Osećate bol u očima – kada je vreme za uzbunu?

Ne kaže se slučajno da su oči ogledalo naše duše. Shodno tome, njih nikako ne smemo zanemariti, posebno ako primetimo neke od simptoma poput svraba, crvenila, suvoće oka i slično. Tada je potrebno obratiti se lekaru, naročito ako ovi simptomi dugo traju i ako su učestali. Kako su oči najosetljiviji naš organ, moramo im posvetiti posebnu pažnju kada je naše zdravlje u pitanju. Redovne kontrole kod oftalmologa su dovoljne da pratite njihovo stanje.

Danas ćete čuti dosta njih koji se žale na bolove u očima usled preteranog gledanja u televizor, mobilni telefon ili kompjuter. To prosto ne iznenađuje, s obzirom da smo pod velikim uticajem digitalne tehnologije kojoj se teško odupiremo. Najčešće se tada žalimo da nam oči suze, da su nam suve, crvene, iritirane i sl. Ipak, nema razloga za preveliku brigu. Uzrok tome uglavnom leži u prevelikom naprezanju očiju prilikom gledanja u ekran, posebno kada ste duže vreme koncentrisani. U ovom slučaju najbolje bi bilo da pravite češće pauze radi odmora i opuštanja.

Kada je vreme za uzbunu?

Kako da znate da imate neki ozbiljniji problem sa očima i da je potrebna hitna poseta lekaru? Nekada je simptome lako prepoznati, a nekada je potrebno određeno vreme da prođe da biste primetili da imate neki ozbiljniji problem. Savetujemo vas da ukoliko neke od navedinih pojava primetite kod sebe, hitno se obratite stručnom licu za pomoć.

Osećate zamućenost vida

Ukoliko imate utisak da vam je vid zamagljen, tako da predmete ispred sebe ne vidite jasno, možda ste samo kratkovidi, posebno ako primećujete da vam je na oba oka zamućen vid. Da biste se rešili ovog problema, potrebno je odete kod oftalmologa ili optičara koji će vam dati odgovarajuću dioptriju. U optičarskim radnjama, sem naočara za vid možete pronaći i kontaktna sočiva u zavisnosti od toga šta više preferirate. Na taj način rešićete se ovog problema koje danas sve veći broj ljudi pogađa. Neki od ozbiljnijih uzročnika zamućenosti vida mogu biti pojava katarakte, glaukoma, i sl.

Imate česte glavobolje

Glavobolje koje traju po nekoliko dana i koje su izuzetno bolne mogu ukazivati da imate neki ozbiljniji problem sa očima i vidom. Reč je o tzv. migreni koja se leči posebnim medikamentima. Ipak, potrebno je detaljno pregledati i vid, jer može se desiti da je glavni uzrok glavobolje upravo trenutno stanje vašeg vida.

Osećate oštar bol u oku

Svaka vrsta bola, posebno ako dugo traje ukazuje na to da imate neki ozbiljniji problem i da je potrebno hitno obratiti se lekaru za pomoć. Ako osećate tup bol u oku, probadanje i imate utisak da imate neko strano telo u njemu, obavezna je poseta doktoru koji će vam dati tačnu dijagnozu ili vas uputiti na dalje ispitivanje.

Na koje sve druge bolesti mogu ukazati problemi sa očima?

Imajte na umu da su oči tesno povezane sa ostalim organima u ljudskom telu, pa tako problem sa njima može ukazati da patite od neke hronične bolesti. Neke od njih su dijabetes, kardiovaskularna bolest, problem sa štitnom žlezdom,  i dr.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *