Skele i njihova primena u građevinskim i drugim radovima

Kada je u pitanju renoviranje kuće ili nekog drugog objekta, savremeno tržište u svojoj ponudi ima veliki broj materijala i proizvoda. Suočiti se sa fasadom, ali i unutrašnjim delovima objekta i baviti se ukrašavanjem može biti ozbiljan zadatak, pogotovo iz razloga što to nije česta aktivnost koju pojedinac sprovodi. No, spoljašnjost sigurno može biti glavni adut svakog prostora. Originalne ideje ukrašavanja kao što je upotreba raznih tekstura, kamena i opeke, ali i praktični radovi poput postavke spoljnje izolacije ne mogu biti izvršeni bez pomoći specijalnih konstrukcija. Te multifunkcionalne konstrukcije poznate su kao građevinske skele. 

Građevinske skele i praktičnost 

Još od davnina građevinske skele olakšavale su popravku i izgradnju raznovrsnih objekata. Nekad, za bilo kakve građevinske radove upotrebljavale su se drvene skele, međutim, modernizacijom i posredstvom tehnologija građevinske skele bivaju sastavljene sa znatno boljim dizajnom, pouzdanijim materijalima i mnoštvom pomoćnih elemenata garantujući precizniji i produktivniji rad. Građevinske skele se lako postavljaju i to omogućavaju veštim majstorima brži završetak radova. 

Obnova određenih područja i građevinske skele

Fasadne kompozicije i dekorativni malteri s vremena na vreme mogu zahtevati obnovu. Zavisno od klimatskih promena trajnost spoljašnjosti ali i unutrašnjosti objekta može biti poboljšanija upravo uz pomoć ovih specijalnih skela. Građevinske skele kao ispomoć u radu majstorima ne omogućavaju samo grube popravke i postavku preventivnih obloga koje štite zgradu već i rešavanje sitnih pukotina, popravku oluka, osvetljenja, ventilacije i tako dalje. Svaka građevina nakon određenog niza godina zahtevaće sanaciju. Balkoni često bivaju glavno područje koje treba obnoviti. Višespratnice da bi sačuvale svoju prvobitnu estetiku i ne dozvolile prodiranje vlage učiniće to upravo uz pomoć praktične postavke građevinskih skela i veštih majstorskih ruku. 

Vrste skela i montaža

Mnogo je kompanija koje se bave iznajmljivanjem skela za različite vrste radova. U ponudi se mogu pronaći skele koje više pogoduju radovima koji zahtevaju njihovu pokretljivost, zatim one koje se izuzetno brzo montiraju i razmontiraju, skele koje se postavljaju u više smerova, one od tesane građe ili čelika, i tako dalje. Koja god vrsta skele da je u pitanju s obzirom da se koriste za rad na visini, montaži se pristupa pažljivo. Građevinske skele neophodno je da budu dobro pričvršćene i bezbedne za rad pojedinca. Skele mogu imati i zaštitne elemente sa strana ali i uzemljenje, a cena iznajmljivanja svakako će varirati zavisno od njihove pogodnosti i praktične namene. 

Pokretne skele i fleksibilnost

Mnogi ljudi prilikom građevinskih radova koriste merdevine, međutim za sanaciju plafona, molerske radove, oslikavanje zidova, postavku rasvete, postavku uređaja za klimatizaciju i tako dalje prikladnije su multifunkcionalne pokretne skele. Ove skele najčešće se mogu pronaći u ponudi od aluminijuma i biti prilagođene čak i za visinu do 15 metara. Točkići sa kočionim elementima omogućavaju pokretljivost ovih skela po ravnoj površini u unutrašnjosti objekta ili po ravnim spoljnjim terenima što može značajno ubrzati radove. Ta mogućnost njihovog pomeranja bez dodatne demontaže u građevini veoma je cenjena. 

Bilo da su u pitanju pokretne skele ili neke druge primena je uvek fleksibilna. Rekonstrukcija ili restauracija zahvaljujući građevinskim skelama uvek se može vršiti na potrebnoj visini uz potpunu bezbednost na radu. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *