5 bitnih faktora za kupovinu kuće iz snova 

Kupovina kuće predstavlja važan životni događaj i priliku da vama i vašoj porodici obezbedite idealno mesto u kome ćete se osećati posebno. Bilo da želite prostranu kuću na proplanku ili nekretninu u urbanizovanom delu grada, dom treba da obezbedi maksimalan komfor i da zadovolji potrebe svih članova porodice. Budući da kupovina kuće jeste investicija na duge staze i da će vam u predstojećim godinama pružiti toplo utočište, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora koji su značajni kada je reč o samom izboru nekretnine. 

U narednim pasusima pročitajte na koje stavke treba obratiti pažnju kada birate vašu idealnu kuću u kojoj ćete zajednički stvarati porodične uspomene. 

Lokacija kuće

Lokacija nekretnine predstavlja jednu od najvažnijih faktora prilikom kupovine idealne kuće. Ukoliko kuća zadovoljava sve vaše estetske kriterijume, ima odličnu cenu, a nalazi se odmah pored puta gde svakodnevno prolazi veliki broj teretnih vozila, onda ćete sigurno još jednom dobro razmisliti. Neki kupci će želeti potpuni mir i izolovanost od svih spoljnih faktora, poput buke od saobraćaja, okolnih ugostiteljskih objekata ili obližnjih gradilišta. Potrebno je uzeti u obzir i blizinu škole, radnog mesta i drugih objekata koji su vama i vašoj porodici relevantni i koje posećujete gotovo svakodnevno.  Deci će posebno zanimljivo biti blizina parka i zelenih površina za igru. 

Stanje nekretnine

Pre nego što se odlučite za vaš budući dom, detaljno sagledajte stanje kuće i raspitajte se o godini izgradnje i svim materijalima koji su korišćeni. Starost kuće će u velikoj meri uticati na formiranje cene, a kasnije i na visinu troškova potrebnih ulaganja. Trenutno tržište nekretnina bogato je interesantnim ponudama, stoga će različite kuće na prodaju sigurno zadovoljiti sve vaše zahteve. Ne može se sigurnošću reći da li je bolje kupiti novu ili staru kuću, ova odluka zavisi isključivo od vaših želja i raspoloživog budžeta. Ukoliko imate dodatnog vremena za adaptaciju kuće, onda ćete kupovinom starijeg objekta uštedeti određenu količinu novca, čiji deo ćete kasnije upotrebiti za uređivanje prostora po sopstvenom izboru. Neki ljudi obožavaju da se bave renoviranjem i adaptacijom starih objekata, pa ćete možda u celom ovom procesu pronaći i novi hobi koji vas ispunjava. 

Kvadratura i broj prostorija

Veličina same kuće od presudnog je značaja i definitivno treba da se nađe na vašoj listi prioriteta. Kada donosite odluku o kupovini i razmatrate ponude, neophodno je unapred odrediti barem okvirnu kvadraturu objekta. Razmislite koliko spavaćih soba vam je potrebno kako bi svi članovi imali komfor ili koliko prostrana ostava vam je neophodna. Nije dovoljno uzeti u obzir trenutne životne okolnosti, već se morate osvrnuti i na planove za budućnost, pogotovo na mogućnost proširenja porodice. Na taj način ćete na samom startu znati koliko dečijih prostorija će vam biti potrebno, kao i dodatno kupatilo za njihove namene. 

Budžet i tekući troškovi

Najmanje zanimljiva, ali nažalost, nezaobilazna stavka kada ulazimo u proces kupovine kuće jeste budžet. Budući da poznajete sopstvene finansijske mogućnosti i kreditnu sposobnost, najbolje bi bilo da odmah odredite granicu, jer se često dešava da dođe do prekoračenja i neplaniranih troškova. Kada kupujete staru kuću koju je potrebno adaptirati, uz pomoć stručnih lica i majstora, popišite sve stavke i napravite detaljnu računice kako biste tačno znali koliko novca vam je potrebno. Na taj način ćete imati jasniju sliku i realnu cenu željene kuće. Ne zanemarite i mesečne komunalne troškove koji će postati redovna stavka u vašem budžetu kada jednom kupite postanete vlasnik nekretnine. 

Dvorište i dodatne prostorije

Mnogi kupci se opredeljuje za kuće, jer im ovakav tip nekretnine pruža komfor koji je u zajedničkim stambenim jedinicima gotovo nemoguć. Dvorište je najomiljeniji kutak u letnjim danima, idealno mesto za druženja i vaša oaza mira. Bilo da se bavite baštvovanstvom ili vam je potrebno mesto za okupljanje sa prijateljima, dvorište uvek ima namenu i može da se iskoristi u skladu sa afinitetima vaše porodice. Ukoliko se bavite određenim hobijem i potrebna vam je namenska radionica, bićete u mogućnosti da sagradite pomoćnu prostoriju u vašem dvorištu. Na taj način nećete remetiti ustaljeni raspored vaših ukućana, a imaćete sopstveni mira za željene aktivnosti. 

Uz malo truda i dodatnog istraživanja, moguće je pronaći idealnu kuću koja će odgovarati svim članovima vaše porodice. Obratite pažnju na navedene detalje i uživajte u pronalasku vašeg doma iz snova. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *