Da li su i kada fiskalne kase neophodne?

Poreska uprava je pre desetak godina uvela obavezno posedovanje fiskalne kase Zakonom o posedovanju fiskalnih kasa. Kako bi vaš biznis bio legalan, potrebno je da imate evidenciju platnog prometa, a to je moguće pomoću ovog elektronskog uređaja.

Svi fiskalni obveznici dužni su da poseduju i redovno koriste ove uređaje koji su kupljeni u ovlašćenim radanjama.

Šta su fiskalne kase

 

Fiskalne kase su uređaji koji registruju podatke o vrednosti prodatog dobra i izvršene usluge fizičkim licima. Ovi uređaji treba da evidentiraju svaki promet (odnosno svaku vrednost prodatog dobra).

Ovaj promet se paralelno beleži i na kontrolnoj traci, koju prodavac daje kupcu. Na osnovu ovoga može se zaključiti kada su neophodne fiskalne kase. Odnosno, fiskalni računi su neophodni u poslovima koji su vezani za promet građanima, potrošačima. Oni koji prodaju dobra pravnim licima, fiskalne kase nisu neophodne.

Kako da odaberete određeni model fiskalne kase

 

Na tržištu postoji veliki broj modela fiskalnih kasa. U zavisnosti od delatnosti kojom se bavite, potrebno je da izaberete i odgovarajuću fiskalnu kasu.

Naime, potrebno je da na osnovu različitih parametara izaberete onaj model koji će moći da zadovolji vaše zahteve. Ono na šta treba da obratite pažnju je kapacitet memorije fiskalne kase, zatim mogućnost obračunavanja sve 4 porezne stope, mogućnost različitih načina plaćanja, kapacitet izdavanja dnevnih izveštaja, maksimalan broj promena poreskih stopa, itd. Naravno, nije neophodno da zapamtite sve ove parametre.

Šta je od dokumentacije neophodno uz fiskalnu kasu

 

Ukoliko po zakonu morate da posedujete fiskalnu kasu, onda je neophodno i da imate prateću dokumentaciju u svakom momentu. Naime, važno je da imate odgovorajajuće dokumente u slučaju inspekcijske kontrole.

Dokumenta koja morate posedovati su: rešenje o fiskalizaciji fiskalne kase i servisna knjižica uređaja. Zatim, neophodno je da imate istaknuto obaveštenje o obaveznom uzimanju fiskalnog računa. Osim toga, treba posedovati i fiskalni račun (obrazac FR), evidenciju o blokovima fiskalnih računa izdratim u upotrebu, zatim dnevni izveštaj, periodični izveštaj, kontrolnu traku, knjigu dnevnih izveštaja, priključen terminal za daljinsko očitavanje svih dnevnih izveštaja.

Vodite računa da se izveštaji i fiskalni računi poklapaju sa prodatom robom, ili prodatim dobrima. Jer, ukoliko postoji razlika, neophodno je opravdati tu razliku. U slučaju da imate nepotpunu dokumentaciju prilikom inspekcijske posete, inspektor vam može napisati kaznu od više desetina hiljada dinara.

Za koje poslove su neophodne fiskalne kase

 

Prema zakonu, fiskalne kase i prateću dokumentaciju moraju posedovati svi oni koji obavljaju promet na veliko i malo. Odnosno, lica koja vrše promet i prodaju fizičkim licima obavezni su da promet evidentiraju pomoću fiskalnih kasa.

Ali, nisu svi subjekti obavezni da poseduju fiskalne kase. Na primer, poljoprivredni proizvođači koji prodaju na pijacama, kao i preduzetnici koji plaćaju porez na prihode od samostalne delatnosti na paušalni porez nemaju obavezu da poseduju ovaj uređaj.

Međutim, postoje i neke delatnosti za koje je nepohodno posedovanje fiskalnih uređaja, bez obzira da li je delatnost paušalno oporezovana ili ne. Zato ako planirate da iskoristite prednosti paušalnog oporezivanja obavezno proverite da li to istovremeno znači da ste oslobođeni od kupovine fiskalnih kasa. Jer, u slučaju da ne posedujete ovaj uređaj, a pritom ste „paušalac“, inspektor vas može kazniti visokim kaznama.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *