Kako postaviti ogledalo na zid?

 

Ukoliko su dobro pozicionirana,ogledala  mogu biti savršen način za transformaciju prostora, čineći ga svetlijim, otvorenijem i vizuelno većim,a u isto vreme su i sjajan ukras koji može poslužiti kao verna alternativna umetničkom delu na zidu. 

Bezbedno postaviti ogledalo na zid i mesto na kome će na pravi način upotpuniti  vaš prostor, može se činiti kao pravi izazov, naročito ako ranije niste imali prilike da se susretnete sa takvim zadatkom.

U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih saveta kako da na najlakši način sami okačite ogledalo na zid, a da pritom ne izgubite mnogo vremena, energije i novca.

Pre nego što počnete 

Stručnjaci preporučuju da pre fiksiranja ogledala na zid , imate u vidu  sledeće aspekte :

  • Tip zida na koji želite da postavite ogledalo.
  • Osveteljenje prostorije
  • Saznajte težinu ogledala kako bi mogli precizno da odredite veličinu zavrtanja za zid koji će vam trebati. Za to možete koristiti običnu sobnu vagu za merenje.
  • Uverite se da je vaše ogledalo spremno za kačenje. Okrenite ga i vidite da li su već instalirane kuke ili drugi viseći hardveri
  • Obezbedite neophodan alat. Ugradnja ogledala na površinu opeke, gipsa, betona zahteva upotrebu bušilice ili čekića.  Izbor alata zavisi od težine ogledala, strukture i osnove.

Odredite tip zida

Suvi zid, gips i “normalan” zid su tri najčešća tipa zidova koje danas možete pronaći. Evo kratkog opisa svakog od njih:

Suvi zid ili “drywall”:

Takođe nazvan zidna ploča, je građevinski materijal koji se koristi za izradu zidova i plafona. Dolazi u velikim čvrstim listovima i koristi se za izradu unutrašnjih zidova kuće ili zgrade.

Šta je gipsani zid?

Zid od gipsa je napravljen od traka drveta ili lajsni nanesenih jedna na drugu. Ovi slojevi se zatim zakucavaju na zidne šiljke i premazuju gipsom za lepu završnu obradu. Gips je obično skuplji od zidnih ploča, ali nudi bolju toplotnu i zvučnu izolaciju.

Šta se podrazumeva pod “normalnim zidom”?

Svi zidovi koji koriste ciglu, betonske blokove ili  strukturalne glinene pločice.

Oni su najtrajniji deo svake zgrade ili strukture.

Upoznajte se sa vešalicama za kačenje ogledala

Evo nekoliko osnovnih vrsta koje bi trebalo da znate:

  • D-prstenovi
  • Viseće žice
  • Zidne kuke
  • Zavrtanji
  • Metalne bitve za kačanje ogledala

Pojedina ogledala poput onih za kupatila predviđena su za pričvršvanje silikonom ili nekom drugom vrstom lepila. U zavisnosti od prostorije u koju nameravate da ga zakačite kao i predviđene vešalice za kačenje pripremite i odgovarajući alat koji će vam olakšati ceo proces.

Izmerite i obeležite zid 

Recimo da imate  zidne ploče i da vaše ogledalo već ima pričvršćene D-prstenove. Od dodatnog materijala neophodno je obezbediti još ankere, šrafove i žicu za vešanje.

Sledeći koraci:

Odlučite gde želite da postavite svoje ogledalo na zid. Obavezno imajte u vidu osvetljenje prostorije kao i efekat koji želite da postignete.

Kada odlučite gde da postavite ogledalo, nacrtajte liniju na vrhu okvira da biste označili poziciju.

Uzmite žicu za kačenje i zavežite je za D-prstenove pozadi. Uverite se još jednom da ste to uradili ispravno kako bi vaše ogledalo sigurno visilo na zidu.

Na zadnjoj strani ogledala izmerite rastojanje između gornje žice i gornje ivice okvira. Prenesite to merenje na zid merenjem nadole od linije koju ste ranije nacrtali. Napravite oznaku gde će se ankori nalaziti.

Instalirajte hardvere

Pošto je sve označeno i izmereno, vreme je da instalirate ankere za gipsane zidove. Znamo da bi reč „instaliraj“ mogla da bude zastrašujuća, ali verujte nam, nije ništa ne rešivo.Osim toga, kraj je sve bliži!

Kako da instalirate  zidne ankere

Koristeći oznake, sve što treba da uradite je da polako izbušite ankere u zid. Zatim ubacite zavrtanj u ankere. Obavezno ostavite četvrtinu zavrtnja otvorena da biste pričvrstili žicu za vešanje.

Možda se pitate, šta ako moje ogledalo ima  francuske bitve? Ne brinite, jednostavno je kao i instaliranje D-prstenova.

Kako da instalirate francuske bitve uz pomoć bušilica

Instaliranje francuskih bitve je prilično jednostavno.Pronađite mesto gde želite da okačite svoje ogledalo. Položite polugu na zid i koristite nivo za ispravljanje. Nacrtajte liniju koja prati vašu bitvu i označite rupe za zavrtnje za vašu željenu tačku.

Zatim izbušite potrebne rupe na zidu pomoću bušilice.

Umetnite zidne ankere i pričvrstite zavrtnje sa postavljenom polugom. Uverite se da je još uvek na željenom nivou.

Pričvrstite drugu polugu na poleđini ogledala. Položite polugu na nju, uverite se da je ravna, a zatim pričvrstite zavrtnje.

Vaše ogledalo je spremno za kačenje 

To nije bilo tako teško, zar ne?

Naučili ste novu veštinu i postavili ogledalo na željeni zid poput pravog profesionalca, bez potrebe da angažujete majstora i izlažete sebe dodatnim troškovima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *