Valensija – nauka, kultura i dobar provod na jednom mestu

Putovanje nije samo obilazak znamenitih mesta, kupanje u svetskim morima i okeanima, upoznavanje kulture i običaja drugih gradova i država. Putovanje je mnogo više od toga. Na svakom putovanju otkrijemo i nešto što nismo znali o sebi.

Otkrijemo šta nam to posebno prija u određenim gradovima, zbog čega bismo želeli da im se vratimo i šta je to što budi naše najlepše uspomene, a šta je to što ih stvara. I pre nego što krenemo na put, duboko u sebi osećamo zašto idemo tamo i zašto nam je važno da posetimo to mesto. I upravo to zbog čega smo želeli da dođemo tražimo. Nekada i ne pronađemo. Jedno od mesta za koje se turisti često odlučuju i prema kojima ih vuče neki poseban osećaj čak iako nikada nisu bili tamo je Valensija. Mnogi ovaj grad nazivaju najboljim gradom na svetu. Ipak, o ukusima se ne raspravlja, ali ipak treba reći da je Valensija grad koji pruža mnogo toga i koji će verovatno učiniti da se veliki procenat sasvim zaljubi u sve njegove posebnosti. Evo zbog kojih činjenica je Valensija to što jeste – neverovatno interesantan grad i zbog čega je Valensija putovanje koje ćete zauvek pamtiti.

„Lična karta“ Valensije

Kada se odlučite da posetite neki grad, pre svega treba da vas zanimaju osnovne informacije, kako biste se lakše snašli i kako biste na kraju krajeva znali gde to tačno idete i šta možete da očekujete. Dakle, Valensija je grad u Španiji. Treći je po važnosti, ali i kada je u pitanju broj stanovnika. Valensija broji oko 800.000 stanovnika i tačno se nalazi na istočnoj obali Pirinejskog poluostrva. Ovaj grad osnovali su Rimljani, međutim, mnogi su se narodi borili za njega. Burna je istorija Valensije, a posebno treba istaći 14. vek, vreme koje se ističe kao zlatno doba Valensije. Tada je sve u gradu krenulo da napreduje, sve od ekonomije, preko kulture, do umetnosti i do generalnog napretka samog grada. Nakon toga sledi period krize, da bi u 20. veku postala jako važna tačka u industrijskom smislu u Španiji. I dan danas Valensija je jako bitan grad, kada je ekonomija zemlje u pitanju.

Klima u Valensiji

Vrlo važna informacija za sve koji putuju u Valensiju, ali i na bilo koje drugo mesto jeste – kakva je klima u tom mestu. Valensija može da se pohvali blagom mediteranskom klimom. Toplo je,a prosečna temepratura je oko 22 stepena. Čak i u toku zime temepratura retko kad pada ispod nule, čak preko dana temperature mogu da idu i do 20 stepeni, dok se tokom noći spuste tek za nekoliko stepeni i bude uglavnom oko 12 stepeni. To je idealan grad za sve one koji ne vole o zimi ni da čuju, a kamoli da je vide i osete. Kada u su u pitanju letnji meseci, temeprature idu i do 35 stepeni, a u toku noći padnu za nekih desetak stepeni. Kao što se već može zaključiti zime se u Valensiji i ne osećaju, a lepo vreme kreće već od marta. U aprilu već kreće leto, a iznenadiće vas možda činjenica da leto, odnosno letnja sezona u Valensiji traje i do 8 meseci. Ako planirate da letujete u Valensiji, nema potrebe da brinete da li će to biti jun ili kasnije neki drugi mesec. Ipak treba da znate da su jul i avgust ipak najtopliji.

Zašto je Valensija posebna – znamenita mesta

Kada smo na početku teksta rekli da Valensiju čine sve njene posebnosti, mislili smo na mnoge stvari koje nudi. Dakle, ovo nije grad koji je pogodan za samo jednu grupu ljudi, već za sve generacije i tipove ljudi. Nauka, umetnost i kultura, kao i provod ovde su prisutni u različitim segmentima. Dakle, čime god da se bavite i šta god da vas zanima u Valenisiji ćete pronaći svoje „mesto pod suncem“. Valensija je mnogo više od zapanjujućih plaža, neverovatno luksuznih hotela, barova i ekskluzivnih mesta. Valensija je grad koji čuva istoriju, grad koji ističe svoje znamenitosti, koje oslikavaju jedno vreme i period života. Valensija je grad koji i te kako poštuje nauku i umetnost. Ove znamenitosti, između ostalog, bi trebalo da posetite ukoliko vas put nanese u ovaj neverovatan grad:

Hemisferic – dokaz da je Valensija grad nauke

Ova zgrada koja sadrži planetarijum i imax bioskop, je zgrada koja izgleda kao oko. Često vodiči znaju da kažu da to oko predstavlja zapravo oko nauke ili oko znanja, a da je upravo ova zgrada ono što simbolizuje to koliko se u Valenisji potencira na nauci i koliko se ceni nauka. Zgrada Hemisferic-a je unutra specijalno dizajnirana, a otkrićemo vam da se u njoj nalaze stakleni paneli, podzemni prolazi, bazen, galerija. Sve to ima svoju svrhu, a ukoliko posetite ovo mesto bićete oduševljeni.

Okeanografik – za ljubitelje podvovnog sveta

Akvarijum koji je dizajnirao Felik Candela. Valensija je vrlo poznata po ovom akvarijumu, upravo zbog specifičnosti ovog oblika, ali i zbog veličine. Više od 500 riba se može videti u ovom akvarijumu, a ukoliko ste ljubitelj delfina imajte u vidu da ćete i na njih naletiti.

Ciutat de les arts – za ljubitelje istorije

Ovaj kompleks je zapravo jedan od vrlo značajnih arhitektonskih dela u ovom gradu i u ovoj državi. Svakako je najveća atrakcija, jer je to zapravo centar kutlure u ovom gradu. Na našem jeziku ovaj kompleks se naziva „Grad nauke i umetnosti“. Nalazi se na mestu gde je bila reka Turia, čiji je tok preusmeren.

Svakako savetujemo da posetite i interaktivni muzej, gde ćete mnogo toga naučiti, ali ćete se pre svega dobro zabaviti, jer je to glavni cilj ovog muzeja. Naravno ne možemo a da ne spomenemo Operu i pozorište, a upravo u ovom kompleksu, tačnije kompleksu koji se naziva Palau de les Arts, postoji mogućnost da sa krova sagledate celokupnu panoramu Valensije.

Najlepše plaže Valensije

Kada završite sa obilaskom predivnih istorijskih, kulturnih i naučnih mesta u Valensiji, osetitie duh grada i stopite se sa sredinom, vreme je da se uputite ka moru, koje će vas potpuno raspmetiti. Tačnije ceo ambijent će vrlo verovatno i te kako lepo uticati na vas, jer Valensija i te kako može da se pohvali fascinantnim plažama. Neke od njih su i :

  • El Saler – Ako volite vetar u kosi i sunčeve zrake, visoke peščane dine i čist pesak, onda je ova plaža upravo za vas. Poznata je i po tome što se upravo ovde nalazi veoma popularan golf klub, a čak se turistima pruža mogućnost da ovde igraju ili da nauče kako se igra golf. Ovo je plaža gde je priroda gotovo netaknuta.
  • Sagunto – Ako volite istoriju ova plaža će vas oduševiti, jer se na gradskom trgu u blizini mogu videti ostaci rimskog amfiteara. Inače, plaže je udaljena od samog centra grada, te bi najbolje bilo da se do nje ide prevozom. Dobro je da znate da postoji javni prevoz koji iz centre prevozi do ove plaže. Ova plaža može poneti i epitet retro plaže.
  • Malvarosa – Ovo je najpoznatija plaža i zapravo je u pitanju gradska plaža. Izuzetno je blizu centra, ima mnogo kafića i restorana. Ovde obično stanovnici ovog grada dolaze. Plaža nije mnogo razvijena, ali je lepa i pre svega čista.
  • Port Saplia – Mirnije mesto, koje se sastoji od mnogobrojnih hotela i prodavničica. Ovde će vas oduševiti njihovo tradicionalno piće, koje ste vi verovatno i probali u našoj zemlji jer se radi o orahovači.

Interesantne činjenice o Valensiji

  • Valensija je dobila ime po latinskoj reči valentia, a to znači snaga, pobeda;
  • Valensija je grad dobrog provoda – žurke počinju u petak i završavaju se tek u ponedeljak ujutru;
  • Mnogi barovi po ceni od samo 15 evra nude all inclusive ponudu pića za celo veče;
  • Tradicionalno jelo je paelja. Stanovnici Valensije je jednu sa raznim sastojcima, od mesa, preko morskih plodova, pa sve do mahunarki;
  • Valensija je poznata po šunki, koja se pravi od mesa mangulice;
  • U junu ima najviše festivala u gradu, što umetničkih što muzičkih.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *