Kako da vodite računa o zdravlju

Da biste bili sigurni da li je sa vama i vašim zdravljem sve u redu neophodno je da ga redovno proveravate.

Ovakvi pregledi i provere ne traju preterano dugo i ne oduzimaju puno vremena, a mogu puno da vam znače. Možete uočiti problem na vreme i regulisati ga ili čak možete sprečiti neki problem da se pojavi. Kako da budete sigurni da ste zdravi? Pročitajte dalje korake koje treba redovno da obavljate bez obzira da li vas nešto muči ili ne. 

Odlazak u laboratoriju

Prvo što je potrebno redovno da radite jeste da vadite krvi i dajete urin na analizu. Ako ne idete u privatnu laboratoriju za ovako nešto će vam biti potreban uput vašeg lekara opšte prakse i malo strpljenja. U laboratoriji možete da čekate malo duže na vaš red, ali s obzirom da to nećete raditi često već na šest meseci do godinu dana, onda to i nije tako strašno. Nakon što dobijete krvnu sliku i urinokulturu potrebno je da se vratite kod svog lekara koji će vam reći da li je sve u redu ili ako na nešto treba da obratite pažnju, smanjite ili povećate unos nečega ili odete kod lekara specijaliste ako postoji neki veći problem i odradite pregled i dobijete odgovarajuću terapiju i instrukcije.

Merenje pritiska

Većina nas kod kuće poseduje aparat za merenje pritiska ili imamo nekog našeg ko ga ima. Merenje pritiska traje svega nekoliko minuta u toplini vašeg doma. Ako je pritisak snižen ili povišen potrebno je da se posavetujete sa lekarom opšte prakse šta treba da radite u toj situaciji i da li je razlika alarmantno veća od normalnog pritiska. Ukoliko jeste, dobićete uput za specijalistu ili određene lekove koje treba da koristite. U svakom slučaju, pritisak koji je van normale ne treba zanemariti. 

Zubar

Skidanje kamenca sa zuba može da bude neprijatno, dosadno i da dugo traje, ali je neophodno kako bi vam zubi ostali zdravi. Odlazak kod stomatologa jednom godišnje za ovako neku intervenciju je vrlo važno. Pored skidanja kamenca zubar će proveriti vaše zube i videti da li postoji negde kvar koji treba sanirati. Zdrav i lep osmeh je vrlo važan i nikako ga ne treba zanemariti!

Pregled kod ginekologa

Svaka odrasla ženska osoba treba da ide na preglede kod ginekologa bar jednom godišnje, a najbolje je da to radi dva puta, na svakih šest meseci. Nakon što vas je ginekolog pregledao treba da porazgovarate sa njim o mogućim tegobama ili neprijatnostima koje imate. Posle tog pregleda treba da odete na pregled dojki, PAPA test i kolonoskopiju koje morate da zakažete par meseci ranije. Proveru nekih izbočina, kuglica i neravnina na dojci možete proveriti i sami, kod kuće. Ako osetite neku od ovih pojava vrlo je važno da odmah reagujete i zakažete pregled.

Pre svega ovoga treba da vodite računa šta konzumirate i da li se krećete. Masna, preslata i prezačinjena hrana nikako nije dobra za organizam, a dobro je da pijete makar 2l vode dnevno kako biste ostali hidrirani. Lagana šetnja ili vežbe nikako ne mogu da budu loše po vaše zdravlje. Budite zdravi i živite život punim plućima!

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *