Podno grejanje i radijatori – kombinacija za maksimalnu toplotu

Jedno od najnovijih dostignuća u oblasti grejnih instalacija, jeste podno grejanje. Za razliku od centralnog, kada se postavljaju panelni radijatori, grejanje koje potiče od poda nema potrebu za širokim asortimanom instalacija. Ipak, kombinovana varijanta koja podrazumeva da se instaliraju radijatori uz podno grejanje, može dati vrhunsku toplotu. 

Podno grejanje i radijatori predstavljaju kombinaciju dva tipa grejnih instalacija i najčešće se postavljaju u komfornim i prostorima koje karakteriše velika kvadratura, kao i veći broj stolarije, odnosno prozora i vrata. Mnogo je razloga zbog kojih je grejanje na ovaj način pravi izbor, a neki od njih biće predstavljeni u nastavku teksta. 

Podno grejanje se jednostavno i efikasno postavlja

Grejanje obuhvata niz radova, koje realizuju profesionalni instalateri, a nekada su to i sami proizvođači delova. Postavljanje podnog grejanja je brzo i lako, ispod sloja poda. Kako se često stavlja naknadno, potrebno je skinuti sloj laminata, ili druge obloge. Najčešće se podno grejanje instalira ispod sloja pločica od keramike, granita ili mermera. 

Savet stručnjaka jeste da se ovaj tip grejanja planira još prilikom savremene izgradnje objekata, pa tek onda da se stavlja red po red poda. Podno grejanje može biti instalirano uz grejne kablove ili mreže. Razlikuju se prema predviđenoj snazi, kao i debljini sloja poda. Ukoliko se radi o električnom grejanju, nema potrebe za kotlom, drvnom građom i peletom, kao ni drugim energentima. 

Radijatori dodatno emitiju toplotu

Panelni radijatori, kao i radijatori u drugom tipu i varijanti, emituju obimnu toplotu. Obično se instaliraju uz centralno grejanje – kada postoji povezanost loklanog predstavništva za grejanje sa stambenim prostorima, ali i u samostalnoj varijanti i kotlove. Grejanje koje čine radijatori povezuje se cevima do kotla određene snage. Može da se pokreće uz električnu energiju, odnosno električni kotao. Na taj način, svaki mesec grejanje je jedna od stavki u računu za utrošenu električnu energiju. Panelni radijatori koji se povezuju na kotlove sa drvnom građom – klasičnim drvetom bukve, hrasta i slično, ili prerađenom – peletom, predstavljaju danas vrlo popularnu varijantu, koja se nalazi u velikom broju domova i poslovnih objekata. Ovakvo grejanje je veoma snažno, pa se postavlja i bez oblaganja podova grejnim instalacijama. 

Podno grejanje i radijatori daju fenomenalnu temperaturu

Iako deluje na prvi pogled da bi u prostoriji bilo pretoplo, kombinacija koju čini podno grejanje i panelni radijatori može biti savršeno rešenje za velike prostorije. Podno grejanje, kao i radijatori sa kotlom i posebno daju odličnu regulaciju temperature, odnosno kad se koriste kao osnovna grejna tela. Kada se podno grejanje postavi kao dopunsko, to je odličan način da se pod učini toplijim. 

S obzirom da se može birati stepen snage, odnosno jačine, kombinovana varijanta ostavlja dovoljno prostora za podešavanja, kako toplote poda, tako i one koja izvire iz radijatora kako bi se postigla optimalna temperatura. Veliki poslovni prostori, kao što su tržni centri, banket i sale za sastanke, ali i ogromni dnevni boravci, danas sve češće imaju i podno i standardno grejanje. Podešavanje temperature moguće je uz pomoć termostata koji se programiraju prema potrebi. Na taj način se štedi električna energija, pelet ili drvo. 

Za grejna tela koja će učiniti prostor neverovatno toplim, ali ujedno i svežim, bez efekta vrućine, podno grejanje i radijatori su odličan izbor. Koliko god je ova kombinacija preporučljiva za poslovne objekte, veliki broj porodica odlučuje se za podno grejanje i radijatore u svom domu. Toplina poda je značajna za svakoga, a posebno decu i njihove igre kod kuće.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *