Mislite na vreme i osigurajte uštedu energije u svom domu

Lepo vreme nagoveštava da je sneg, vetar i hladno vreme iza nas. Više temperature vazduha i veći broj vedrih dana pozitivno utiču na buđenje organizma, opuštanje i osećaja priliva energije. Proleće nas inspiriše da se bavimo drugim stvarima u životu, međutim, ovo je idealan period da se pozabavite svim problemima vezanim za dom, koji su vam zadavali muke tokom zime.

To se, pre svega, odnosi na proveru dihtovanja i zamene sve stolarije u vašem domu, ali i razmišljanje o različitim vidovima grejanja. U daljem tekstu, osvrnućemo se na neke od načina uštede energije, koji će ozbiljno smanjiti vaše račune za struju.

Proverite dihtovanje prozora, ulaznih i sobnih vrata

Stanje stolarije je izuzetno važno za zadržavanje energije u prostoru u kom živite, boravite ili radite. Ukoliko ste menjali prozore i vrata u skorije vreme, onda ne bi trebalo da imate bilo kakvih problema u dihtovanju stolarije. Međutim, ukoliko vam je stolarija dotrajala i oštećena, gubitak energije se itekako oseća tokom zime. Tada je grejanje prostorija bezuspešan posao, jer sva toplota nepovratno odlazi napolje. U tom slucaju, zamena prozora i vrata je jedino rešenje.

Prozori se mogu razlikovati po materijalu, boji i dimenzijama. U zavisnosti od ličnih želja, ali i planiranog budžeta, možete birati između drvenih, aluminijumskih ili pvc prozora. U današnje vreme, kog god materijala bili, prozori se mogu naručiti u različitim bojama koja će odgovarati fasadi, ali je najzastupljenija bela boja koja se tradicionalno najbolje uklapa. Standardne dimenzije jednokrilnih ili dvokrilnih prozora se postavljaju u dnevnom boravku, trpezariji i po spavaćim sobama. Veoma je bitna dobra osvetljenost svih prostorija, pa ukoliko ste ljubitelj više prirodne svetlosti, potrudite se da izaberite što kvalitetnije modele. Osim prozora, roletne su takođe izuzetno bitne pri uštedi toplotne enregije, pa ih obavezno ugradite ukoliko niste. Sve ovo isto važi i za balkonska vrata, koja, ukoliko je potrebno, zamenite zajedno sa prozorima. 

Sobna vrata predstavljaju vid stolarije koja nije direktno izložena spoljnim vremenskim uticajima, ali podjedanko bitna kako u toplotnoj, tako i zvučnoj izolaciji. 

Sobna vrata imaju višestruku primenu u odvajanju prostorija i čuvanju privatnosti, a svojom lepotom ukrašavaju i ističu izgled enterijera. Sobna vrata se retko izrađuju od aluminijuma ili pvc materijala. Češće se postavljaju modeli od medijapana ili punog drveta, ukoliko imate dovoljno finansijskih mogućnosti za takvu investiciju. Ukoliko vam je potrebno više svetlosti u prostoriji, možete se odlučiti za sobna vrata sa staklom, koja se uglavnom postavljaju u zajedničkim prostorijama – dnevnom boravku, kuhinji i trpezariji.  Ukoliko imate stan manjih dimenzija, dobra solucija mogu biti klizna vrata, koja ne zauzimaju puno prostora. 

Vrata od medijapana izrađuju se u različitim bojama, a dizajn možete kreirati sami ili se odlučiti za neki od ponuđenih. Izuzetno kvalitetna i veoma lepog izgleda, ovakva vrata ulepšaće svaki životni prostor.

Ulaganje u ulazna vrata su investicija koja nudi osim uštede toplotne energije i sigurnost. Ulazna vrata predstavljaju ulaz u vaš dom, pa se logično nameće pitanje i njihove jačine i izdržljivosti. Kao i kod ostalih vidova stolarije, izbor ulaznih vrata zavisi od više faktora, a u upotrebi su svi materijali kao i kod prozora. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *