Kada se koristi fizikalna terapija?

Prisutna već vekovima na celoj planeti, fizikalna terapija shodno razvoju medicine razvija se i sama u tehnikama i pomagalima, aparatima, koji se koriste za njeno sprovodođenje.

Ali, kao i od momenta prvog njenog korišćenja, i danas služi da popravi kvalitet života svakog pojedinca, odnosno pacijenta. Nekada usled određenih medicinskih stanja, nekada zbog drugih razloga, fizikalna terapija se primenjuje u više različitih slučajeva.

Eliminacija bola

Jedan od osnovnih razlog iz kojih se fizikalna terapija uključuje u proces lečenja jeste otklanjanje bola ili njegovo umanjenje, zavisno od zdravstvenog stanja pacijenta. Pre započinjanja tretmana, pacijent se podvrgava dijagnostici, koja najčešće uključuje rendgenska ili snimanja skenerom i magnetnom rezonancom kako bi se otkrio uzrok pojave bola, nakon čega fizijatar prepisuje određene aparaturne metode, vežbe, te dodatne terapija koje obuhvata rehabilaticiona medicina. 

Oporavak nakon hirurških zahvata

Nakon brojnih operacija pacijentima se uz određenu medikamentsku terapiju savetuje i prepsiuje fizikalna terapija. Na ovaj način se jača određeni deo tela, što dovodi do bržeg oporavka kako od intervencija koja je rađena, tako i usled samog uzroka koji je doveo do potrebe za intervencijom.

Oporavak nakon porođaja

Trudnice su česti pacijenti na rehabilitaciji. Period trudnoće najpre predstavlja teret za noge, kičmu, a samo drugo stanje ume da izazove i druge zdravstvene smetnje. Nakon porođaja postoje i određene terapije koje porodilje smeju da rade kako bi popravile svoje zdravstveno stanje i kako bi povratile svoju funkcionalnost, posebno kada se jave bolovi u nogama, zglobovima, ramenima i kičmi. 

Bolja pokretljivost

Fizikalna terapija se ne primenjuje isključivo kod pacijenata koji imaju određene zdravstvene tegobe, kod pacijenata sa određenim oboljenjima, već i kod klinički zdravih pacijenata. Fizikalnom terapijom se postiže bolja pokretljivost zglobova, bolje zdravlje kostiju, pruža se potrebna podrška organizmu, što dovodi do veće funkcionalnosti i bolje pokretljivosti.

Iz tog razloga se terapija sprovode redovno kod sportista, kako bi se obezbedili bolje od povreda i kako bi na terenima bili umešniji i pokretljiviji. Ovaj tip terapije se savetuje i ima velike učinke kod starijih osoba, dajući im veću snagu tela, a ujedno ojačavaju kosti što štiti od povreda čije je nastajanje u poznijim godinama mnogo lakše usled slabljenja hrskavice, kostiju…

Lečenje bez hirurgije

Nekada pacijenti, a često i sami lekari žele da zaobiđu hirurške intervencije ukoliko nisu neophodne i onda kada postoji prostora da se još nešto uradi kako se pacijent ne bi podvrgavao hirurškom lečenju. U takvim situacijama fizikalna terapija je jedan od najboljih načina da se operacije izbegnu.

Kombinacija različitih masaža, aparaturnih i neparaturnih metoda, ume da napravi ozbiljan korak i pomak u lečenju i na taj način dovede do poboljšanja stanja ili određenog stepena izlečenja kada operacije nije više ni potrebna.

Kako pronaći kvalitetan centar za rehabilitaciju?

Fizikalna terapija je danas dostupna svuda, od bolnica, banja, pa do privatnih ambulanti, poliklinika i klinika. Sam odabir će najpre zavisiti da li želite državnu ili privatnu praksu, a onda je dobro pronaći i određene preporuke za neke ambulante i klinike.

Kada je u pitanju privatna fizikalna terapija Zemun nudi dobra rešenja, Beograd uopšte, ali je dobra strana i to što se danas mogu pronaći u skoro svim gradovima odgovarajući centri koji nude pomoć iz svoje oblasti lečenja i prevencije, a najvažnije je samo pokrenuti se i uraditi nešto dobro za svoje zdravlje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *