Turistička viza za Ameriku – vodič za podnošenje zahteva

Planirate putovanje radi odmora i uživanja? Onda je Amerika idealna destinacija. SAD se ponosi raznovrsnim pejzažima, živopisnim gradovima i raznovrsnim kulturama.

Međutim, pre nego što krenete na svoju američku avanturu, potrebna vam je viza za Ameriku. U ovom sveobuhvatnom vodiču, vodićemo vas kroz ceo proces, korak po korak, kako biste bili dobro pripremljeni prilikom podnošenja zahteva za vizu. 

Vrste viza za Ameriku

Počnimo tako što ćemo razumeti vrste turističkih viza koje postoje: B-1 i B-2. B-1 viza je namenjena poslovnim putnicima, dok je B-2 viza namenjena turistima. Vama će biti potrebna B-2 viza. Ova turistička viza za Ameriku omogućava da posetite prijatelje i porodicu, istražujete zemlju, prisustvujete događajima i uživate u raznim zabavama.

Kriterijumi za dobijanje vize

Da biste se kvalifikovali za turističku vizu SAD-a, morate ispuniti određene kriterijume. Prvo i najvažnije, morate dokazati jasnu nameru da se vratite u svoju zemlju nakon posete SAD-u. 

Američke vlasti žele da se uvere da nećete ostati u zemlji nakon isteka vaše vize. Pored toga, morate imati jake veze sa svojom matičnom zemljom, kao što su posao, porodica ili imovina, kako biste dokazali svoju nameru.

Priprema potrebnih dokumenata

Sakupite neophodne dokumente kako biste aplicirali:

  1. Važeći pasoš: Proverite da li je vaš pasoš važi najmanje šest meseci nakon planiranog boravka u SAD-u.
  2. Fotografije pasoša: Pratite zahteve za fotografiju za vizu SAD-a.
  3. Obrazac za vizu DS-160: Popunite ovaj obrazac tačnim informacijama.
  4. Taksa za vizu: Platite nepovratnu taksu za zahtev za vizu.
  5. Dokazi o vezama sa vašom matičnom zemljom: Sakupite dokumente kao što su potvrde o zaposlenju, dokazi o vlasništvu imovine ili porodične veze.
  6. Itinerar putovanja: Priložite detalje svog putovanja, uključujući rezervacije letova i smeštaja.
  7. Dokumentacija o finansijama: Prikazivanje dokaza o vašoj sposobnosti da pokrijete troškove putovanja.

Popunjavanje obrasca DS-160

Obrazac DS-160 je ključan deo vašeg zahteva da bi se dobila američka viza. To je detaljan upitnik koji prikuplja informacije o vašim planovima putovanja, ličnoj istoriji i pozadini. Posvetite pažnju kako biste ga tačno popunili, jer bilo kakve greške mogu dovesti do kašnjenja ili odbijanja vize. Nakon što pošaljete obrazac putem interneta, dobićete potvrdu sa barkodom koji će vam biti potreban za naredne korake.

Plaćanje takse 

Takse za vizu variraju u zavisnosti od vrste vize. Možete pronaći iznos takse na sajtu američke ambasade. Platite taksu u ovlašćenoj banci ili putem interneta i sačuvajte priznanicu kao dokaz plaćanja. Ovu priznanicu ćete koristiti za zakazivanje termina za intervju.

Zakazivanje termina za intervju

Sada je vreme da zakažete intervju za vizu u američkoj ambasadi. To možete uraditi putem interneta ili telefonom. Obavezno izaberite datum i vreme koje vam odgovara i koje vam omogućava dovoljno vremena za pripremu za intervju.

Dolazak na intervju 

Intervju za vizu je ključan korak u procesu podnošenja zahteva. Pripremite se tako što ćete pregledati svoj zahtev, sakupiti potrebne dokumente i vežbati odgovore na često postavljana pitanja. Tokom intervjua budite iskreni i sažeti u svojim odgovorima. Službenik će proceniti vašu sposobnost i nameru da posetite SAD.

Biometrijski termin (ako je primenljivo)

U nekim slučajevima, možda ćete biti obavezni da prisustvujete biometrijskom terminu kako biste pružili otiske prstiju i fotografiju. Ako vam to bude zatraženo, pratite date instrukcije i prisustvujte zakazanom terminu.

Vreme obrade vize

Vreme obrade vize može varirati u zavisnosti od vaše matične zemlje i drugih faktora. Preporučuje se da se prijavite za vizu unapred, znatno pre vašeg planiranog putovanja. Možete proveriti status svog zahteva putem interneta kako biste dobili ažuriranja o njegovom napretku.

Odobrenje ili odbijanje vize

Nakon intervjua i potrebne obrade, dobićete odluku o svom zahtevu za vizu. Ako vam je viza odobrena, čestitamo! Sada ste korak bliži vašoj američkoj avanturi. Ako vam viza bude odbijena, nemojte gubiti nadu. Možete ponovo podneti zahtev nakon što se pozabavite sa problemima koji su doveli do odbijanja.

Putovanje u SAD

Kada vam viza bude odobrena, vreme je da planirate svoje putovanje. Rezervišite letove, smeštaj i aktivnosti unapred kako biste iskoristili svoje vreme u SAD-u. Po dolasku, pratite carinske i procedure za ulazak i uživajte u nezaboravnom putovanju.

Apliciranje za turističku vizu može delovati kao zahtevan proces, ali uz pažljivu pripremu i pridržavanje koraka, bićete spremni za istraživanje lepote i čuda Sjedinjenih Američkih Država. Zapamtite, strpljenje i pažnja na detalje su ključni, i pre nego što to primetite, pravićete uspomene u SAD-u koje će trajati celog života.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *