Poseta ginekologu: najčešća pitanja pre odlaska?

Bilo da idete prvi put ili ko zna koji put kod ginekologa sigurno svaki put imate neko pitanje, koje ne znate kome da postavite, a želite da znate. Od toga kako se treba pripremiti za pregled, da li ginekologa smete to i to da pitate, šta vas očekuje ukoliko radite neki poseban test i slično. 

U nastavku odgovaramo na nekoliko najčešćih pitanja, koja mogu da vam se učine banalnim, ali su i te kako važna, zato što oni koj ine znaju odgovore na ova pitanje često izbegavaju da posete ginekološke ordinacije, a to nikako nije dobro. Ne postoji razlog zbog koje bi trebalo da izbegavate posetu ginekološkim ordinacijama!

Kako treba da izgleda priprema za ginekološki pregled? 

Dakle, svima je odmah u glavi prvo pitanje – kako treba da se pripremim za ginekološki pregled? Vrlo jednostavno i ništa komplikovano. Dakle, važno da je da se istuširate pre ginekološkog pregleda i da naravno ne koristite nikakve jake preparete, niti bilo šta slično. Korišćenje parfema i bilo kakvih drugih preparata za polnu regiju je apsolutno zabranjeno. 

Dakle, to ne smete da radite ni inače, a posebno ne pred posetu ginekološkoj ordinaciji. Uredna higijena, koju inače vodite svakog dana je nešto što treba da primenite i pre same posete ginekologu. 

Da li treba da se uklone stidne dlačice prilikom posete ginekologu? 

Verovatno jedno od najčešćih pitanja jeste da li žena treba da ukloni stidne dlačice prilikom posete ginekologu. Odgovor je sasvim jasan: NE. Da li ćete se vi depilirati sasvim je samo vaša stvar. Da, neke žene se depiliraju ili briju pre posete ginekologu, ali vi to ne morate da radite. 

Svi ginekolozi u svim ginekološkim ordinacijama će vam reći da to nije potrebno, zato što vaše stidne dlake njima ne smetaju da obave pregled. Još ćemo vam reći da mogu da im smetaju samo ukoliko se radi operacija, međutim kada do toga dođe na to ćete biti na vreme upozoreni ili će vam oni skinuti stidne dlake i to je sve. Ali, prilikom pregleda je zaista samo potrebno da obavite pravilnu higijenu i to je sve. 

Da li mogu da idem kada imam menstruaciju? 

Ukoliko nemate neki poseban problem koji vas muči, onda je možda bolje da sačekate da menstruacija prođe, ali ne zato što to može da bude gadno ginekologu, daleko od toga. Ginekologu ništa nije gadno, on je tu da ustanovi problem. Dakle, ako nema problema, onda sačekate da prođe menstruacija i dođete tada u ginekološku ordinaciju, jer ćete tada ginekolog mnogo lakše i pouzdanije moći da obavi pregled. Međutim, jako važnu stvar treba da znate. Ako imate neki problem, a dobile ste menstruaciju, to ne treba da vas sprečava da odete kod ginekologa. Dakle, bez obzira koliko krvarite, koji vam je dan, to ginekolozima nije važno, oni će samo pokušati da reše vaš trenutku problem. 

Da li ginekologu nešto može da bude odvratno i gadno? 

Naravno, mnoge devojke i žene se stide da pokažu svoje polne regije ginekologu, zato što smatraju da možda imaju neku anomaliju ili bilo šta slično. Međutim, ginekolozi u ginekološkim ordinacijama su do sada sve već videli i njihov posao nije da se iščuđavaju i groze. 

Ginekolozima ništa nije odvratno, njima ništa nije strano i oni naravno sve rade samo kako bi vam pomogli. Dakle, gledajte na ginekologe kao na vaše prijatelje, jer je važno da im kažete sve kako bi oni znali šta mogu da preduzmu dalje. 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *