Kako se održavaju zubni implanti?

Zubni implanti su već odavno postali „normalna stvar“, odnosno, opšteprihvaćen način da se nadoknadi nedostatak zuba. Ne samo da vam pomažu da se ponovo samouvereno smejete, već deluju tako prirodno da niko neće moći da potvrdi da je reč o veštačkom zubu što će vam doneti dodatno samopouzdanje. Ipak, kako bi zubni implanti zauvek ostali tako lepi i kvalitetni, potrebno je da ih pravilno negujete i održavate.

Kako izgleda higijena zuba kada imate ugrađene implante

Pre svega, dobra vest je da nećete morati drastično da menjate svoje higijenske navike kada je reč o pranju zuba i održavanju higijene usne duplje. I dalje možete da koristite ćetkicu za zube koju ste koristili i do sada, s tim što se i dalje preporučuju fleksibilne četkice sa dlakom koja je nežna prema vašim zubima i desnima, ali koja i dalje zadržava dobru moć čišćenja čak i onih nepristupačnih delova vilice i prostora između zuba.

Pasta za zube takođe može biti ona koju i inače koristite. S obzirom na to da je reč o veštačkoj tvorevini, konkretno zubni implanti i krunice koje se na njih nadograđuju nisu toliko osetljivi da bi im bila potrebna posebna nega i pažnja. Prosto, tretirajte ih kao i svoje prirodne zube.

Sredstvo za ispiranje usta je uvek dobra ideja i poželjen alat u oralnoj higijeni te slobodno uvedite ovu naviku ako do sada niste. Tečnost za ispiranje usta će dodatno pročistiti kako prostor između zuba, tako i jezik i samu usnu duplju, a što je higijena detaljnija i potpunija – to je i bolja!

Jedina novina koju bi trebalo da uvedete u svoju svakodnevnu higijenu zuba jeste konac za zube. Bez obzira na to koju četkicu koristite i koliko često ispirate usta tečnošću za ispiranje, uvek preostanu oni delovi koje je teško očistiti, a to se naročito odnosi na područje oko samog zubnog implanta. Budući da je reč o šrafu koji je ugrađen u same desni, a na koje se nadograđuju drugi delovi veštačkog zuba, jako je bitno da svi prelazi budu savršeno dobro očićeni kako bi, naravno, trajanje zubnog implanta i celokupnog veštačkog zuba bilo duže. Bilo kako bilo, očekujte da će zubni implanti zaista trajati decenijama, ali male mere predostrožnosti nikada nisu naodmet. Dakle, samo polako, samo pažljivo i detaljno pristupajte nezi zuba, kako prirodnih, tako i veštačkih, i moći ćete da očekujete sjajne rezultate!

Da li su zubni implanti namenjeni svima

Osim higijene zuba u slučaju posedovanja implanata, još jedno pitanje muči mnoge ljude koji su se odlučili na njihovu ugradnju – da li će im zubni implanti odgovarati? Uglavnom, ne postoji razlog zbog kojeg ne biste mogli da ugradite zubne implante, a čak i da imate problema sa samom vilicom i viličnom kosti, i oni se mogu lako nadomestiti. Makar u tom pogledu, stomatologija je zaista uznapredovala.

No, bilo kako bilo, pre bilo kakve intervencije, neophodno je posavetovati se sa proverenim i pouzdanim stomatologom koji će vas najbolje posavetovati šta vam valja činiti, ali koji će i obaviti detaljan pregled sa namerom da ugradnja implanata zaista prođe zadovoljavajuće i uspešno.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *