Šta se može učiniti kada su vam zubi previše oštećeni?

Da zube maksimalno treba čuvati shvatimo uglavnom prilično kasno. Naime, ne pridržavamo se čak ni osnovnih principa kada je nega zuba u pitanju, ne pazimo na ishranu, koja vrlo često zna da bude opasan neprijatelj naših zuba, a takođe ne posećujemo redovno stomatologa.

Naši zubi, iako tako možda ne izgledaju zapravo jesu zapušteni. I onda kada dođemo kod stomatologa sa više od 5 pokvarenih zuba, koji su na ivici vađenja, onda shvatimo da ipak stvari nisu onakve kakvima izgledaju.

Sa druge strane, neki zubi i izgledaju kao da im je potreban ozbiljan „remont“. I zato, navodimo šta će vam vrlo verovatno zubar reći u tim situacijama:

Ako vam nedostaje deo zuba – rešenje je krunica za zube

Nije svaki zub od kojeg je ostalo neko parče „već za bacanje“. Naime, stomatolozi nekada znaju da budu mađioničari i da poprave ono što je na izgled nemoguće. Vrlo je važno znati da ugradnja krunica za zube, navlaka za zube unapređuje vaš izgled i daleko je funkcionalna. U polomljene zube često zna da upadne nešto, često umeju da budu neprijatni samim svojim postojanjem, jer su im ivice oštre i onda se trudimo da izbegavamo žvakanje na tu stranu. Mi se zapravo samo mučimo. A kada odlučimo da odemo kod doktora, onda zaista nastaje pravi preokret, jer nakon zaršetka tog zahvata, odnosno ugradnje krunica za zube, vi ćete se zaista osećati kao novi čovek. A ukoliko ste ugradili i više krunica, onda ćete i izgledati kao novi čovek.

Šta ako je zub previše pokvaren?

Opet ćemo ponoviti – stomatolzi uvek nađu rešenje za vaš problem. Oni su se zaista nagledali različitih situacija i sigurno nećete biti prvi pacijent koji je došao sa nekim specifičnim problemom. Dakle, ukoliko je vaš okrnjeni zub previš pokvaren i jednostavno ne postoji tehnički način da se ugradi krunica za zube, stomatolog će vam preporučiti da taj zub izvadite. I zapravo tu nije kraj. Naravno da nećete ostati bez tog zuba. Stomatolog će vam preporučiti da ugradite zubni implant, dakle veštački koren zuba i naravno zubnu krunicu. Samim tim, samom ovom kombinacijom, vi dobijate jedan novi zub u vašoj vilici. Vizuelno i funkcionalno daleko iznad proseka, ukoliko posetite dobru stomatološku ordinaciju. Osećajno će utisak biti malo drugačiji dok se ne naviknete, ali sve će to vremenom doći na svoje mesto. U svakom slučaju taj zub vas više neće mučiti i možda je najbolja opcija da prirodni zub bude zamenjen implantom.

Šta ako vam nedostaje ceo zub?

Da, i ovo se može desiti. Pre određenog vremena izvadili ste zub ili je sam ispao ili ste ga jako davno izvadili i sada želite da se nešto promeni. Često u tim trenucima nismo ni svesni koliko će nam neki zub trebati, čak i ako se on ne vidi, odnosno i ako se ne vidi da ga nema. Svaki zub ima jednaku funkciju i vrlo je važan, zato i postoji tačno toliko zuba koliko postoji. Ukoliko nemate zub ista je procedura kao i kada vam izvade već previše oštećen zub. Dakle, uvek postoji opcija implanta. Međutim, ono što je važno da znate to je činjenica da umesto implanta možete uraditi i zubni most, ukolko su svi ostali zubi zdravi i ukoliko fali samo jedan. Ovo takođe može da bude dobra opcija i verovatno će vam je i predložiti vaš stomatolog.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *