Plastična hirurgija – da ili ne?

Kada se pomene estetska hirurgija, odmah krenu polemike da li treba ili ne prepustiti se ovom hirurškom zahvatu. Ipak, iz godine u godonu sve je veći broj ljudi koji bi da posete estetskog hirurga.

Želite da promenite onaj deo tela koji godinama prezirete, zvuči primamljivo, zar ne?

Da, da zvuči baš lepo, ali najpre razmislite o sledećim činjenicama pre nego što se odlučite da odete do estetskog hirurga.

Postoji nekoliko prednosti i mana ove hirurgije, zato krenimo redom.

Prednosti plastične hirurgije

Mnogi koji su odlučilo da se prepuste stručnom plastičnom hirurgu potvrdili su da su stekli mnogo više samopouzdanja nego pre operacije.

Ipak, nismo svi rođeni sa najlepšim nosem niti svi imamo lepe jagodice. Naravno, sve što više starimo, koža se bora i opušta, a plastična hirurgija pruža ljudima priliku da koriguju sve nepravilnosti i delove tela zbog kojih se osećaju manje privlačno.

Ako želite da uklonite znakove starenja, onda je kozmetička hirurgija idealna za vas. Operacijom možete ispraviti sve nepravilnosti koje su nastale usled infekcije, neke traume ili ako je neka nepravilnost nasleđena. Kada se hirurška intervencija uspešno obavi, sigurni smo da ćete se bolje osećati, a i da ćete još lepše i atraktivnije izgledati.

Veliku korist od estetske hirurgije mogu imati i svi oni koji već duži niz godina kubure sa nekim fizičkim problemima. Dame sa velikim grudima zbog opterećenja često imaju jake bolove u leđima. Grudi se mogu smanjiti ukoliko se žene odluče da veličinu grudi koriguju estetskom operacijom.

Jedna od čestih estetskih operacija jeste i podizanje kapaka. Zahvaljujući ovoj intervenciji dolazi do poboljšanja vida, jer se kapci podižu i tako se sklanja višak kože koji se na očima nalazi i koji može da smeta.

Mane estetske hirurgije

Mnogima je finansijski razlog odlučujući faktor prilikom donošenja odluke da li da se podvrgnu plastičnoj hirurgiji ili ne.

Estetska operacija može da bude veoma skupa, a uglavnom je ne pokriva zdravstveno osiguranje. Nekada i oporavak posle operacije može da traje duži vremenski period što dodatno smanjuje prihode, jer mnogi onda ne idu na posao, a samim tim manje novca prihoduju.

Rizici estetske hirurgije

Kao i svaka hirurška intervencija i estetska hirurgija podrzumeva sečenje i druge zahvate koji mogu da budu rizični. Najčešće nastaju modrice nakon operacije, otok, a nekada pacijenti imaju i različite bolove. Nekada se pacijenti i ukoče, a sve ove pojave mogu i da potraju određeni period nakon intervencije.

Imajte na umu da određene intervencije mogu da imaju i ozbiljne posledice i komplikacije, pa nekada može da dođe do paralizovanja mišića, pojave trajnih ožiljaka, infekcija, a nekada i do oštećenja nerava.

U prvim danima nakon intervencije, budite spremni na to da ćete morati da imate osobu koja će vam pomoći prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Pažnja: Zadovoljstvo pacijenata nije zagarantovano!

Najvažnije je da imate uvek na umu da estetska hirurgija ne mora uvek da se završi idealno. Krajnji rezultat se saznaje tek nakon što se operacija završi. Iako su uglavnom očekivanja pacijenata velika, nekada su i nerealna.

Zaboravite to da će vas estetska hirurgija učiniti prelepima i da će rešiti sve vaše probleme. Nekada to može, a nekada to ne mora da bude slučaj!

Pre nego što donesete konačnu odluku, dobro razmislite. Posavetujte se sa profesionalcima, istražite i saznajte kakva su iskustva pacijenata koji su se podvrgli zahvatima koje vi planirate da uradite. Saslušajte šta drugi imaju da kažu o zahvatu koji biste vi želeli da uradite i raspitajte se za cenu.

Takođe, razgraničite sa sobom šta je to što želite da dobijete nakon plastične operacije. Najvažnije je da u obzir uzmete sve mane i prednosti koje jedna estetska operacija može da ima, pa se tek onda odlučite da li ćete pristati na korekcije ili ne.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *