Benefiti tehnologije prepoznavanja lica

Zahvaljujući razvoju kamera, procesu mapiranja, brzini obrade podataka, funkcija prepoznavanja lica je brzo postala neizostavni deo procesa provere autentičnosti nečijeg identiteta.

U prethodnom periodu, većina kompanija koje se bave proizvodnjom pametnih telefona su izbacile modele podržane tehnologijom prepoznavanja lica koja služi za otključavanje uređaja. Prednosti tehnologije prepoznavanja lica su u ovom slučaju jasno vidljive, i to uključuje smanjenje verovatnoće od prevara i povećavanje praktičnosti.

Iako je prepoznavanje lica funkcija koja je najviše poznata kao metod identifkacije neke osobe, ona takođe ima potencijal da se dalje razvija u različitim pravcima, a neke od najvećih benefita koje ova moderna tehnologija ima prikazaćemo u nastavku ovog teksta.

Primena funkcije prepoznavanja lica u sigurnosnim sistemima

Ako planirate da instalirate bilo šta „pametno“ u vašoj kući, onda je bezbednost ono odakle treba početi. Pametni sigurnosni sistem vam pomaže da nadgledate vašu kuću dok ste odsutni, putem laptopa, tableta ili pametnog telefona.

Ne tako davno, provajder je morao da pošalje tehničara u vaš dom da instalira sigurnosni sistem sa mnoštvom kablova i morali ste da mu plaćate uslugu nadzora. U međuvremenu, priča se potpuno promenila. Pojavom smart tehnologije, sistem video nadzora možete na jednostavan način i sami da podesite. Osim toga, korisnik može direktno i profesionalno da vrši video nadzor, da dobija ažuriranja i obaveštenja na pametnom uređaju u realnom vremenu.

Pametna kamera koju koristite u kući može se lako povezati sa funkcijom identifikovanja lica. Sve što je potrebno da uradite jeste da date podatke sistemu o tome koje lice pripada kom imenu. To znači da ćete za primenu funkcije prepoznavanja lica morati da kreirate profile za prijatelje, rođake i za sve one koje želite da sistem prepoznaje. Tako ćete uvek znati kada je neko i ko je ispred vaših ulaznih vrata.

Uz opciju prepoznavanja lica takođe možete da podesite i alarme u kući. Na primer, možete odabrati da se oglasi alarm kada sistem ne prepoznaje lice koje pokušava da uđe u vašu kuću.

Uz pomoć sistema prepoznavanja lica do vernih kupaca

Za trgovce koji traže načine da povremene pretvore u kupce, tehnologija prepozanvanja lica ima mnogo potencijala pre svega u obezbeđivanju pozitivnog korisničkog iskustva. Ukoliko date saglasnost prodavcu u nekoj od vaših omiljenih prodavnica (pre svega internet prodavnica) skener lica bi vas odmah prepoznao i bilo bi vam lakše i ugodnije da kupujete, jer će vam stvari koje eventualno želite kupiti biti odmah ponuđene. Zamislite da ste u baru u kojem redovno odsedate i da vas čim uđete na vrata barmen ponudi pićem na osnovu istorije vaših narudžbina.

Pored toga, jedan od najboljih načina da povećate vernost vaših kupaca je pružanje VIP usluga prilikom ulaska u radnju ili na web shop. Recimo da u vašu prodavnicu uđe kupac koji želi vegeterijanske proizvode ili da vaš butik poseti potrošač kome je potrebna odeća od prirodnih materijala. Kod uobičajenih okolnosti, ukoliko dugo traži proizvod za sebe, kupac može da izgubi strpljenje i da napusti prodajni objekat ili sajt. Međutim, ako ovi potencijalni kupci daju pristanak za prepoznavanje lica, onda će ih prodavac (koji može biti lično njihov) odvesti pravo do odeljka koji oni žele. Time će se verovatnoća kupovine drastično povećati.

Prodavci mogu steći lojalnost kupaca tako što će određenim kupcima omogućiti da preskoče red. To će celokupno korisničko iskustvo podići na znatno viši nivo. Jedan od najskorijih primera jeste kupovina u Amazon Go trgovinama. U ovom slučaju softver za prepoznavanje lica automatski prepoznaje način na koji su proizvodi uzeti i vraćeni na police i prati ih u virtuelnoj korpi. Kada odaberete sve željene proizvode, vi ste u stvari završili sa kupovinom i možete napustiti prodajni objekat bez plaćanja. Nakon toga dobijate račun elektronskim putem i naplatiće vam se sa vašeg Amazon računa.

Prepoznavanje lica  i očuvanje  životinjskog sveta

Grupa ljudi koja se bavi zaštitom životinja i prirode nedavno su počeli da koriste isti softver koji  se koristi na internetu i društvenim mrežama za prepoznavanje neke osobe u objavama njenih prijatelja. To je deo napora koji se ulaže u borbu protiv ilegalne trgovine šimpanzama i drugim životinjama.

U ovom slučaju, šimpanza koja živi u divljini se snima iz različitih uglova, njeno lice se zatim registruje u bazu podataka. Zatim softver uz pomoć altogritma vrši pretragu fotografija objavljenih na društvenimm mrežama tražeći lice šimpanze iz baze podataka.

Ukoliko tehnologija prepozna životinju koja je predmet nelegalne trgovine, vlasnici naloga na kome je postavljena fotografija mogu imati problema sa zakonom. S obzirom da se na crnom tržištu bebe šimpanze prodaju za oko 11.000 evra, broj osoba koje su umešane u ovaj oblik kriminala je ogroman.  U stvari, svake godine oko 2.000 šimpanzi nestane iz divljine zbog nelegalne trgovine.

Ovaj koncept pretrage je takođe korišćen i kod drugih ugroženih životinjskih vrsta, poput lemura sa crvenim stomakom, gde je softver za prepoznavanje nazvan LemurFaceID olakšao istraživanje i proučavanje lemura koje je imalo za cilj da utvrdi koliko dugo jedinke žive, koliko često se reprodukuju i koliki je priraštaj populacije.

Pokazalo se da je softver skoro nepogrešiv – u 97% slučajeva uspešno je identifikovao lemura, a mnogi od onih koji se bave zaštitom prirode i životinja se nadaju da će se ova tehnologija još brže razvijati kako bi bila od što veće koristi.

Uloga softvera za prepoznavanje lica u zdravstvenoj zaštiti

Tehnologija prepoznavanja lica ima svoju primenu u mnogim sferama zdravstvene zaštite. Ona se praktično u svakom procesu, od dijagnostikovanja do hirurškog lečenja može primeniti. Danas su, na primer, razvijene aplikacije za prepoznavanje lica koje pomažu ljudima da uzimaju lekove onako kako im je lekar propisao. Aplikacija identifikuje pacijenta i prikazuje mu naziv leka koji mu je prepisan, a potom potvrđuje da je lek uzet. Lekarima je dostupna baza podataka gde mogu kontrolisati koji pacijent i kada je uzimao određeni lek, kako bi što više bili upoznati sa tokom lečenja pacijenta.

Američki naučnici iz Nacionalnog instituta za istraživanja ljudskog genoma uspešno su koristili softver za prepoznavanje lica kako bi dijagnostikovali DiDžordžov sindrom, urođenu ćelijsku imunodeficijenciju koja može prouzorokovati niz zdravstvenih problema, uključujući probleme sa srcem i poteškoće u učenju.

Još jedan odličan primer je brend Listerine za ispiranje usta. Oni su razvili aplikaciju koja koristi prepoznavanje lica kako bi pomogla slepim ljudima da znaju kada im se neko nasmeši. Aplikacija skenira lice, a zatim se čuje zvučni signal i vibracija kada uvek kad se registruje osmeh.

Pošto prepoznavanje lica tek počinje da se koristiti na polju biometrije, nije iznenađujuće da ono dobija i pohvale i kritike što se tiče etike koja stoji iza upotrebe ove tehnologije. Iako se ova vrsta tehnologije uglavnom upotrebljava za video nadzor i na polju bezbednost, ne bi trebalo zanemariti činjenicu da se prepoznavanje lica može primenjivati i u mnogim drugim slučajevima i kao takvo ima potencijal da u značajnoj meri poboljša kvalitet naših života.

Zahvaljujemo se na informacijama sajtu https://videonadzor.net/

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *