Vozači početnici, obratite pažnju!

Iako se čini da je najvažnija odluka da upišete časove vožnje zapravo i rešenje polovine posla, ne zavaravajte se, jer  to baš i nije tako. Mada je nekome potrebno mnogo više vremena da se odluči za polaganje vožnje, a neko to želi da uradi i pre nego što napuni 18 godina, važno je da se se svaki budući vozač pridržava nekih osnovnih saveta kako bi što pre stekao vozačku dozvolu, ali se i oslobodio treme i straha za volanom.

Prvo i osnovno kada je polaganje vožnje u pitanju jeste da se se udobno osećate u vozilu. Kako to učiniti? Sigurno će vas instruktor uputiti u sve detalje u vezi sa automobilom, kao i načinima vožnje, ali nemojte nikako da se suzdržavate, uvek pitajte šta vas zanima. Zapamtite da ne postoje glupa pitanja, već samo glupi odgovori. A treba imati uvek na umu da je instruktor tu zbog vas i da ste vi platili da od njega dobijete što više saveta i uputstava kako biste lakše savladali vožnju, a ujedno i položili vozački ispit iz prvog puta. Nemojte da očajavate ako vam se prvih nekoliko časova čini kao da ne vladate automobilom, jer je to period navikavanja, a najvažnije je da se vi naviknete na automobile, jer ćete tako biti opušteniji.

Ubrzajte tempo, jer je cilj važan!

Čini vam se da je jedan čas vožnje nedeljno malo? Potpuno ste u pravu, jer to nije dovoljno kako biste stekli samopouzdanje i rutinu, posebno ako je reč o kandidatima koji ranije nisu imali prilike da se oprobaju u vožnji. U dogovoru sa predstavnicima auto škole napravite plan vožnje kojivama odgovara, jer polaganje vožnje ne zahteva samo znanje, već i veštinu snalaženja u nepredviđenim situacijama. Intenzivni časovi doprineće da se osećate sigurnije, ali i opuštenije tokom same vožnje. Naravno, uvek možete voziti dodatni broj časova u dogovoru sa svojim instruktorom ukoliko smatrate da je predviđeni broj časova ipak nedovoljan kako biste vozački ispit položili odmah.

Strpljenje je majka svih učenja!

Kažu da je strpljenje majka svih učenja. I zaista jeste tako, posebno kada je osoba od koje zavisi kako ćete se snaći u saobraćaju strpljiva. Neophodno je da se raspitate o instruktorima koje vaša auto škola  ima, jer od njih zavisi koliko ćete se brzo osloboditi straha tokom upravljanja automobilom, a i kako će proteći samo polaganje vožnje. Mislite da instruktor ima previše strpljenja i sramota vas je da ga ponovo pitate nešto što vam je već dva puta rekao, a vi ipak niste zapamtili? Ne oklevajte, jer vaš učitelj vožnje itekako ima razumevanja, zato što vi niste ni prvi ni poslednji koji su došli da nauče kako da se snađu u saobraćaju.

voznja

Vi ste od onih koji ne vole da prave greške i hoćete da sve bude savladano sada i odmah? Ipak vam se desilo da u vožnji nije baš tako. Nemojte da očajavate, nije to ništa strašno, jer ste tek krenuli i niko od vas ne očekuje da sve tehnike vožnje savladate sada i odmah, zato samo strpljivo. Bolje je da pogrešite jednom, pa i dva puta tokom časova vožnje, tada imate pravo na grešku, jer kada dođe vreme za polaganje vožnje pred komisijom, greške se ne praštaju, izuzev ako su one baš minimalne. Srećno!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *