Dubinsko pranje automobila – prednosti i saveti

Dubinko pranje vozila, osim iz higijenskih razloga, veoma je bitno redovno obavljati kako biste produžili vek trajanja enterijera vašeg automobila.

Detaljno dubinsko pranje vozila trebalo bi da ukloni fleke, miris duvana, prašinu, alergene, kao i bakterije i grinje iz vozila.
Slično nameštaju, u sedištima, tapaciringu, uopšteno u enterijeru automobila, vremenom se nakuplja prljavština i razmnožavaju se bakterije i alergeni, a za njihovo otklanjanje neophodno je periodično izvršiti dubinsko pranje automobila.

Dubinsko pranje vrši se pomoću posebnih mašina namenjenih isključivo za tu namenu (vodeni usisivači). Sredstvo za pranje dopire duboko u slojeve materijala (neki čak i do 15 cm), a zatim se izvlači iz njega. Kontrolna tabla se pere posebnim nano sunđerima i paročistačima, a hemija koja se tom prilikom koristi trebalo bi da bude dovoljno jaka da skine najtvrdokornije nečistoće, a u isto vreme neškodljive za ljude i životinje.

Samo pranje odvija se u tri faze:

  • naprskavanje rastvora za čišćenje i vode,
  • četkanje
  • i na kraju ispiranje i usisavanje vode.

Sve tri faze su u potpunosti bezbedne za sve materijale ukoliko ga obavlja stručna i iskusna osoba. Ukoliko je mebl na nekim mestima pohaban, ta će se mesta manje tretirati, kako ne bi došlo do daljih oštećenja.

Kod kožnih sedišta, proces je malo drugačiji, ali se dubinskim pranjem i takva sedišta detaljno čiste i dezinfikuju.

Dubinsko pranje automobila bi trebalo da obuhvati:

  • detaljno usisavanje,
  • pranje sedišta,
  • pranje podova,
  • tapacirunga i šina,
  • pranje gepeka,
  • čišćenje kontrolne table i svih plastičnih delova automobila i zaštita posebnim sredstvima,
  • ručno pranje neba.

U većini autoperionica možete izabrati i pojedinačno neku od pomenutih usluga.

Savetuje se da se auto pere i čisti jednom nedeljno, a da se dubinsko pranje obavlja 2 puta godišnje u jednakim intervalima.

Koje su prednosti dubinskog pranja automobila?

Najosnovnija prednost je čist auto bez nepotrebnih bakterija, alergena i virusa. Samim tim i vazduh koji kruži u autu tokom vožnje biće prijatniji i sama vožnja će biti zadovoljstvo.

Enterijer automobila će potrajati duže. Negovanjem, redovnim čišćenjem, sprečićete propadanje materijala u automobilu.

Uz to, izgled i miris automobila biće neuporedivo lepši nego pre pranja.

Saveti u vezi sa dubinskim pranjem automobila

Nakon svakog dubinskog pranja ostaje oko 20% vlage u automobilu, pa je neophodno raspitati se kako postupati sa automobilom nakon pranja. Ukoliko se auto ne osuši dobro, može poprimiti neprijatan miris vlage i buđi.

Nekada je neophodno neko vreme držati otvorene prozore kako bi se automobil prosušio. Neke autoperionice ne savetuju dubinsko pranje automobila kada je kišovito i hladno vreme, upravo zbog sušenja.

Sušenje automobila nekada mora da se ubrza zagrevanjem.

Dubinsko pranje se naročito preporučuje nakon što kupite polovan auto, kako biste uklonili bakterije, grinje, nečistoće koje su ostale iza prethodnog vlasnika i kako bi bio bezbedniji za upotrebu vas i vaše porodice. Slično, savetuje se i kada želite da prodate auto, jer je čist auto primamljiviji kupcima.

Imajte na umu i da kvalitetno dubinsko pranje uglavnom ne znači jeftino i brzo. Pre nego što se odlučite za usluge jedne autoperionice, raspitajte se koliko dugo će proces pranja trajati, kako se treba prema njemu ophoditi nakon pranja, kao i koje mašine i kakvo osoblje vrše pranje vozila.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *