Da li Parking servis može da traži naplatu kazni za parkiranje?

Već nekoliko godina radim u inostranstvu, tačnije u Nemačkoj, gde i živim, a u Srbiju dolazim povremeno.

Parking, slika: https://www.pexels.com

Parking

Nedavno sam od javnog komunalnog preduzeća „Parking servis“ dobio pismo u kome sam obavešten o tome da nisam platio parkiranje u junu 2014. godine, dakle pre dve godine.

Оd mene se potražuje 30.000 dinara i to sa napomenom da se uplati što je pre moguće. Obratio sam se „Parking servisu“ za objašnjenje, ali odgovor još uvek nisam dobio.

Tada sam odlučio da se obratim za pravnu pomoć, kako bih dobio pojašnjenje i savet da li uopšte ovo preduzeće može od mene da traži da platim kaznu ili „specijalnu cenu parkiranja“, kako je fraza „kazna za parkiranje“  definisana 2015. godine.

Zastarelost potraživanja i naplaćivanje

Objašnjeno mi je da prema odluci Vrhovnog kasacionog suda od 2014. godine kazna zastareva u roku od godinu dana, kada se radi o fizičkom licu. Za pravna lica, period zastarevanja je tri godine. Početak se računa od dana kada se kazna ispiše.

Tom odlukom se od onoga ko pruža komunalne usluge zahteva poštovanje rokova, koji su propisani zakonom. Dakle, tužbe javnog komunalnog preduzeća „Parking servis“ su neosnovane.

Razlog tome je i što  ovo preduzeće nema pravo da naplaćuje kazne, odnosno nema pravo da propisuje bilo kakve sankcije fizičkim licima. Za to postoje mnogi drugi organi u Srbiji.  Zbog toga sam angažovao pravnog tastupnika, koji bi trebalo da uloži prigovor zastarelosti. On se dostavlja sudu  za pet radnih dana od kada se dobije Zaključak o izvršenju.  Takođe, s obzirom na to da ovo preduzeće nema pravo naplate kazni, očekuje se neuspeh postupka koji su pokrenuli.

Odluka suda

Za naplatu potraživanja javnog komunalnog preduzeća „Parking servis“ zaduženi su  izvršitelji. Veoma je važno da se odreaguje odmah čim se dobije predlog za izvršenje. Ovo preduzeće pokreće postupak kada je suma viša od 25.000 dinara.

Ukoliko sud oceni da je prigovor osnovan, što i jeste slučaj u najvećem broju postupaka, odlazi se u parnicu gde sudije presuđuju protiv „Parking servisa“, a u korist tuženog. Nakon toga sud stavlja van snage zaključak koji je doneo izvršitelj, odnosno potraživanje koje je zastarelo se ne naplaćuje. Javno komunalno preduzeće „Parking servis“ dužno je da plati troškove suđenja nakon završetka procesa.

You may also like...

3 Responses

 1. Divna каже:

  Meni je takodje dosla opomena od nekakve agencije iz Londona u ime parking servisa Beograd. Period parkinga ne placenog je februar 2014. A opomenu sam dobila maja meseca ove godine. Dakle proslo je vise od tri godine. Ja zivim u rep. Srpskoj. Zanima me koji mi je pravni lek. I kako za cenu koja je 50 din. To jest 0,5 e a oni mi traze 58 e dakle vise od sto puta.

 2. Natalija каже:

  Veoma me zanima i treba mi odgovor sto pre, moj brat je iz BiH(Rep.Srpska) i stigla mu je kazna za parkiranje iz sept.2015. god…. sve preko neke londonske firme za naplatu ili sta vec… zvali smo kjp Zlatibor i oni nas upucuju na banku koja ima devizno poslovanje da otvorimo devizni racun i platimo datu kaznu???????? Citala sam na netu o nekim prevarama i sl… STA RADITI? HVALA

 3. Ratko Knežević каже:

  I ja sam dobio da platim nakon godinu dana od nacinjenog prekrsaja, sto nije u skladu sa Odlukom gore navedenog suda.
  Postoiji li sansa da ih utuzim za ometanje ukoliko budu insistirali na naplati?
  PozdravRatko

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *