Ako imate nemirno dete, to nije razlog za brigu: Evo na koje aktivnosti treba da ga usmerite

Najveća greška koju roditelji prave je pokušaj da “smire” i “ukalupe” nemirno dete. Ovo gotovo uvek bude kontraproduktivno, te dete uzvraća kroz bes i neposlušnost. Uz malo mudrosti i pažnje, ta energija može biti kanalisana na pravi način.

Nemirno dete je često prava noćna mora, poput Denisa “napasti” iz popularnog starog stripa: živahno, puno energije, stalno u pokretu, brbljivo, radoznalo. Ima potrebu za pažnjom i dokazivanjem da je u stanju da uspešno izvršava zadatke, a pritom se suprotstavlja autoritetima.

Nemirno dete ne treba kažnjavati, jer je to kontraproduktivno, što će posvedočiti pedagozi i razvojni psiholozi, već njegovu pažnju i energiju usmeravati, te kroz igru ga navoditi na poslušnost.

Ukoliko roditelji, usled manjka vremena za adekvatno povećivanje  nemirnom detetu, žele da mu pomognu i na pravi način usmere, mogu mu organizovati dodatne aktivnosti. Izbor je negraničen i zavisi od afiniteta i interesovanja deteta.

Sportske aktivnosti

Nemirno dete je dobro usmeriti na bavljenje sportom ili bilo kojom drugom aktivnošću koja podrazumeva veći broj učesnika. Na taj način, dete se usmerava i susreće sa pravilima koja ga uče strpljenju. Takođe, sport je dobar za kanalisanje i trošenje energije

Crtanje

Ukoliko vaše dete pokazuje talenat za crtanje, možete ga upisati u školu crtanja. To će mu omogućiti poboljšanje koncentracije i usmeravanje pažnje ka nečemu čiji će rezultat moći da vidi i da u njemu uživa, čime mu se daje značaj pred samim sobom.

Posebno obratite pažnju ako vaše dete ima običaj da se isprlja dok se igra, eksperimentiše sa hranom, igra se s blatom ili peskom, ili pak, uživa da žvrlja po zidovima: po Frojdu se tu radi o sublimaciji, mehanizmu odbrane koji kanališe umetničku energiju.

Modeling

Još jedna zanimljiva aktivnost koja će pomoći da fokusirate vaše dete jeste pristupanje modnoj agenciji.

Modne agencije svojim članovima omogućavaju učestvovanje, kako na, modnim revijama, tako i u snimanju reklama. Pored toga što je to iskustvo zanimljivo deci, ono iziskuje pažnju i disciplinu.

Ponekad je potrebno više puta uvežbavati hod ili ponavljati snimanje scene, pa deca nemirnog duha svoju pažnju usmeravaju na što uspešnije izvršavanje zadatka.

„Modeling i manekenstvo je dobar odabir ukoliko imate nemirno dete koje pritom voli i da se eksponira”, kaže Nebojša Grnčarski, direktor modne agencije Select. Kako kaže Grnčarski, razlog ovome je što kroz bavljenje modelingom živahna deca ispolje svoju energiju.

“Iz našeg višedecenijskog iskustva, deca sa puno energije su obično vrlo ekstrovertna, i obično uz njihovu “živost” ide i talenat za glumu, scenu ili modnu pistu“, naglašava Nebojša Grnčarski.

Preporuka roditeljima je da, umesto nerviranja i kotraproduktivnih pokušaja da “obuzdaju” dete, najpre otkriju koji su njegovi afiniteti. Šta više, značajan je broj mališana koji se istovremeno dobro snalaze i na sceni i u sportu, a te discipline su u većini slučajeva komplementarne. Takođe, kroz ove aktivnosti dete razvija samosvest i osećaj samoaktualizacije, pa su time buntovništvo i otpor prema autoritetima svedeni na minimum.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *