Kako odabrati idealnu rasu psa za vašu porodicu

Teza da je pas čovekov najbolji prijatelj datira čak 15000 godina unazad i usko je povezana sa činjenicom da su negde u tom periodu ljudi sa nomadskog načina života prešli na bavljenje poljoprivredom.

Rase pasa, slika: https://www.pexels.com

Rase pasa

Smatra se i da je pas prva životinja koju je čovek uspeo da priritomi, a sve to je imalo za cilj zaštitu od vukova koji su često znali napadati seljane.

Novija i savremenija istraživanja tvrde da čovek može postati čoveku neprijatelj u bilo kom trenutku, pa čak da se neprijateljstvo može roditi i iz velikog prijateljstva. Deca znaju biti nezahvalna svojim roditeljima i jedino psi, kako istraživanja potvrđuju, jesu čovekovi najbolji prijatelji, koji će uvek biti uz njega i nikada ih neće napustiti i pokazati nezahvalnost.

Kada je u pitanju izbor psa za vašu porodicu, smatra se da se pas mora birati prema temperamentu, energiji koju poseduje, po veličini, ali i prema navikama i sklonostima porodice. Taj izbor se naravno sužava ukoliko porodica poseduje decu, a takođe je i veoma važno kakav je prostor koji posedujete za držanje i odgoj psa.

Brojne su rase koje veterinari i dugi poznavaoci i ljubitelji pasa preporučuju za ljubimce osobito ukoliko imate decu u svom domu i ukoliko želite da ona odrastaju paralelno sa psom. Neke od najtraženijih i najpopularnijih rasa među decom su labradori, zlatni retriveri, sibirski haski, zatim tu su i mops, pudla, pa čak i preslatki buldozi.

Ukoliko pak tragate za psom čuvarom koji će umeti da prepozna potencijalnu pretnju i zaštiti vas i decu od iste, najbolje opcije za vas bi, prema mišljenju stručnjaka, bili bernardinci, nemački ili škotski ovčari, doge ili pak neke vrste terijera. Akita je takođe pas za koga se smatra da predstavlja bolju dadilju za dete od samih roditelja.

Ovim, poznavaoci žele da ukažu na značaj velikih pasa za porodicu, za koje se smatra da su čak i najpogodniji za prijatelje dece. Iako su mali psi preslatki i znaju da budu veoma neodoljivi, ipak, narav i brižnost velikih pasa može da izbije u prvi plan.

Svakako da pri izboru pasa morate imati u vidu da birate pre svega druga, kako za sebe, tako i za decu, pa tek onda ljubimca. Poslednjih godina u prvi plan izbijaju neke od rasa kakve su labrador (ukoliko imate kuću i baštu ovi veliki, ali dobroćudni, poslušni i druželjubivi psi su pravi izbor za vas), mops (idealan za porodice sa malom decom, ne zahteva puno velikog dvorišta, maza je i dosta vremena provodi u kućnim uslovima), zatim sibirski haski, inteligentan, drag, mio i pre svega poslušan, retriveri, takođe inteligentni, društveni i samouvereni, kao i brojne druge rase.

Kupovinom psa za svoju porodicu vaše dete pored toga što stiče novog, pravog druga, stiče i razvija i neke nove lepe ljudske osobine kakve su humanost, odanost, ljubav i prijateljstvo.

Dakle, još jednom da naglasimo da bi, pre nego što se odlučite za nabavku kućnog ljubimca, bilo poželjno da se konsultujete sa kakvim veterinarom ili dobrim poznavaocem ove domaće životinje, pa da, u zavisnosti od uslova koje biste mogli da mu pružite, izaberete svog ljubimca, kako bi i vama i njemu bilo lepo i prijatno u novom domu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *