Glavne razlike između SSD i HDD hard diskova za kompjutere

Danas su nam poznati različiti načini skladištenja informacija i njihovog dugoročnog memorisanja kada su kompjuteri i tehnologija u pitanju, od onih koji su standardna konfiguracija nekog računara, do različitih prenosivih memorija. Međutim, sve je počelo postojanjem HDD hard diskova, koji su i dan danas jedan od uvek korišćenih skladišta za informacije, a da su deo standardne konfiguracije, međutim, sve se izmenilo dolaskom SSD hard diska koji je na samom startu predstavljao luksuz među kompjuterskom opremom.

Kasnije, kada je ubačen kao deo konfiguracije nekog kompjutera, onda se odmah pretpostavljalo da se radi o vrlo jakoj i naprednoj „mašini“, dok danas razvoj tehnologije doprinosi tome da SSD hard disk bude dostupan svima kojima je potreban bez ogromnih ulaganja.  Naravno kada je u pitanju hard disk cena je još samo jedna razlika izmadju ssd i hdd diskova. Ali, šta je ono što čini glavne razlike među njima?

SSD hard disk

Krenućemo od onog koji je novije generacije, a to je SSD hard disk. Mnogo prednosti ide na njegovu stranu, a među njima jeste najvažnija, način na koji se informacije skladište. SSD hard disk koristi memorijske čipove za pamćenje informacija, te radi po principu fleš memorije. Zbog načina svog rada SSD hard disk ne stvara nikakvu buku, niti troši dodatnu energiju za čuvanje podataka. SSD hard diskovi su energetski efikasni, baš zbog načina na koji funkcionišu, ali sve to utiče i da cena bude nešto veća. Naravno, konstantni razvoj spušta te cene u odnosu na neki prethodni period, zbog čega oni i jesu danas dostupni svima. 

SSD hard diskovi su se pokazali kao odlični prilikom obrade fotografija, za pokretanje video igrica, pokretanje i podizanje samog sistema, zbog čega se na njegovu memoriju i oslanja celokupni operativni sistem, kao i programske instalacije. Od saog kapaciteta skladištenja memorije, variraju i cene SSD hard diskova. Za razliku od njih, HDD hard diskovi su jeftiniji, ali imaju i određene mane.

HDD hard disk

Kao preteča SSD hard diska, HDD hard disk je bio i ostao i danas standardni deo konfiguracije mnogih kompjutera. Glavna razlika među njima jeste u načinu skladištenja informacija, budući da HDD disk koristi magnetne ploče i igle koje po njima pišu i brišu informacije. Zbog načina na koji funkcioniše, HDD hard disk je prilično bučan u toku rada, ali i jako osetljiv. Kako postoji iglica koja ispisuje informacije, ona je vrlo osetljiva na potrese i udarce, zbog čega se posebno ranije uvek jako vodilo računa da kućište kompjutera bude dobro zaštićeno od eventualnih padova, udaraca i potresa koje bi mogle da oštete hard diks. Način rada čini da HDD hard disk troši i veću količinu energije tokom svog rada. Ali, uz sve to, HDD hard disk je prilično jeftiniji od SSD diska, zbog čega se opet mnogi pre odlučuju za njega.

525px-Hard_drive-en.svg

Kada se sve neke osnovne razlike poslože i postave jedna pored druge, nijedna vrsta hard diska ne bi mogla da se izopšti, već je najbolje napraviti kombinaciju, jer su SSD hard diskovi odlični za skladištenje operativnog sistema, programskih instalacija, dok su HDD hard diskovi mnogo bolji za skladištenje svih multimedijalnih sadržaja kojih je na kompjuterima uvek najviše. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *