Kupovina monitora za kompjuter – kako izabrati odgovarajući za sebe

Sa obzirom da većina ljudi svakodnevno provodi vreme na računaru, bitno je da je monitor koji poseduju apsolutno prilagođen njihovim potrebama i zahtevima. Nabavka novog monitora je zahtevan posao, sa obzirom na različite stvari koje treba da uzmete u obzir i na koje treba da obratite pažnju kada birate monitor za vas.

Tržište monitora je veliko i ponuda koju nudi je široka tako da svako može pronaći adekvatan monitor za sebe. Reprezentativan prenos vizualnog sadržaja je ključan za kvalitetan i funkcionalan rad na računaru, pa je pri nabavci monitora za vaš računar neophodno da istražite sve opcije i karakteristike monitora.

U nastavku teksta pročitajte šta sve treba da uzmete u obzir pri odabiru monitora da bi on odgovarao vašoj vrsti upotrebe.

#1 Dijagonala ekrana – prilagodite veličinu ekrana vašim potrebama

Veličina ekrana je jedna od bitnijih stvari kada je u pitanju kupovina monitora. U zavisnosti od vaših potreba možete izabrati on onih monitora sa dijagonalom 20 inča i manje pa sve do najvećih.

Dok je za kućnu upotrebu i obavljanje svakodnevnih zadataka kao što je korišćenje interneta i MS Office paketa sasvim dovoljan monitor sa dijagonalom 20 inča, ukoliko ipak ponekad planirate da ga koristite za posao i gledanje filmova razmotrite opciju da izaberete malo veći monitor sa dijagonalom između 21 i 26 inča.

Monitor sa dijagonalom 27 inča ili veći vam je potreban ukoliko se profesionalno bavite obradom fotografija i videa. Oni su trakođe pogodni za gejmere. Monitori sa širokim ekranom su idealni za gledanje fimlova serija ili igranje igrica.

#2 Rezolucija ekrana – kvalitet slike je važan

Rezolucija predstavlja broj piksela koji se mogu prikazati na ekranu. Sto je rezolucija veća slika na monitoru je kvalitetnija, ali se ona mora prilagoditi veličini ekrana. Pored rezolucije za kvalitet slike važni su i kontrast i opseg boja.

monitor-kompjuter-devojka-igra-igrice

Pexels.com

Monitori sa rezolucijom 1080 piksela su Full HD monitori koji uprkos pristupačne cene imaju kvalitetnu sliku, a najbolji su za veličinu ekrana između 21 i 24 inča.

QHD rezolucija se koristi kod monitora od 27 inča i slika na njemu je izuzetno oštra pa se preporučuje za one ljude koji se bave grafičkim dizajnom. Najnovije dostignuće su monitori za računar sa rezolucijom onake 4K i oni prikazuju najoštriju sliku, pa ih kupuju grafički dizajneri i gejmeri.

#3 Tip panela – monitori sa IPS, TN ili VA panelom?

Po vrsti panela koji imaju monitori se dele na IPS, TN i VA monitore.

IPS monitori imaju širok ugao gledanja, precizne boje i odličan kontrast. Mana im je brzina osvežavanja i vreme odziva, pa je odličan izbor za one ljude kojima je kvalitet slike najbitniji. Odličan su izbor za kancelarije, dok nisu prilagođeni gejmerima.

TN monitori su potpuno suprotni IPS monitorima. Iako im je najlošija karakteristika kvalitet slike i ugao gledanja, prednost u odnosu na druge monitore je velika brzina odziva pa se zato najviše koriste u gejmingu gde je brzina od ključne važnosti. Oni predstvljaju najjeftinije monitore. 

Monitori sa VA panelom su kombinacija prethodne dve vrste panela. Iako imaju dobar kvalitet slike, i dalje ne mogu parirati IPS monitorima zbog slabijeg ugla gledanja. Glavna prednost im je dobar kontrast, dok im je mana dugo vreme odziva. Na ove monitore najređe nailazimo na tržištu.

Za koju upotrebu koristite monitor?

U zavisnosti za koji vrstu upotrebe vam treba monitor, pri njegovom odabiru i kupovini treba se odlučiti za monitore različitih karakteristika.

Osnovna kućna upotreba 

Monitor koji planirate da koristite za kućnu upotrebu nije potrebno da bude vrhunske i najnovije tehnologije. U odnosu na vaše potrebe i prostor na kome će monitor stajati odaberite veličinu ekrana i rezoluciju koja se slaže sa njom.

Obratite pažnju na kontrast i opseg boja da bi imali što boje uslove za gledanje fotografija i video sadržaja. Za razliku od profesionalnih i gejming monitora ovi monitori su jeftiniji i pristupačniji.

Profesionalna upotreba

U zavisnosti od poslovne potrebe osobe koja kupuje monitor, on treba da ima različite karakteristike. Profesionalci imaju posebne zahteve u smislu kvaliteta i karakteristika monitora

Grafičkim dizajnerima ili onima koji se bave 3d modelovanjem je potreban monitor koji ima veliki kvalitet slike, opseg boja i adekvatan kontrast, pa je za njih idealan monitor koji ima IPS panel. Takođe bolja opcija je da monitor bude većih dimenzija da bi svoj posao lakše obavljali.

Ukoliko se bavite poslom koji zahteva jačim programima, monitor mora da ima karakteristike da najbolje podrži te programe.

Gejming monitori

Gejming zahteva bolje opremljene monitore sa kavlitetnim karakteristikama. Pored standardnih karakteristika kao što su veličina ekrana i rezolucija koje trebaju da budu što veće, veoma su bitne i brzina osvežavanja ekrana i vreme odziva. 

Brzina osvežavanja pokazuje koliko puta za vreme od 1 sekunde monitor sveži informacijama i meri se u hercima. Za gejmere je neophodno da brzina osvežavanja ekrana bude minimalno 75 herca, dok većina današnjih gejming monitora ima 144 herca.

U zavisnosti za šta vam je monitor potreban, rangirajte karakteristike koje monitor mora da ima i na osnovu toga izaberite onaj čijim performansama ćete biti u potpunosti zadovoljni. Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli u pronalaženju monitora za vaš kompjuter koji će potpuno odgovarati vašim potrebama i zahtevima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *