Da li postoji lek za kataraktu?

Kao jedini način za lečenje ovog oboljenja oka se navodi hirurška intervencija. A od slučaja do slučaja, odnosno u zavisnosti od toga koliko je staro oboljenje i u kom je stadijumu, će zavisiti i da li će specijalista oftalmologije preporučiti da operacija bude izvršena u najkraćem mogućem roku ili ne. I dok je ranije bilo nepisano pravilo da tek kada pacijent potpuno izgubi vid bude vršena hirurška intervencija, danas je sve to potpuno drugačije. Da ne bi došlo ni do kakvog ometanja vršenja uobičajenih aktivnosti, vrlo brzo pošto kod pacijenta bude dijagnostikovana katarakta, može da bude izvršena i hirurška intervencija. A da li će se specijalista oftalmologije odlučiti za standardnu hiruršku intervenciju ili onu, koja podrazumeva izvršenje operacije laserom svakako zavisi od stanja zdravlja samog pacijenta, odnosno od toga u kom stadijumu je pomenuto oboljenje.

Bez obzira za koju vrstu hirurške intervencije da se oftalmolog odluči, pacijent će biti detaljno upućen u sam tok lečenja. Isto tako je važno naglasiti da je u oba slučaja oporavak prilično brz.

Kako se dijagnostikuje katarakta?

Najpre je važno da pacijent bude potpuno siguran da do promena u vidu ne dolazi zbog pogoršanja dioptrije. A to će utvrditi specijalista oftalmologije nakon uobičajenog pregleda. Tek tada može biti izvršen ultrazvuk oka, odnosno skener oka ili biometrija, ali i druge dodatne dijagnostičke metode, što će svakako pomoći specijalisti oftalmologije da bude potpuno siguran da je kod tog pacijenta došlo do pojave ovog oboljenja.

Ukoliko bude dijagnostikovana katarakta, biće predočeno pacijentu i da je hirurška intervencija zapravo jedino rešenje u tom slučaju. S obzirom na to da je u novije vreme i laser u primeni, to se može desiti i da nadležni oftalmolog pacijentu preporuči lasersko skidanje katarakte.

U zavisnosti od stepena oboljenja će specijalista oftalmologije odlučiti i da li je potrebno vrlo brzo da kod tog pacijenta bude izvršena operacija ili to može biti učinjeno nakon određenog vremenskog perioda.

Na osnovu stanja će i doneti odluku da li je bolja opcija uobičajena hirurška intervencija, a koja će biti izvršena u lokalnoj anesteziji ili je laserska operacija katarakte u konkretnom slučaju poželjnija varijanta.

Da li postoji lek za kataraktu?

Do ovog trenutka nije otkriven lek za kataraktu. Kao jedino prihvatljivo rešenje se navodi ili standardna hirurška intervencija ili laserska, ali tek nakon što specijalista oftalmologije bude procenio stanje zdravlja oka konkretnog pacijenta.

U svakom slučaju je važno voditi računa o zdravlju oka u toku života, jer katarakta može da se javi i kao posledica povrede oka.
Sem toga, postoje i različiti faktori rizika, koji imaju uticaja na pojavu ovog oboljenja. Zato i jeste najbolje sa vremena na vreme otići na pregled kod specijaliste oftalmologije, kako bi pratio stanje oka kod pacijenta. Prilikom prvih promena u vidu je savet da pacijent kontaktira što pre nadležnog lekara, a kako bi sve nepotrebne buduće komplikacije izbegao.

Ističemo da je prvi i osnovni simptom ovog oboljenja zamućeni vid, a što se ipak može dovesti u vezu sa promenom u dioptriji. Baš iz tog razloga jeste dobro da prilikom uočavanja prvih promena pacijent ode na pregled, kako bi specijalista oftalmologije utvrdio da li je u pitanju jednostavno pogoršanje dioptrije ili je kod tog pacijenta moguće dijagnostikovati ovo oboljenje.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *