Joga u službi skidanja naslaga na stomaku i mršavljenja

Neželjeno salo na stomaku je kod najvećeg broja ljudi najteže skinuti. Uglavnom prva regija koju ćete vi ili neko iz vašeg okruženja primetiti, ako ste se ugojili je upravo stomak. Upavo zbog toga, to može imati udela u kvalitetu vašeg života. Kako?

Salo na abdomenu je usko povezano sa nizom zdravstvenih problema, neki od njih su povezane sa oboljenjima srca, dijabetesom tipa 2, insulinskom rezistencijom. Ovo su razlozi zbog kojih je potrebno posvetiti se uklanjanju viškova, a samim tim i rezultat je ravan stomak. Opšte je poznato da je joga disciplina koja doprinosi kako mentalom, tako i opštem zdravlju individue. Nakon joge nećete izgledati kao posle trčanja, crveno i preznojeno, ali ne dozvolite da vas to zavara. Postoji nekoliko poza kojima možete stomak učiniti ravnim. Ove vežbe treba upražnjavati svakodnevno kako biste do ravnog stomaka došli brzo, kao i do skidanja masnih naslaga na ostalim delovima tela, odnosno, i do ubrzanog mršavljenja.

Poza kobra

Ova poza je jako dobra, jer upravo ovom vežbom osnažujete mišiće abdomena, uklanjate viškove naslaga sala tj. mršavite, i činite stomak ravnim. Pored ovoga, poza kobra povoljno utiče na fleksibilnost vase kičme, ali i na zategnutost celog tela, ruku i nogu. Ovu vežbu izvodite tako što legnete na stomak, noge treba da budu spojene, stopala priljubljena uz pod, a šake pozicionirane ispod vaših ramena. Kada ste zauzeli ovakav položaj, polako udišete vazduh i lagano podižete torzo tako što ‘šakama gurate pod’. Ovakvim postupkom će vase telo izgledati kao kobra, koja je spremna za napad. U ovakvom položaju treba da zadržite svoje telo 15 do 30 sekundi, u zavisnosti od svojih sposobnosti. Ponavljajte ovo 5 minuta sa odmorom od 15 sekundi između vežbi.

Poza navijanje

Ova joga poza masira vaše debelo crevo, reguliše nivo kiseline u želucu, leči konstipaciju, ubrzava metabolizam, oslobađa vas bola u donjem delu leđa i ojačava muskulaturu abdomena, struka i kukova.

Ovu pozu izvodite tako što legnete na leđa, savijete noge tako da butinama dodirujete torzo, a zatim rukama obgrlite noge. Zadržite se u ovoj poziciji 60 do 90 sekundi i dišite duboko. Nakon toga opružajte noge na pod, a dlanove okrenite ka podu. Ponavljajte ovu pozu 5 puta, sa odmorom od 15 sekundi između ponavljanja. Takođe, ovu vežbu ponavljajte 3 do 5 puta nedeljno, uglavnom pravite dan razmaka. Nakon određenog vremena uočićete razliku na vašem abdomenu – vaš stomak je mršaviji, ravniji, zategnutiji.

Plank

Ovo je najjednostavnija, ali i jedna od najefektivnijih vežbi kada je u pitanju skidanje viška masnih naslaga sa vašeg stomaka čineći vaš stomak ravnim. Ne samo da je dobra za vaš stomak, već ovom vežbom održavate tonus vaših ruku, ramena, leđa, zadnjice i butina. Jednostavno se izvodi.

Noge treba da budu spojene i na pod ste oslonjeni vrhom stopala i šakama. Ruke treba da budu raširene u ravni sa ramenima. Ono što je jako važno je da vaša leđa treba da stoje pravo, a pogled usmeren na horizont, nikako ka podu. Preporučljivo je da se u ovoj pozi zadržite 15 do 30 sekundi. Ako možete da idržite i više, to je svakako dobro! Iz poze izlazite tako što ćete lagano da krenete da se oslanjate kolenima o pod. Plank možete da ponavljate 5 puta, naravno uz odmor od 15 sekundi između ponavljanja.

Ukoliko imate neku povredu ramena ili leđa, trebalo bi da izbegavate ovu vežbu.

Imajte u vidu da treba da istražite koje poze vam odgovaraju, a koje ne, jer je to individualno.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *