Koji su to sudski sporovi koji najduže traju

Ima jedna poslovica koja kaže da je pravda spora, ali da stiže svakog ko je očekuje i ko joj se nada. Iskreno želimo da verujemo da je to istina, međutim, mnogi i ne dočekaju da se neki njihov postupak reši.

Iako država radi na tome da se skrati vreme rešavanja sudskih sporova, svedoci smo da veliki broj postupaka traje godinama. Statistika kaže da sudski sporovi obično straju oko 25 meseci. Međutim, ono što deluje kao strašno jeste što trenutno u našim sudovima ima više od milion nerešenih sporova, a neki su stariji više od dve godine. Naravno, ima i onih predmeta koji su stariji od 10 godina. U nastavku pročitajte koji to sporovi, prema statističkim podacima, najčešće traju dugo. 

Sporovi koji proističu iz imovinsko pravnih odnosa

Možda se mogli i sami da pretpostavite, ali u pitanju su imovinsko-pravni odnosi. Ovi sudski sporovi najduže traju i to uglavnom ne zbog neefikasnih sudova, već zbog stranaka. To nam je nekako u krvi i mentalitetu, da ne dozvolimo iz principa da neko drugi pobedi, pa često troškovi suđenja premašuju ono sa čime se ušlo u sam postupak. Iako sa ove distance neke stvari nama deluju smešno i zanimljivo, učesnicima u ovim procesima nije niti malo zanimljivo. Naime, oni ulažu svoj novac, snagu, energiju, volju i trud da isteraju ono svoje. A isterivanje pravde u njihovom slučaju može da traje i godinama, pa čak i više od 40 godina u nekim slučajevima. Za ovakve stvari, bilo da se nalazite na strani onog koji tuži ili na strani tuženog potrebno je da imate dobrog advokata za imovnsko-pravne odnose. Samo u tom slučaju možete osigurati da proces traje kraće i da se što pre završi i naravno da se završ u vašu korist. Takođe, advokatske kancelarije koje se bave imovinsko-pravnim odnosima vrlo često nailaze na komplikovane slučajeve u vezi sa nasledstvom. To je generalno nešto oko čega nastaje veliki problem i nešto što svi žele da bude rešeno u njihovu korist. U Srbiji je, verovali ili ne, jedno takvo suđenje trajalo čak 84 godine. 

Tzv. masovne tužbe 

Veliki nerešeni društveni problemi su ti koji takođe mogu da zatrpaju pravosuđe u jednom trenutku i da se onda dođe do gotovo bezizlazne situacije gde se ne može dočekati pravda na valjan način. Tu se značajno usporava proces. Naime, ovde pričamo o nekim situacijama gde je povređeno pravo velikog broja ljudi, koji zatim pravdu traže pred sudom i zbog toga sudovi u veoma kratkom roku prime veliki broj tužbi, koje se tiču na primer vojnih penzija, naknade za boravak dece u vrtiću i sl. Svi problemi koji su usko povezani sa državom i koje država nije na valjan i pravi način regulisala, mogu da izazovu kolaps u pravosuđu i da samim tim oduže značajno procese koji možda nisu ni morali da se dogode. 

Firme u stečaju

Ono što posebno pogađa pravosuđe jeste trenutak odlaska firme u stečaj. To je ono što je i te kako bilo često u našoj zemlji i zbog čega su gotovo svi ispaštali. Sami radnici, firme, država, kao i njeno pravosuđe. Nekada se čini da u ovoj priči nema pobednika. Ako je u pitanju velika firma, koja se nalazi u nekom manjem mestu, i ako dođe do stečaja, meseci će deliti sud da upravo u tom mestu bude pretrpan različitim predmetima u vezi sa tom situacijom – dugovanja, neplaćene zarade i doprinosi… Samim tim sve teče sporo i samim tim dugo se čeka. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *