Napredna kontrola pristupa preko elektronskih sistema zaključavanja- praktični način obezbeđenja prostorija

Sve veći i kompleksniji zahtevi za bezbednošću službenih i privatnih prostorija motivišu tržište sigurnosnih sistema da ponalazi nove načine kojima će zadovoljiti potrebe klijenata. U tu svrhu se koncipiraju bezbednosni protokoli i infrastruktura koja će biti potpuno sigurna, a u isto vreme jednostavna za krajnjeg korisnika. Elektronski sistemi zaključavanja su poslednja reč tehnike obezbeđivanja prostorija koju ovo tržište po pristupačnim cenama nudi svojim klijentima. Zbog toga se elektronski sistemi zaključavanja mogu pronaći u gotovo svim poslovnim objektima, ali i na sve više privatnih poseda. 

Elektronski sistemi zaključavanja u poslovnim i javnim prostorima

Kako bi zaštitile službene prostorije od pristupa neovlašćenih lica, sve više kompanija i javnih ustanova se odlučuje za primenu elektronskih sistema zaključavanja. Ovaj jednostavni bezbednosni protokol potpuno isključuje ljudski faktor, pa nema prostora za greške. Kontrola pristupa omogućava licu odgovornom za bezbednost da u realnom vremenu ima uvid u to koji zaposleni borave u prostorijama od interesa, u koje doba dana ili koliko su im puta u toku radnog vremena pristupili. Elektronski sistemi zaključavanja u ovom slučaju funkcionišu putem indentifikacionih kartica, čija upotreba se može pratiti ili čak ograničiti putem softvera koji prati ovaj bezbednosni protokol. U fizičkom smislu, na vrata prostorija ili zidove se montiraju čitači kartica koji registruju jedinstveni signal svakog indentifikacionog instrumenta i otključavaju mehanizam. Ovakav način obezbeđenja je brz i efikasan, pa su ovi sistemi odlično rešenje za javne ustanove, ugostiteljske objekte, banke, aerodrome ili bilo koji drugi prostor kroz koji se kreće veliki broj ljudi. Osim toga što je praktičan, ovaj sistem je i diskretan, pa se za njega često odlučuju i firme koje se bave razvojem poverljivih projekata ili čuvanjem poverljivih informacija. 

Kontrola pristupa privatnim prostorijama i stambenim zgradama

Izgradnjom stambenih kompleksa koji svojim stanarima pružaju veći stepen zaštite imovine i lične bezbednosti zahteva protokole sigurnosti koji prevazilaze tradicionalne interfone. Elektronski sistemi zaključavanja su se u ovom slučaju pokazali kao idealni način da se organiči mogućnost ulaska u objekat svakom licu koje nije njegov stanar. Za razliku od protokola koji se koriste u poslovnim i javnim prostorima, ovi sistemi funskionišu nešto jednostavnije. Naime, svaki stanar ili ovlašćeno lice dobija privezak- karticu kojom beskontaktno može otključati ulazna vrata. Uz to, najnoviji modeli softvera omogućavaju korisnicima da svoj mobilni telefon pretvore u ključ, uz pomoć aplikacije koja koristi Bluetooth ili NFC signal. Kontrola pristupa se sve češće koristi i na privatnim posedima, bilo na ulazu u dvorišta i kuće ili za obezbeđenje prostorija u stanovima. Klijenti koji se odlučuju za ovaj sistem zaštite imaju interes da dodatno osiguraju svoje ukućane ili vrednu imovinu, poput nakita, novca, dokumenata ili umetničkih dela. Elektronski sistemi zaštite koji koriste priveske ili mobilne aplikacije su jednostavni za upotrebu, brzo se montiraju, pristupačni su i gotovo da ne zahtevaju održavanje. Uz to, mogu se kombinovati sa mehaničkim sistemima zaštite, poput dodatno ojačanih vrata ili brava sa duplim ključevima. Na taj način se klijentima pruža mogućnost ulaska ili ograničenja istog ukoliko bilo koji od dva sistema obezbeđenja zakaže. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *