Kako da odaberete pravi tepih za sebe?

Malo šta može da se uporedi sa osećajem bosih nogu na mekom, luksuznom, punom tepihu. Ujutru, kada sanovni iz kreveta zakoračimo u novi dan i stanemo na vunu, ili kada se vratimo sa posla, izujemo cipele i osetimo mekoću pod stopalima – momenti su koji nam trebaju u toku dana. Tepisi su idealno rešenje, jer predstavljaju ugodno i bezbedno mesto za decu  dok se igraju, i smanjuje rizik od povreda tokom pada. Naravno, zahteva malo dodatnog održavanja u poređenju sa parketom ili pločicama, ali jednostavno nema zamene u pogledu topline i komfora.

Na šta se fokusirati?

Sa toliko različitih boja, materijala i dizajna, teško je izabrati najbolji tepih za vaš dom,  koji će biti baš po vašem ukusu. Neki zahtevaju često čišćenje, što se jednostavno ne uklapa u vaš radni raspored, drugi dolaze sa visokom cenom, a neki čak mogu imati uticaj na vaše zdravlje kada su alergije u pitanju.

Oni koji su napravljeni od nekvalitetnih materijala, verovatno će brzo početi da se osipaju na rubovima, izbledeti ili uporno pokazivati mrlje koji se tvrdoglavo odupiru vašim najboljim naporima za čišćenje. Zaštitite svoju investiciju i odaberete najbolje za vaš dom, a mi vam nudimo nekoliko saveta za kupovinu.

Jedna od najvažnijih stvari  pri kupovini je da odolite iskušenju štednje na podlozi za tepih,  kako biste odvojili sa strane novac za nešto drugo. Kao što su građevini potrebni jaki temelji, tako je i svakom dobrom tepihu potreban sloj podloge, koji mu povećava udobnost, dugotrajnost i stabilnost. Podloga je najčešće je napravljena  od gumenih ili penastih materijala, i iako  predstavlja nevidljivi deo, njena uloga je ključna. Prvo, ona prikriva nepravilnosti u podovima. Zatim, deluje kao izolacija od buke i daje vam osećaj privatnosti, jer komšije ne mogu da prate svaki vaš korak. Pomaže u kontrolisanju temperature vašeg doma. I, najvažnije,  produžava vek trajanja tepiha, jer sprečava raspad vlakana  tokom vremena. Pri kupovini, konsultujte se s prodavcem ili proizvođačem. Preporučuje se da za dnevne sobe ili kancelarije, dakle prostorije sa frekvetnijim prolaskom ljudi, izaberete čvrstu, gustu  i bujnu podlogu, dok je u sobi za goste i druge prostorije manjeg prometa, sasvim u redu staviti tepih čija gumena podloga nije toliko zaštitnički moćna.

Bitna stavka u svakoj kupovini je novac. i kroz pametnu kupovinu možete uštedeti dosta novca. Ukoliko  izaberete najbolji tepih za svaku sobu, na primer, materijali koji su otporni na mrlje pravi su izbor za kuhinju i trpezariju, dok u spavaćoj sobi možete dati sebi oduška i izabrati nešto vuneno i nepraktično za čišćenje – zadovoljićete svoje potrebe, a nećete pri tome baciti brdo novca na čišćenje i održavanje. Ukoliko imate decu ili kućne ljubimce, umesto klasičnog tepiha opredelite se za one napravljene od pločica – umesto da menjate ceo tepih kada dođe do nezgoda, možete da zmaenite samo jednu pločicu.

Razmotrite i različite opcije materijala pre nego što odlučite šta ćete kupiti, kako biste balansirali cenu i udobnost. Vuna predstavlja najbolje što možete dobiti od materijala, ali dolazi i sa najvišom cenom. Najlon i druga sintetika su slični vuni, i dostupni su po nižim cenama. Za područja podložna vlazi, podrume ili stepeništa, pokušajte sa opcijama kao što su olefin ili poliester.

I na kraju, ali ne i najmanje bitno, posvetitie se izboru dizajna i boja. Potrudite se da pronađete nijanse koje će se uklopiti u ideju koju imate za celu sobu. Plava i zelena boja daju osećaj smirenosti, svetle boje daju prostoru širinu, a zlatna i crvena velike prostorije čine pristupačnijim.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *