Ribolovačka oprema za dobar ulov

Za uspešan ribolov, veoma je važan izbor opreme kako bi obezbedio dobar ulov i onemogućio prazne udice. Standardna sredstva jesu štapovi za pecanje. Postoje štapovi dizajnirani za ribolov na potoku ili u mirnoj vodi, zatim štapovi za pecanje šarana, kao i oni koji se koriste za ribolov u čamcima, na udaljenosti od oko 50 ili više metara od obale. 

Najpopularniji štapovi za pecanje 

Štapovi na plovak (Bolonjez, Meč, Takmičarski) najjednostavniji su štapovi za pecanje, pogodni za vaš prvi pokušaj ribolova ali i učestalo korišćenje. Njime možete loviti sa obale i iz čamca, i leti i zimi. Zahteva kako strpljenje, tako i brzu reakciju ribara. 

Potrebno je da odaberete adekvatan plovak koji će biti stabilan i jasno vidljiv bez obzira na talase vode ili vremenske uslove. Bolonjez štapovi za pecanje koriste se za veće dubine i ukoliko su jake struje. Dužina ovog štapa koji je teleskopski je najčešće od 4 do 7 metara. Zatim, postoje varaličarski štapovi za pecanje koji se koriste za hvatanje grabežljivih riba pogotovo štuke ili smuđa na pokretnim mamcima –  a to su razne vrste varalica, od mekanih gumenih do čeličnih, silikonskih, kašikara, leptira. 

Vrhunac ribolova sa ovim štapom biva u proleće i jesen, ali morate imati sposobnost i veštinu. Riba svoj plen vidi u pokretnom mamcu, gutajući udicu ona pada u ruke ribara. Obično, dužina štapova iznosi 1,40-3,30 metara, sastavljeni su iz dva dela, za ulov sitnijih i krupnijih grabljivica. Zatim, mušičarski štapovi za pecanje koji koriste veštački mamac, muve. Mamac oponaša lagane pokrete insekta koji je upao u vodu. 

Ova vrsta pecanja je prilagodljiva kako za pastrmku tako i za druge ribe brzih reka. Pecaroš mora da ima sposobnost zasede prilikom koje će sedeti mirno dugo vremena. Štap za pecanje je lagan, nema nosač za namotavanje, a dužina se kreće od 3 do 11 metara. Popularni su i fider štapovi – hranilice, koji imaju visoku osetljivost na ugrize. Zbog svoje fleksibilnosti fider štapovi mogu podneti velika opterećenja savijajući se. 

Kompaktna veličina i lakoća omogućava vam da ga koristite na uskim rekama, jezercima, barama za ulov srednje ribe – krstaša, čistača… Takođe, treba pomenuti i štek štapove, meč, takmičarske štapove i štapove za pecanje šarana koji ribolovu kao vrsti sporta pružaju znatan ugođaj rekreacije i dobrog ulova. 

Mašinice za pecanje 

Mašinice sa brajtanerom imaju veliku, metalnu špulnu, pogodne su za ribolov šarana zbog količine snage i pogodnosti da se daleko zabaci. Funkcionalan dizajn omogućava postojanje precizne kočnice. Zatim, na tržištu se mogu pronaći mašinice za pecanje sa prednjim i zadnjim kočnicama koje su dizajnirane tako da prigušuju trzaje ulovljene ribe. 

Pogodne su za raznovrsne tehnike pecanja, ali najčešće za fider i meč ribolov. Dizajnirane su pretežno tako da sprečavaju uvrtanje strune, sa preciznim su zupčanicima, metalnim i aluminijumskim špulnama. Za zahtevnija pecanja možete koristiti multiplikator mašinice.  

Ribolov kao zadovoljstvo

Osim štapa za pecanje i adekvatno odabrane mašinice, ponesite vaše omiljene gumene čizme, dovoljno veliki ranac, specijalnu stoličicu za sedenje, metalnu mrežu za ulov i krenite u avanturu koja ne samo da može biti hobi, već način života koji ubrzava krv u venama usled iznenadnog ulova čineći vas ponosnim i zadovoljnim.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *