5 stvari koje treba da znate o hemoroidima

Ne postoji ni jedna bolest koja je u tolikoj meri rasprostranjena na svetu, a o kojoj se istovremeno toliko ćuti. Hemoroidi zaista predstavljaju bolest savremenog doba. Oni su jedna od posledica savremenog načina života. Hranimo se sa malo vlakana, često potpuno nezdravo, sate provodimo uz kompjutere i kad se tu doda i manjak fizičke aktivnosti, eto recepta za probleme sa šuljevima.

O njima se priča u tako maloj meri zato što je na neki način sramota imati ih. Što je sasvim neopravdano. Jeste da nisu najzanimljivija tema za razgovor, ali upravo razgovorom će se ljudi osetiti opuštenije povodom svog problema i pre saznati informacije koje će im pomoći da poboljšaju svoje zdravstveno stanje.

Zato smo se odlučili da u narednim pasusima podelimo nekoliko činjenica o hemorodima koje bi svi trebalo da znamo.

1)    Svi ih imamo

Da, hemoroidi su normalan deo ljudske anatomije. Svi ih imamo, a da toga nismo ni svesni. Oni, zapravo, predstavljaju konglomeraciju krvnih sudova. U normalnim okolnostima oni nam pomažu da kontrolišemo gasove  i peristaltičke pokrete u crevima.

Kao što karlično dno ima ulogu da zadrži urin, tako hemoroidi pomažu kod zadržavanja velike nužde. Stvar je u tome što tek postanemo svesni da ih imamo tek kad osetimo simptome kao što je bol, svrab i krvarenje. Sve do tad, hemoroidi su obavljali svoju ulogu u organizmu. Problem nastaje kad iz određenih razloga kao što su loša ishrana, gojaznost ili manjak fizičke aktivnosti počnu da smetaju sa ovim nezgodnim simptomima.

2)    Postoje unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Kao što naziv sam govori, unutrašnji hemoroidi se nalaze unutar rektuma, a spoljašnji su na samom anusu. Unutrašnji hemoroidi se ne vide, nisu prekriveni kožom i ta regija tela nema toliko nerava, pa je vrlo teško znati da li ih imate, jer ne uzrokuju nikakav bol. Da biste utvrdili da ih imate morate otići u posetu vašem lekaru. Dijagnostikuju se anaskopijom ili sigmoidoskopijom.

Neki od simptoma unutrašnjih hemoroida jeste krv na wc papiru, možete primetiti i da je stolica poprskana krvlju. U kasnijim stadijumima hemoroidi prolapsiraju, što znači da ispadaju kroz anus. Tek tada postaju veoma bolni. Vraćaju se ručno ili hirurškom intervencijom.

Spoljašnji hemoroidi su prva asocijacija kada neko spomene hemoroide. Dakle, nalaze se na samom čmaru i lako su vidljivi golim okom, pa je samim tim i dijagnoza znatno lakša. Prekriveni su sluzokožom pa su, stoga, bolni. Pored toga simptomi su svrab i krvarenje.

3)    Umanjuju kvalitet života, ali nemaju ozbiljne posledice po zdravlje

Skoro pola našeg stanovništva ima problema sa hemoroidima. Jednako su rasprostranjeni i kod muškaraca i kod žena. Žene ih obično dobijaju ranije, zbog pritiska na debelo crevo u trudnoći, a kod muškaraca veća mogućnost za nastanak hemoroidalne bolesti nastaje posle tridesete godine.

Iako ih mnogi imaju, većina nema preterano velike probleme. Javljaju se povremeno, pa se sami povuku. Držite ih pod kontrolom dok god obraćate pažnju na ishranu. Međutim, ako se desi da dospeju do većih stepena, onda mogu stvarno umanjiti kvalitet života. Tada osećate konstantan svrab i bol koji može biti nepodnošljiv i koji vas može sprečavati da normalno sedite ili obavljate svakodnevne aktivnosti.

Hemoroidi jesu prilično neprijatni kada se pogoršaju, retko kada mogu da uzrokuju ozbiljnije posledice po zdravlje. Sem u ekstremnim slučajevima kad prolapsiraju ili dođe do tromba. Nekad izazviaju toliko krvarenje da možete oboleti od anemije. No, do ovako ozbiljnih slučajeva može doći ako odlažete odlazak kod lekara i ne tretirate ih na pravi način.

4)    Do operacija dolazi samo u krajnjim stadijumima bolesti

Već smo spomenuli da svako od nas ima hemoroide i da su deo prirodne ljudske anatomije i samim tim imaju neku svoju svrhu u organizmu. Do bolesti hemoroida dolazi kada se vrši preveliki pritisak na vene u rektumu pa one počnu da otiču i krvare.

Kako se hemoroidi pune sa sve više krvi tako postaju teži i na taj način prolapsiraju, što znači da počnu da ispadaju kroz anus. Ovako nešto se dešava samo sa unutrašnjim hemoroidima, jer spoljašnji su već napolju. Unutrašnji hemoroidi tada postaju prilično bolni, ali se nakon nedelju dana i uz pravilnu negu polako povlače.

No, vreme za operaciju je kada hemoroidi više ne mogu ni ručno ni samostalno da se vrate u rektum. Tada izazviaju pulsirajući bol koji ne prestaje, a koji se pojačava prilikom vršenja nužde, a neizbežna su i krvarenja.

Hemoroidi koji vire su najčešće roze ili crvene boje, ali kako su napunjeni krvlju nekad mogu biti ljubičasti ili plavi i to nije poseban razlog za uzbunu. Ono što jeste upozoravajući simptom je da se hemoroidi više uopšte ne povlače.

Iako se prirodno nalaze u telu, u ovim ekstremnijim slučajevima donose više muka nego dobrobiti organizmu, pa se preporučuje njihovo odstranjivanje. Ovo je jednostavna i brza operacija uz koju oporavak traje kratko uz pravilnu negu.

No, ako ne promenite svoje životne navike, a naročito navike na wc šolji postoji velika mogućnost da će se hemoroidi vratiti. Dakle, operacija će rešiti simptome, a da li će se bolest vratiti je na vama.

5)    Hemoroidi se mogu kontrolisati

Na svu sreću, da li će se vaše stanje sa hemoroidima pogoršati ili ne, u potpunosti zavisi od vas samih. Teško da su sasvim izlečivi, ali ukoliko budete obraćali pažnju na tri komponente možete ih kontrolisati, i čak potpuno zaboraviti da ih imate. Te tri komponente su: zdrava ishrana, mnogo vode i fizička aktivnost.

Da biste izlečili hemoroide neophodno je da obraćate mnogo pažnje na ishranu. Treba da jedete hranu bogatu vlaknima. Muškarcima je potrebno od 30 do 38 grama vlakna dnevno, a ženama 25 grama da bi ispravno varile i sprečile opstipaciju. Vlakna se nalaze u voću i povrću. 100 grama kokica sadrži čak 15 grama vlakna, šolja kuvanih leblebija 16 grama vlakna, a šolja kuvanog sitnog pasulja čak 20 grama.

Dakle, postoji hrana koja je izuzetno bogata vlaknima. Ako i pored toga ne uspevate da izlečite hemoroide, preporučujemo vam da ih suplementirate.

Postoji i mnogo biljnih preparata (masti i krema) na tržištu koje se koriste u lečenju hemoroida, na primer, fitorektal mast, proizvedena u Institutu Josif Pančič.

Voda je jednako važna kao i hrana za povlačenje hemoroida. Ukoliko dnevno unosite bar dve litre vode, znatno lakše ćete variti, defekacija neće biti bolna, a samim tim nećete imati ni problema sa šuljevima. Sa druge strane, alkohol može biti okidač za nastajanje hemoroida, ono remeti varenje i čini stolicu prolivastom. Zato, ako imate hemoroide toplo vam preporučujemo da umesto alkohola sledeći put u kafiću naručite limunadu.

Fizička aktivnost je nezaobilazna ako generalno želite da budete zdravi. Dugo sedenje svakako pogoršava stanje sa hemoroidima. Zato ako nemate vremena da idete u teretanu, bar se potrudite da pešačite što više možete, bar 10 kilometara dnevno. Konstantno sedenje pravi pritisak na hemoroide i zato ono negativno utiče na njih, kretanje bilo kakve vrste taj pritisak smanjuje i utiče da se šuljevi brže povuku.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *