Posvetite posebu pažnju redovnom skriningu grlića materice

Redovan ginekološki pregled je od velikog značaja za žene u bilo kom životnom dobu. Ukoliko je aktivan reproduktivan period, kompletna ginekološka kontrola može biti obuhvaćena godišnjim pregledom. Period menopauze je rizičan i često nosi dodatne komplikacije poput izostanka ciklusa i narušene genitalne flore. Narušena ravnoteža hormonskog procesa može dovesti do čestih infekcija, razvoja patogenih bakterija ili čak raka glića materice. Upravo zbog navedenih tegoba, ženama se savetuju rani pregledi koji uz blagovremenu reakciju otkrivaju uzrok bolesti. Svaka bolest u ranom stadijumu ima preko 90% izlečenja. 

Pouzdanost i referentne vrednosti papa testa

Kontrolisanim uzorkom ćelija sa grlića materice, izdvaja se veoma priznat papa test. Papa test je značajan za dijagnozu rane pojave raka  grlića materice, pri čemu se postiže velika konzistentnost i tačnost dobijenih analiza. Testom se izdvajaju referentne vrednosti koje ukazuju na visoke rizike od kancerogenih bolesti grlića materice. 

Metoda uzimanja uzoraka je gotovo bezbolna i vezana je za klasičan tok ginekološkog pregleda. Nisu neophodne posebne pripreme pred sam pregled, ali se ne savetuje tuširanje kupkama i seksualni odnos u peridu od jednog dana pre kontole. 

Papa test se može kategorisati kao najznačajniji bris grlića materice i dela unutrašnjeg kanala. Na osnovu dobijenog brisa, izdvaja se citološki uzorak uzetih ćelija, koje se dalje analiziraju i dovode u vezu sa istaknutim referentnim vrednostima odnosno grupama izdvojenih frakcija. 

Tumačenje abnormalnosti u samom razvoju ćelija  odnosno displazija

Papanikolau test je uspešan u ranom otkrivanju pretkancerogenih promena, nastalim u ćelijama ili tkivima materice. Tumačenje abnormalnosti pomenutog testa podrazumeva stručnog patologa koji će prepoznati promene u samom razvoju izdvojenog citološkog uzorka. 

Papanikolau test podrazumeva dalju analizu svih epitelnih ćelija naročito izolovanim cervikalnim brisom. Nalaz je podeljen u četiri kategorije i pod kategorije sa opisanim promenama. Analizom se dobija uredan nalaz kod nereaktivnih ćelija zdravog tkiva, dok su zapaljenski procesi evidentirani kao druga grupa pomenutog testa. Zapaljenska stanja nisu alarmantna i u većini slučajeva su vezana za hormonske promene, česte prehlade ili infekcije. 

Rizična grupa je treća i četvrta analiza sa izdvojenim visokorizičnim displazijama i sumnjom na invazivne promene tkiva. U navedenom slučaju pomažu dodatna ispitivanja poput biopsije odnosno skidanja dela oštećenog tkiva, koje se dalje analizira dodatnim patološkim metodama. 

Redovan skrining omogućava veću verovatnoću lečenja karcinoma

Iako je bolje sprečiti neku bolest nego je lečiti, mnoge žene izbegavaju redovne skrininge odnosno preglede kojima se sa sigurnošću može sačuvati zdravlje. U zavisnosti od opšteg stanja pacijenta, biraju se karakteristike samog testa sa unapred značajnim stavkama rezultata. Nema posebnih kriterijuma koji izdvajaju značaj ranog skrininga, ali je bitno napomenuti dobijenu verovatnoću testa i uspešnost svakog daljeg lečenja. 

Skrining znači umanjen rizik od nastanka bolesti uz poštovanje smernica koje sam lekar izdaje. Uglavnom se misli na zdrav način ishrane, redovnu fizičku i seksualnu aktivnost u periodu menopauze žene. Uz hormonske promene koje su evidentne, sledi serija promena raspoloženja, pada imunog sistema i opšteg stanja organizma u rizičnom periodu menopauze. Ukoliko lekari smatraju poželjan dodatni pregled ranog skrininga poput Papanikolau testa, onda se izbegavaju lažni rezultati  i kombinuju dodatni kolposkopski pregledi odnosno optičke metode rane dijagnostike invazivnih tumora materice.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *