Najperspektivniji srednjoškolski smerovi

Odluka o upisu u srednju školu stresna je podjednako za đake i roditelje. Deo učenika, naročito onih iz unutrašnjosti zemlje, kojima studiranje finansijski nije dostupno, ovim činom odlučuje o svojoj daljoj budućnosti na poslovnom planu. Učenici koji planiraju dalje studije takođe moraju pažljivo doneti odluku o izboru srednje škole, jer je znanje stečeno tokom srednjoškolskog školovanja baza za dalja usavršavanja.

Koju školu odabrati pitanje je na koje nije lako dati odgovor. Svakako treba imati u vidu interesovanja i preferencije učenika, ali treba razmišljati i u pravcu mogućnosti zaposlenja i perspektivnosti budućeg posla. S godinama se spektar traženih profesija menja, tako neke, ranije maltene marginalne, danas postaju izuzetno tražene, a ima i onih za koja uvek ima upražnjenih radnih mesta.

Ekonomski tehničar je, recimo, jedno od zanimanja koje je podjednako bilo traženo pre dvadesetak godina, kao i danas. U deficitarna zanimanja spadaju i tehničari vazdušnog saobraćaja, instruktori vožnje, elektrotehničari računara, kao i tehničari obezbeđenja i vozači motornih vozila.

U nastavku teksta donosimo vam opis posla nekih od navedenih profitabilnih i perspektivnih zanimanja, kao i mogućnosti pronalaska radnog mesta:

Ekonomski tehničar

Ako ste zainteresovani za smer ekonomski tehničar, imamo dobre vesti za vas – ovaj kadar je uvek aktuelan i uvek tražen! Ekonomski tehničar može izvršavati finansijske, knjigovodstvene, komercijalne i ekonomske poslove. Jednako uspešno može obavljati poslove istraživanja tržišta i marketinga.

Znanja stečena na školovanju za smer ekonomski tehničar osposobiće vas za rad u organizaciji i menadžmentu preduzeća, ekonomiji, poslovnoj korespodenciji, poslovnoj informatici.

Mogućnosti za zaposlenje su izuzetne, jer su ekonomski tehničari traženi u svim sektorima – vladine i nevladine organizacije, mala i velika preduzeća, velike kompanije zvučnih imena, IT firme, banke, prodavnice robe široke potrošnje… Ekonomski tehničar pruža usluge koje su potrebne svim preduzetnicima. Kao ekonomski tehničar zaposlenje možete pronaći i u investicionim fondovima, osiguravajućim kućama, školama. Naravno, mogućnost samostalnog zaposlenja je uvek opcija od koje vas deli samo jedan korak – otvaranje samostalne knjigovodstvene agencije.

Školovanje za smer ekonomski tehničar pružiće vam privilegiju da odaberete radno mesto i okruženje po sopstvenom izboru, kao i sigurnu budućnost, jer potražnja za stručnim kadrom ovog zanimanja ne jenjava.

Tehničar vazušnog saobraćaja

Školovanje tehničara vazdušnog saobraćaja traje četiri godine, stoga ovo atraktivno zanimanje spada u zanimanja četvrtog stepena. Tokom četiri godine učenici na ovom smeru pohađaju veliki broj opštih i usko specijalizovanih predmeta, kao i praktičnu nastavu, koja ih osposobljava za zaposlenje neposredno nakon završetka školovanja.

Tehničari vazdušnog saobraćaja obavljaju poslove pripreme leta. Oni dočekuju i otpremaju putnike i njihov prtljag, baš kao i avion. Rade sve poslove koje obavljaju stjuardi i stjuardese, samo na kopnu, zato ih često nazivaju „zemaljskim stjuardima, odnosno stjuardesama“.

Učenici obrazovani na smeru tehničar vazdušnog saobraćaja pružaju informacije i usluge putnicima, mogu asistirati u pripremi leta i kontroli ispravnosti vazduhoplovnih površina, objekata i instalacija. Obučeni su da deluju u kriznim situacijama i da pruže putnicima prvu pomoć. U slučaju nužde mogu vršiti evakuaciju putnika iz aviona.

Tehničari vazdušnog saobraćaja moraju biti odličnog celokupnog zdravlja, kako bi odgovorno mogli da ispunjavaju radne zadatke. Moraju biti fizički spretni, staloženi, smireni, sposobni da funkcionišu u stresnim situacijama i ne smeju podlegati panici.

Mogućnosti za zaposlenje tehničara vazdušnog saobraćaja su velike, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, u nekoj od brojnih aviokompanija. Tehničari vazdušnog saobraćaja mogu nastaviti školovanje na bilo kojem fakultetu ili vazduhoplovnoj akademiji u zemlji i inostranstvu.

Tehničar obezbeđenja

Srednje ekonomske škole su u poslednjoj deceniji uvele novi smer koji je zanimljiv i atraktivan za mnoge pripadnike muškog pola – tehničar obezbeđenja. Ako ste razmišljali da upišete ovaj smer, na dobrom ste putu. Za odgovornim, pouzdanim i školovanim tehničarima obezbeđenja postoji velika potražnja.

Tehničari obezbeđenja čuvaju pokretnu i nepokretnu imovinu, a obučeni su da rade osnovne administrativne i informatičke poslove. Tokom vršenja svog posla služe se borilačkim veštinama, a u slučaju potrebe i vatrenim oružjem. Posao tehničara obezbeđenja je odgovoran i uzbudljiv, a može biti i opasan. Zbog toga kandidati za ovo radno mesto moraju biti odličnog fizičkog i psihičkog zdravlja, koncentrisani i odgovorni, odličnog čula vida i sluha.

U današnjici svaki poslovni objekat mora da ima zaštitare i osobe od poverenja koje brinu o njegovoj bezbednosti, zato je izbor radnih mesta za tehničare obezbeđenja dosta veliki. Bitno je naglasiti da obrazovana lica sa diplomom ovog smera imaju prioritet pri zapošljavanju u odnosu na kandidate koji su amateri.

Elektrotehničar računara

  1. vek je digitalno doba, koje je nezamislivo bez svakodnevne upotrebe računara, zato je smer elektrotehničar računara jednako aktuelan i deficitaran, kao i smer ekonomski tehničar.

Elektrotehničar računara servisira i održava računare i računarske komponente, utvrđuje kvarove i radi na otklanjanju istih. Podjednako je zaposlen na hardverskim, kao i na softverskim komponentama – instalira operativne programe, antivirusnu zaštitu, podešavanja za internet, umrežavanja više računara itd. Srednjoškolsko obrazovanje u trajanju od četiri godine učenicima pruža sva potrebna znanja i veštine kako bi odmah mogli stupiti u radni odnos.

Mogućnosti zaposlenja za elektrotehničare računara su brojne – mogu raditi u bilo kojoj firmi koja u svom radu koristi više računara, kao sistem administrator. Traženi su u servisima računara, bankama, kompanijama, investicionim fondovima, firmama koje su specijalizovane za prodaju softvera itd. Mogućnost samozaposlenja pokretanjem privatnog biznisa jedna je od opcija, kao i nastavak školovanja na fakultetima elektrotehničke ili informatičke struke.

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *