Kako sprovesti pravilnu higijenu usne duplje? Saveti za zdrave zube i desni

Pravilna nega zuba i desni je nije tako komplikovana, a daje dobre rezultate kroz lep osmeh i jake zube. Ona podrazumeva redovno pranje zuba, ali i kontrole od strane stomatologa koji će se pobrinuti za dubinsko otklanjanje nečistoća i pravilnu negu bez zadržavanja bakterija koje nagrizaju zubnu gleđ.

Stomatološka ordinacija Vuković ima preko 35 godina iskustva u rešavanju najrazličitijih oralnih problema i izuzetno dobro poznaje pravila potpune nege i  održavanja zuba i vilice. 

Zato smo njih pitali za sve savete i tražimo odgovore na neke od najčešćih pitanja: Kako da negujete usnu duplju? Da li će tako nestati neprijatan zadah i tamne mrlje? Šta savetuju stomatolozi?

Brinite o svojim zubima dok su zdravi jer kada karijes započne sa širenjem oni nikad neće biti kao pre. Jednostavno je imati lepe i zdrave zube, a sve započinje sa pravilnom negom. Pročitajte u nastavku teksta informacije o ovoj temi i unapredite svoje zdravlje a više detalja možete videti na linku https://www.ordinacijavukovic.rs

Pravilno pranje zuba započinje sa izborom pravilne četkice za zube

Četkica za zube je sredstvo za pravilno pranje zuba i nije pronađeno ništa savršenije za to.

Klasična četkica mora da ima gusta, mekana vlakna, najbolje skraćena na pojedinim delovima na različite dužine pa da adekvatno dohvata sve delove zuba i čisti celu površinu.

Stomatolog će dati mišljenje koja četkica odgovara, koje mekoće i da li se preporučuje električni model ili su desni osetljive pa je potreban nežniji pristup.

Važno je menjati ih na svaka 2-3 meseca, ali i češće ako se pojave promene na njoj. 

Morate imati i odgovarajuću pastu, ali i ostatak elemenata za pravilnu negu

I pasta treba da bude odgovarajuća, najbolje obogaćena mineralima koji će ojačati zubnu gleđ i elementima koji će efikasno očistiti sve bakterije i nakupljenu hranu nakon jela.

Za pravilno pranje zuba važno je imati vodicu za ispiranje usta i zubni konac, a stomatolog može preporučiti i interdentalne četkice ako je primetno da se bakterije nakupljaju na delu do desni.

Tek kada imate kompletan pribor možete biti sigurni da ćete precizno očistiti kompletan zubni niz i desni.

Da li znate kako treba četkati zube?

Na četkicu ne treba naneti previše paste, dovoljna količina je veličina graška jer se sa tom količinom može očistiti ceo niz.

Postoji izreka koja kaže da se gornji red zuba pere „kako kiša pada“, a donji niz „kako trava raste“. Ova tehnika je najbolja jer se čiste nečistoće, a ne povređuju desni.

Prilikom pranja se bakterije ne smeju gurati ka dole, a ravni delovi zuba se mogu prati trljanjem napred-nazad. To je tehnika koja je jedina ispravna i ista je bilo da je u pitanju pranje električnom četkicom ili klasičnim četkanjem.

Važno je da se desni ne iritiraju i da se pranje započinje sa ivicom desni, tj. četkanje započinje sa desni i pravi prelaz ka kraju zuba. Tako se skidaju nečistoće pravilno, a desni neće biti iritirane.

Sa spoljašnjom stranom četkice pere se i jezik i tako se kida najveći broj bakterija.

Zubi se peru od 3 do 5 minuta, jednako sa svih strana i naročito treba voditi računa na zadnje zube koji su teško dostupni

Nakon pranja i ispiranja se koristi zubni konac, a nakon toga se usta ispiraju i vodicom za zube

Postupak ponoviti minimum 2 puta dnevno, a najpravilnije bi bilo da se to radi nakon svakog obroka

Retke su osobe koje imaju pravilnu kulturu i higijenske navike pa da sa sobom uvek nose četkicu sa kojom nakon svakog obroka peru zube i desni. Kao što se peru ruke, tako bi trebalo da postoji navika i da se održava usna duplja.

Sve ovo spada u tehniku pravilnog pranja zuba i jedini je ispravan put ka zdravim zubima.

Stomatološke kontrole će otkloniti prve promene pre oštećenja zuba

Stomatolozi bi trebalo da pregledaju zube i desni makar jednom u 6 meseci što je najranije vreme za uočavanje prvih promena.

Skidanje plaka i kamenca je važan korak, a jedino je moguće skinuti u ordinaciji posebnim uređajima. Na taj način će se smanjiti broj bakterija u ustima pa će i zubi biti zdravi, a desni bez oštećenja.

Gingivitis je upala desni koja vremenom preraste u paradontopatiju koja dovodi do propadanja vilice i ispadanja zuba iako nisu oštećeni. Kada se na vreme uoče promene lečenje je lako, a ako bakterije dublje prodru moraju se rade posebne operacije kojima se iseca oboleli deo tkiva.

Čak i kada nisu neophodne intervencije, stomatolog će da uoči da li se zubi peru pravilno i daće sugestije na vreme, pre nego što se naprave džepovi u kojima će se skupljati bakterije i nagrizati zub i desni.

To su samo neki od primera pravilne higijene usne duplje i zašto je važno uključiti stomatologa koji ima posebne tehnike za dodatno održavanje i brigu i o desnima i o zubima.

Posledice loše higijene prave nepovratnu štetu

Nepravilno pranje zuba dovodi do nepovratne štete na onim zubima koji nisu pravilo očišćeni duži vremenski period. I pored redovnog čišćenja ipak će doći do pojave karijesa.

To je trajno oštećenje zuba jer ni čišćenje ni plombiranje neće moći da vrati snagu zubne gleđi. Zato je važno čuvati zdravlje zuba jer je kasnije lečenje složeno i vodi u sve više problema.

Redovna higijena popravlja opšte stanje usne duplje

Sa druge strane, nikada nije kasno da se sa dobrim navikama počne i vrlo brzo ćete videti pomak.

Dah će biti svežiji, a zubi neuporedivo čistiji što se primeti ako se oni peru pravilno i čiste zubnim koncem što donosi uklanjanje nečistoća sa svih strana.

Desni će imati prirodnu ružičastu boju, a pri konzumiranju hrane i pića neće dolaziti do reakcija koje su česte kada su desni i zubi osetljivi na temperaturu ili kiselost hrane. 

Izaberite najbolji higijenski pribor i perite zube kada god ste u mogućnosti. Vratiće vam se zdravim osmehom sa zubima koji imaju blistavu belinu, usta će imati svež dah, a žvakanje hrane će biti nesmetano i potpuno prirodno jer su i zubi i desni dovoljno jaki.

Redovno posećujte i stomatologa pa će susreti biti samo preventivni i neće dolaziti do onih intervencija koje niko ne voli. Zato, zakažite pregled već danas i promenite svoje navike na bolje, učinili ste veliki pomak ka boljem opštem zdravstvenom stanju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *