Povezanost holesterola i srčanih bolesti kod žena

Bolesti srca su bolesti arterija koje dovode krv do srčanog mišića. Ove bolesti smatraju se jednim od najčešćih razloga za smrt kod pripadnica ženskog pola, a nakupljanje holesterola u arterijama srca je važan faktor rizika za srčane bolesti.

Vrste holesterola

Postoje dve važne vrste holesterola u krvi. Lipoprotein male gustine (LDL) holesterol naziva se „lošim“ holesterolom. Lipoprotein visoke gustine (HDL) holesterol drugačije nazivamo „dobrim“ holesterolom.
Nakupljivanje lošeg holesterola na zidovima arterija vašega srca može da uspori protok krvi kroz arterije. Ovo može čak da dovede i do blokiranja arterije. Ako vaš srčani mišić ne dobija dovoljno kiseonika iz krvi, može da nastane bol u grudima koji se naziva angina ili srčani udar.
HDL holesterol pomaže u uklanjanju lošeg holesterola iz krvi. Imati visok nivo HDL holesterola posebno je važno ako imate više od 65 godina.

Vaš nivo holesterola

Lekar će vam napraviti krvne testove kako bi utvrdio nivo vašeg ukupnog holesterola. Testovi takođe mogu da posluže da se izmeri nivo LDL i HDL holesterola.

Koliki nivo holesterola je optimalan kod žena?

Najbolje je da ukupan nivo holesterola zadržite ispod 200. Žene bilo koje starosne grupe trebalo bi da imaju nivo HDL od 40 ili više.
Ukoliko već bolujete od neke bolesti srca ili dijabetesa ili vaš lekar proceni da ste u velikom riziku od oboljevanja od ovih bolesti, nastojte da vam nivo LDL- a uvek bude ispod 100.
U slučaju kada nemate bolesti srca ili dijabetes, ali imate dva glavna faktora rizika, pokušajte da nivo LDL holesterola bude ispod 130.

Glavni faktori rizika za srčana obolenja usled povišenog holesterola su:

  • starost od 55 godina i više;
  • pušenje cigareta;
  • visok krvni pritisak;
  • nizak HDL (manje od 40);
  • istorija srčanih oboljenja u porodici (otac ili brat sa srčanim oboljenjima pre 55. godine, ili majka ili sestra sa srčanim oboljenjima pre 65. godine)

Ukoliko imate manje od dva glavna faktora rizika, pokušajte da zadržite vaš nivo lošeg holesterola ispod 160.

Kako smanjiti loš holesterol?

Evo nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi uticali na smanjenje nivoa lošeg holesterola u vašem organizmu:
ukoliko imate višak kilograma – smršajte.
vežbajte redovno. Na primer, šetajte ili vozite bicikl 30 minuta najmanje tri puta nedeljno.
– Jedite manje masnih namirnica, poput putera, sira, mesa i nekih biljnih masti (palminog ulja i kakao putera). Hrana bogata zasićenim mastima trebalo bi da čini manje od 7 procenata od vaših ukupnih dnevnih kalorija.
– Jedite više hrane bogate vlaknima, poput povrća, voća, žitarica i hleba od celog zrna, žitarica i testenina.
Posavetujete se sa lekarom koji vam može pomoći da napravite plan ishrane koja je zdrava za vaše srce. Ukoliko vežbanje i promena načina ishrane ne pomažu dovoljno, možda ćete morati da uzmete lekove za snižavanje nivoa holesterola.17

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *