Kako isplanirati rasvetu u stanu?

Kada se odlučite za uređenje vašeg životnog prostora, pored krupnih izbora u vidu podova, zidova i stila nameštaja koji će se naći u njemu, verovatno najteži izbor pada na pravilan odabir rasvete i na koji način će ona biti postavljena u različitim prostorijama u kući ili stanu. Ne postoje striktno pisana pravila na koji način bi rasveta trebalo biti planirana i postavljena u nekoj prostoriji, sve se svodi na preporuke renomiranih dizajnera i njihove savete. Ipak, i pored velikog izbora različite vrste osvetljenja i preporuka dizajnera, izbor rasvete će se svesti na pojedinačni ukus osobe koja uređuje taj prostor.

 

Veličina prostorije igra veliku ulogu

Pre samog planiranja i kupovine odgovarajuće rasvete za pojedine prostorije u stanu, prvo bi trebalo sagledati veličinu te prostorije i njenu namenu. Možda ovo zvuči kao nepotrebno, ali se danas lako zaboravlja činjenica da su današnji trendovi bitnije drugačiji u odnosu na period kada su naši roditelji živeli u kućama gde bi jedan luster ili sijalica predstavljali centralno svetlo neke prostorije.

Međutim, i danas postoje pojedini dizajneri koji prate vintidž trendove i zagovaraju teoriju da je jedna sijalica dovoljna za osvetljenje jedne prostorije. Ipak, možda to i nije baš tako. Mladi danas od rasvete očekuju znatno više, gde ona neće predstavljati samo izvor svetlosti u određenoj prostoriji, već će biti i sastavni deo dekoracije enterijera.

Bez obzira na ulogu dekoracije, primarna fukcija rasvete ne sme biti zapostavljena, a to je dovoljno svetlosti u određenim delovima stana. Koliko je to dovoljno svetlosti, pokazuju nam stručnjaci koji su putem formule došli do te informacije. Jedan kvadratni metar životnog prostora mora biti osvetljenja sa najmanje 25 vati, tj. sa 250 lumena. To bi značilo da u trpezariji od desetak kvadrata mora postojati svetlost najmanje jačine 250 vati, odnosno 2500 lumena.

Ali ne treba se striktno pridržavati formule, pogotovo u slučajevima gde pojedine prostorije imaju dovoljnu količinu dnevne svetlosti. Takođe, formula ne bi trebalo da važi ni za prostorije koje imaju manje prirodne svetlosti ili gde su zidovi tamnijih boja. Takvim prostorijama je potrebno mnogo više svetlosti nego one koju daje formula.

 

Namena prostorije direktno utiče na odabir rasvete

Bez obzira kolika je veličina sijalice ili njena snaga, pre odabira rasvete bilo bi dobro znati koja je namena prostorije i ko će u njoj boraviti. Nije za svaku prostoriju potreba ista rasveta. Naprotiv, prostorije poput kupatila ili kuhinje zahtevaju osvetljenje drugačije od ostatka stana. Ovakve prostorije zahtevaju mnogo više svetla od dnevne sobe, dok se za spavaću sobu treba pre opredeliti za osvetljenje koje daje toplije boje i opušteniji ambijent.

 

Koja vrsta rasvete se najbolje uklapa u pojedine prostorije?

Tržište proizvoda od rasvete je u poslednjih nekoliko godina u ozbiljnom porastu, pogotovo od pojeftinjenja led rasvete. Svakog dana se na tržište plasira rasveta različitog dizajna koja ima mogućnost osvetljavanja prostorija u različitim bojama i tonovima. Svi ti proizvodi imaju svoje mane i prednosti zbog kojih se bolje ili lošije mogu uklopiti u pojedine prostorije u stanu.

Rasvetni proizvodi od led traka se najbolje uklapaju u sklopu stepeništa kao podno osvetljenje ili u iznad polica ugradnih plakara kao diskretno osvetljenje samog plakara. Zidne lampe su namenjene trpezarijskim prostorima sa slabijim osvetljenjem i tamnim hodnicima u stanovima. Podne lampe su idealne za određeni ugao dnevne sobe, dok stone lampe pripadaju radnim ili spavaćima sobama kao sastavni deo radnog stola ili noćnog stočića.

Lusteri i plafonjere se lako uklapaju u svakoj prostoriji u stanu, i zato ako imate nedoumica koje vrsta rasvete za koju prostoriju, jednostavna plafonjera može da otkloni svaku sumnju.

Sa ponudom rasvete koja se danas nalazi na tržištu, postoji bezbroj mogućnosti za eksperimentsanje ali ne treba da se zaboravi da ujedno i previše veštačke svetlosti nije poželjno. Na kraju, ako niste sigurno kako da iskombinujete rasvetu u svom stanu ili kući, nemojte se ustručavati da angažujete stručnjake koji će vam pomoći u tome.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *