Laptop vam radi sporo? Evo šta vam je činiti

Najučestaliji kvar laptopa povezan je sa održavanjem operativnog sistema, koji ako se ne održava na onom nivou koji je potreban dovodi do problema prilikom učitavanja programa, uključivanja i isključivanja, i na kraju do sporosti koja vam onemogućava da radite normalno. Problem je moguće vrlo jednostavno rešiti, ali da bi došlo do toga, ne treba čekati i zanemarivati ga.

Kako prepoznati ovaj problem?

Problem nije teško detektovati. Znaćete da je reč o tome ukoliko je vašem laptopu potrebno više vremena za podizanje sistema nego inače, zatim usporava prilikom otvaranja više prozora, kartica ili aplikacija, sporije prenosi podatake, a dešava se i da mu potpuno „padne sistem“.

Šta dalje činiti?

Najjednostavnije što se može uraditi i ono što možete sami uraditi jeste pregled programa koji se aktiviraju prilikom podizanja sistema. Ukoliko je među njima i onih programa koji vam nisu potrebni u tom trenutku možete ih isključiti, tj. onemogućiti njihovo pokretanje i to bi moglo poboljšati brzinu rada. Naravno brisanje nepotrebnih programa će svakako doprineti uspešnijem radu. Dešava se da istovremeno pokretanje više čet aplikacija poput Vibera, Skajpa, Diskorda i slično značajno utiče na usporavanje brzine rada laptopa. Upravo iz tog razloga neku od navedenih aplikacija treba onemogućiti. Međutim šta treba činiti ukoliko ova opcija ne doprinese poboljšanju rada?

Ipak postoji neki ozbiljniji problem?

Kada onemogućavanje retko korišćenih programa ne doprinese poboljšanju rada vašeg laptopa u pitanju su najverovatnije virusi, problemi sa hard diskom ili kvarovi na laptopu.

Virusi

Ukoliko nepotrebni programi ne prave štetu to čine virusi i malver; oni su najčešći uzrok usporenog rada i može im se stati na put redovnim ažuriranjem antivirusnog softvera. Uklanjanje virusa je jedna od osnovnih usluga koju nudi svaki laptop servis i kompletno se vrši reinstalacijom sistema, deinstalacijom suvišnih programa i instalacijom adekvatne antivirus zaštite. Mnogo je bolja opcija odneti laptop u servis i prepustiti profesionalcima da skeniraju i očiste laptop od svih virusa i malvera, jer će korisnici dobiti najažurniju verziju antivirusa čime će se najbolje zaštiti od malvera, crva i Trojanaca. Svaki antivirusni softver treba redovno ažurirati i preuzimati najnoviju verziju kako bi se što bolje zaštitili od svakojakih napada.

Problemi sa hard diskom

Problemi sa hard diskom mogu biti fizičke prirode kada je hard disk oštećen i mora se zameniti novim; sve više danas se preporučuje opcija ugradnje SSD diska koji znatno ubrzava rad računara i njegova cena je mnogo pristupačnija. Upravo iz tih razloga nabavljanje SSD diska postaje i sve teže, jer je potražnja mnogo velika. Ukoliko problemi nisu fizičke prirode treba uraditi defragmentaciju hard diska. Svaki računar radi po određenom sistemu po kome svaka deonica sadrži određeni broj datoteka; kad god neka od datoteka bude obrisana iz sistema, otvara se prazno mesto koje biva popunjeno novom datotekom i tako u nedogled.

Mnoge datoteke će biti raštrkane na više mesta širom hard diska i usporiće rad laptopa jer će mu trebati više vremena da pronadje sve potrebne fajlove. Defragmentacijom činite da ti fajlovi budu pravilno raspoređeni.

Hardverski problemi

Nekada je usporeni rad laptopa povezan sa kvarom na matičnoj ploči, procesoru ili RAM memoriji. A u pitanju može biti i problem napajanja. Kada su u pitanju ovakvi problemi najbolje je laptop odneti u servis na popravku.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *