuza, mira, elegancije oduševiće svakog ko boravi u domu.Druga izuzetna važnost dekorativnog kamena u vašem domaćinstvu jeste prirodna toplotna izolacija koju kamen svojom strukturom stvara. Naši preci su vekovima unazad za izgradnju porodičnog doma koristili prilikom zidanja temelja, cokle oko kuće ili fasadnih zidova kamen kao osnovni toplotni material koji ima tu sposobnost da zimi greje a leti hladi. Dekorativni kamen je čvrst I jak materijal otporan na sve vemenske uslove otporan na habanje jednostavan za održavanje I jako se lako čisti. Pogodan je za sve vrste oblaganja unutrašnjih zidova, jer se savršeno uklapa uz svaki nameštaj I enterijer I ambijentalni proctor. Bilo da težite modernom ili tradicionalnom stilu dizajna enterijera ukrasni kamen će svojim rustičnim I prirodnim izgledom oplemeniti I dati posebnu notu I šarm svakog vašeg prostora. 

Gde se najčešće postavlja kamen 

Kada govorimo o pozicijama gde se najčešće postavlja dekorativni kamen to zaista mogu biti razni detalji. Prosto svaki detalj obložen kamenom daje poseban jedinstven I autentičan užitak. Iako je ukrasni kamen poželjan ubedljivo najčešću primenu nalazi u dnevnom boravku na zidu iznad TV-a ili iznad trpezarijskog stola. Ništa ređe nije postavljanje kamena u kuhinji, spavaćoj sobi iznad kreveta, ali I hodnika, predoblja I oblaganje spoljnjih jedinica terasa. Ako u svom domu imate šank ukrasni kamen može biti sjajno rešenje za oblaganje tih površina. Još ako tom zidu dodate neko lepo LED dekorativno osvetljenje može dodatno ukrasiti ambijent vašeg prostora. Takođe ukoliko posedujete kamin bilo da je izrađen od prirodnih ili veštačkih materijala oblaganjem dekorativnim kamenom dobićete predivan efekat a posebno kamen kao toplotni izolator I može trpeti velike temperature.  

Kako odabrati pravi kamen za vaš dom  

Ako ste se već zasigurno odlučili za kupovinu i postavljanje kamena izuzetno važna stvar je i odabir kamena za zid. Potrebno je da dobro osmotrite vaš prostor i da obratite pažnju kako će se prirodni kamen uklopiti u vaš enterijer, nameštaj, kuhinju i podove. Važno je i da ne preterujete sa količinom kamena posebno ako je prostor manje površine jer previše zidova obloženim kamenom pogotovo tamnijom varijantom može vizuelno zatvoriti vaš prosotor i učiniti ga manjim nego što zapravo jeste. Za postavljanje kamena u enterijeru najčešće se koristi sečeni kamen na štanglice koje se obično seku na standardne dimenzije širine na 3 i 5 cm a različitih dužina. U ponudi ima na desetine različitih vrsta dekorativnih prirodnih listela od kamena rustičnog izgleda koje se mogu savršeno uklapati u vaš enterijer. Ako je prostorija veće površine često se vlasnici ali i arhitekte odlučuju i za lomljeni kamen zbog svoje nejednake i nepravilne strukture i potpuno autentičnog izgleda. Lomljeni kamen ima posebnu draž moćne i prirodne figurei obično se stavljaju u velike prostore kao što su poslovni prostori, ugostiteljski objekti, hoteli tržni centri. Veliku važnost naravno u svemu ovome ima i cena i koliko košta jedno ovakvo zadovoljstvo. Ono što je važno istaći da cena prirodnog kamena nikada nije bila povoljnija nego do sada ali porastom globalnih cena na tržištu očekuje se povećanje cena i kamena kod nas. Prodaja kamena u Srbiji kreće se od 15 -30e po kvadratu za sečene dekorativne varijante kamena ili od 5 -20e koliko morate izdvojiti za lomljeni prirodni kamen. Nakon kupovine kamena rzmišljajte i o načinu postavljanja kamena da li ste dovoljno spremni da ga sami postavite ili i za to morate angažovati profesionalne majstore. U svakom slučaju odabir kamena kao element dizajna vašeg zida sigurno će biti nepogrešiv izbor za uređenje vašeg doma.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *