Brzina internet konekcije – izazov kada radite od kuće

 

Protekle dve godine provodimo znatno više vremena u kući nego ikada pre. Pandemija korona virusa unela je mnogobrojne novine u naše živote i izmenila način na koji radimo, kao i mesto gde se radni zadaci obavljaju. Mnogi su svoje poslove iz kancelarije preselili u domove, i morali da se prilagode novoj normalnosti. Jedan od izazova koji su se javili prilikom rada od kuće, jeste obezbediti stabilnu i brzu internet konekciju. Budući da tokom jednog radnog dana imamo nekoliko Zoom sastanaka, skladištimo veliki broj podataka i možda koristimo zahtevnije programe, neophodno je imati kvalitetnu konekciju koja će podržati sve ove aktivnosti.

 Postoji nekoliko stavki koje mogu uticati na jačinu internet signala, te je potrebno obratiti pažnju na njih i izbeći potencijalne smetnje. 

Pogrešan izbor paketa

U skladu sa opisom vašeg posla i programima koje upotrebljavate, moraćete proveriti da li trenutni paket može da podrži sve aktivnosti i operacije koje tokom dana izvodite. Takođe, sasvim sigurno da niste jedini korisnik interneta u vašem domaćinstvu i da je više ukućana istovremeno onlajn – jedno dete uživa gledajući omiljene crtane filmove, a drugo pohađa onlajn kurs, dok vi imate važan sastanka sa klijentom. Stoga, morate poznavati potrebe svakoga od vas i proveriti koji povoljni i provereni internet paketi se nalaze u ponudi vašeg provajdera, te odabrati najidealnije rešenje za celu porodicu. Vaš posao ne sme da ispašta, kao ni aktivnosti ostalih ukućana. 

 Proverite stanje računara

Kako bi internet konekcija bila brža, neophodno je imati uređaj koji može da podrži sve vaše aktivnosti i skladišti mnoštvo važnih poslovnih dokumenata. Ne bi bilo loše da povremeno proveravate stanje vašeg računara i vidite koliko memorije mu je ostalo slobodno i da li su svi program koje koristite apdejtovani. Virusi mogu da izazovu probleme i uspore internet konekciju, tako što će se instalirati računarski kod, koji će kasnije namnožiti e-poruke i usporiti celokupan rad računara, a samim ti i interneta. Vodite računa da programi koje ne koristite budu zatvoreni, obavezno instalirajte kvalitetan antivirus program i odaberite odgovarajući pretraživač. 

Obratite pažnju na položaj rutera

Ukoliko imate problem sa brzinom internet konekcije, proverite gde je postavljen vaš ruter. Njega je neophodno staviti na centralno mesto stana ili kuće, kako bi mogao podjednako da šalje signale i obezbedi pokrivenost u svim delovima vašeg doma. Danas provajderi nude odlično Hipernet rešenje za bolju pokrivenost cele kuće. Obratite pažnju da nema fizičkih prepreka između rutera i uređaja koji se koriste, jer vrata, zidovi i ormari slabe signal. Postavite ga što bliže računaru koji koristite, potrudite se da između računara i rutera ne postoji više od jednog zida, izbegavajte da se ruter nalazi blizu drugi električnih uređaja, kao što su frižider, televizor ili mikrotalasna peć, jer oni takođe mogu da remete signal. Preporučuje se resetovanje rutera jednom ili više puta mesečno. 

Ethernet, Interruttore, Rete, Esso, Distributore, Nsa

Obezbedite WI-FI mrežu

Vašu WI-FI mrežu ćete najbolje oosigurati tako što ćete je zaključati i učiniti je dostupnom samo onima koji imaju odgovarajuću lozinku. Detaljno uputstvo za zaključavanje imate na sajtu provajdera, a postupak je vrlo jednostavan. Ukoliko mreža nije zaključana, bilo ko u blizini može da koristi vaš internet, pa će iz tog razloga vaš signal biti slab i spor. Kada postavljate lozinku za za pristup vašoj mreži, potrudite se da ona sadrži i mala i velika slova, kao i brojeve, čija kombinacija će je učiniti što složenijom. Osim što će “upadom” na vašu mrežu neko trošiti internet, može je zloupotrebiti i obavljati sumnjive poslove, a jedini trag koji će policija imati jeste upravo vaša mreža. 

Pitanje je koliko dugo ćemo morati da radimo u ovakvim okolnostima i kada ćemo se vratiti starim navikama i ponovo zakoračiti u svoje kancelarije. Kako biste stvorili najbolje uslove za rad od kuće i obavljali zadatke bez tenzije, primenite navedene savete i sigurni smo da ćete uočiti pozitivne promene i povećati kvalitet vaše internet konekcije. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *