Vežbanje kod kuće i u prirodi uz malo volje i opreme

Nakon pojave virusa kovid 19, koji je onemogućio da ljudi funkcionišu kako su navikli, brojne stvari su se promenile. Ograničeno kretanje, držanje distance, promenjen režim rada, na sve to su se mnogi do sada navikli i usput našli način kako da to prevaziđu.

Mnogi su se okrenuli zdravijem načinu života, pa su se vežbanje i zdravija ishrana istakli kao nešto dobro što se izrodilo iz pandemije. Briga o zdravlju je postala prioritet, a poznato je da nema dobrog zdravlja bez fizičke aktivnosti. 

Odlazak u teretanu

Nakon što su teretane prestale da budu opcija za vežbanje za mnoge, ljudima nije preostalo ništa drugo nego da se bave fizičkom aktivnošću kod kuće ili u prirodi. Boravak u teretani je brojnim ljudima nezamenljiv, naročito zbog raznolikosti sprava za vežbanje koje gotovo svaka teretana omogućuje posetiocima. Nordijsko trčanje, trake za trčanje, tegovi, trake za vežbanje i još mnogo toga nude teretane, i to na jednom mestu. Pored toga, postoje i oni za koje je vežbanje moguće samo ako je grupno, mnoge dame, na primer, više uživaju u grupnim programina vežbanja i ne bi se odlučile da vežbaju individualno.  

Priroda i parkovi kao mesta za vežbanje

Mnogi bi se složili, ipak, da je boravak i vežba na svežem vazduhu nešto što je mnogo bolje u odnosu na vežbanje u zatvorenom prostoru. Šetnja i trčanje preporučuju se na čistom vazduhu, međutim, problem nastaje sa dolaskom lošeg vremena, što na neki način predstavlja prepreku za bavljenje fizičkim aktivnostima na otvorenom. Danas se neretko mogu pronaći i teretane na otvorenom, koje se nalaze u gotovo svakom delu grada i koje su mnogima dostupne, naročito u većim parkovima i naseljima. Pored toga, na trening u parku dobro su došli i dodaci za vežbanje koji se mogu lako poneti u rancu: tegići, trake za vežbanje, vijače… U svakom slučaju, treba se posavetovati sa stručnjacima i dobiti inspiraciju za kreiranje treninga na otvorenom, mogućnosti su neograničene.

Trake za vežbanje dovoljne za trening kod kuće

Nije baš svako u prilici da u svom domu ima posebnu prostoriju koja će služiti kao kućna teretana, sa svom propratnom opremom. Najčešće nema ni prostora da se u stanu smesti sobni bicikl, steper ili traka za trčanje.  Međutim, za tim uglavnom nema ni tolike potrebe. Za vežbanje su neretko potrebni samo određeni dodaci koji ne zauzimaju mnogo prostora, kao što su pre svega strunjača, zatim lopta za pilates, različite elastične trake za vežbanje i tegovi, balanseri, vijače, točak za trbušnjake. Iako se na prvi pogled može učiniti da su ovi dodaci nedovoljni za jači intenzitet treninga, ne bi se moglo reći da je to tačno. Naime, svi ovi dodaci su sasvim dovoljni, samo ako ste upućeni u to koje su njihove mogućnosti i kako ih sve možete koristiti u vežbanju. Trake za vežbanje, na primer, možda jesu češće viđene u vežbama kod žena, ali to ne znači da ih muškarci ne mogu  koristiti i prilikom jačih treninga. Takođe, pilates lopta nije ograničena samo na pilates, koristi se i u mnogim drugim vrstama vežbi.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *