Kako se određuju plodni dani?

Menstrualni ciklus, kada govorimo o školskim primerima, traje 28 dana. U okviru tih 28 dana veoma je lako odrediti plodne dane i ovulaciju, međutim, kako se kod sve većeg broja iz brojnih razloga javlja neredovan ciklus, tako je i teže odrediti kada su u toku plodni dani i kada se događa ovulacija.


Uz sve ovo, često postoji zabuna da su ovulacija i plodni dani jedno te isto, a u stvari razlika među njima je najveća. Pre nego što je pojasnimo, bitno je da znate da je period ovulacije najsigurniji za začeće, ali do njega može doći i u toku svih plodnih dana. Zato, hajde prvo da krenemo od pojašnjenja pojma ovulacije, a onda će na red doći i sami plodni dani.

Šta je ovulacija?

Tokom svakog meseca, ciklusa, u jajnicima se formira jajna ćelija koja dolazi do svog sazrevanja, a onda u momentu kada je sazrela, otpušta se u jajovod, gde „čeka“ da bude oplođena. Upravo taj period koji jajna ćelija provodi u jajovodu jeste period ovulacije i on traje svega 12 do 24 sata. Ukoliko dođe do začeća, jajna ćelija započinje svoj put ka materici, gde će se učvrstiti i gde se trudnoća nastavlja i odvija. Kada začeće izostane, jajna ćelija „puca“ i izbacuje se iz organizma. Period ovulacije je kratak i tokom njega su najveće šanse da do začeća dođe. Ali, do začeća može doći i u toku plodnih dana, a evo i zašto.

Šta su plodni dani?

Dok ovulacija traje svega 24 sata, plodni dani traju u proseku oko šest do osam dana. U stvari, oni započinju tri do šest dana pre same ovulacije, i traju do dva dana nakon ovulacije. Zašto se nazivaju plodni dani?
Ukoliko u ovim danima dođe do nezaštićenog seksualnog odnosa, spermatozoidi ostaju i mogu da prežive čak i šest dana u jajovodima. Zato u momentu kada jajna ćelija krene iz jajnika u jajovod može da bude oplođena, pa tako do začeća može da dođe i pre same ovulacije, kao i neko vreme posle nje. U redovnim zdravstvenim uslovima, kada menstrualni ciklus traje 28 dana, ovulacija se javlja između i trinaestog i petnaestog dana, dok su plodni dani nekoliko dana pre i posle toga. Međutim, kada se dešava da su ciklusi neredovni, da izostaju iz brojnih razloga, kako ovulacija, tako i plodni dani teško se računaju. A u tome onda pomaže nekoliko stvari o kojima treba voditi računa, kako biste znali da ih prepoznate.

Kako računati plodne dane?

Jedna od najvažnijih stvari, bilo da imate redovan ili neredovan mesečni ciklus, jeste da vodite uredan dnevnik. U tom dnevniku je potrebno upisati vreme pojave krvarenja, prestajanja krvarenja, simptoma, na osnovu čega ćete prilično precizno uvek moći da izračunate kada su vam plodni dani, kao i kada se dešava ovulacija. Uz to, kada idete na preglede, ovakvi dnevnici će vam biti od velike pomoći. Danas postoje i brojne aplikacije, tako da je njihovo vođenje mnogo jednostavnije i preglednije. Uz simptome poput osetljivosti grudi, pojačanog libida, nekad
i minimalnog krvarenja, te uz dnevnik, moći ćete već bez problema da izračunate kada plodni dani kreću i kada se završavaju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *