5 saveta za građenje i održavanje srećne ljubavne veze

In the wild. Original public domain image from Wikimedia Commons

Budući da je ljubav jedan od osnovnih izvora radosti i osećanje koje nas podstiče i podržava u sukobljavanju sa životnim izazovima, većina nas teži da ostvari sklad u ljubavnoj vezi i da se oseti ostvarenim na ovom planu. Upravo zbog toga što počivaju na temelju ovog kompleksnog osećanja, ljubavne veze zahtevaju posvećenost i, ne bi li upotpunjavale naše živote na pravi način, ne smeju biti prepuštene slučaju, već je na njima potrebno raditi. Zbog toga ćemo se u ovom tekstu baviti pitanjem održavanja skladnog i zdravog partnerskog odnosa i ponuditi savete, čijom primenom ćemo otvoriti vrata istinskoj sreći na ovom planu.

Podstičite otvorene razgovore

Otvoren razgovor je ključ svakog zdravog odnosa, bilo da je u pitanju odnos sa partnerom, prijateljima ili članovima porodice. Ukoliko dozvolimo da partner pretpostavlja naša osećanja i samostalno tumači naše razloge za određene reakcije, vrlo je moguće da će doći do frustracija i nesporazuma, što naposletku može trajno uticati na odnos sa njim. Podsticanjem razgovora o osećanjima, stavovima, željama i potrebama, postići ćemo transparentnost koja je potrebna za međusobno razumevanje. Jednako koliko je važno govoriti o svojim osećanjima, važno je i slušati  partnera, te biti otvoren za kompromise ili čak promenu mišljenja povodom određenog pitanja koje može biti pokretač diskusije.

Lovely couple spending quality time together

Održavajte strast

Pitanje strasti i seksualnog života parova je tema koja zahteva posebnu pažnju, jer u dugim vezama može doći do izvesnog zasićenja, koje je mahom posledica monotonije. Ne bi li seksualni život bio izvor zadovoljstva za oba partnera, nije dovoljna samo fizička privlačnost, već je potrebno raditi na dinamici, uvoditi povremeno u njega određenu dozu neočekivanog i novog. Ekperimentisanje novim pozama, te i izazovan veš, igračke i rekviziti mogu oživeti ovaj vid intime i učiniti seks ponovo uzbudljivim. Pregledajte izbor koji nudi neki dobro opremljen sex shop u Beogradu ili Novom Sadu i zasigurno ćete doći do više interesantnih ideja. Ukoliko se ovaj domen života ljubavnog para zanemari, rezultat može biti preispitivanje sebe i partnerovih osećanja, sumnja u sebe, te i ljubomora, koja kada uzme maha vrlo često dovodi vezu do tačke pucanja.

Inicirajte zajedničke aktivnosti

Učestvovanje u određenim društvenim aktivnostima, zajednički hobi ili svojevrsne zajedničke tradicije zaista doprinose održavanju bliskosti između partnera, a pri tome zajednička isustva otvaraju teme za razgovore i daju osnova za interne šale. Brza svakodnevica modernog doba nesumnjivo doprinosi udaljavanju i može se desiti da, obhrvani obavezama, partnera viđate danima samo u prolazu, te i da vam se razgovori svedu na razmenjivanje informacija u vezi sa kućnim poslovima i troškovima na režije. Nemojte dozvoliti da život protiče pored vas i da se vaša veza postane prosto nešto što podrazumevate. Jednako kao što je važno da imate zajednička iskustva, važno je da imate neka interesovanja i aktivnosti kojima se samostalno bavite. Na ovaj način ćete moći da se zaželite jedno drugog, ali i da razgovarate o svom danu kasnije sa partnerom, te vas zapravo i ovakva samostalnost u određenom smislu sa njime može zbližavati.

Naučite da opraštate

Većina dugih veza ponekad naiđe na kamen spoticanja na svom putu, koji može biti manje ili više značajan za prirodu daljeg odnosa među partnerima. Ukoliko se partner ogreši o vas na neki način i povredi vaša osećanja, a vi smatrate da to nije razlog za raskid veze i naposletku ne želite da se rastanete, naučite da oprostite. Beskrajna pokretanja iste teme i pozivanje na partnerove greške iz prošlosti mogu samo naštetiti vezi i dovesti do razvijanja nezdravih osećanja, konačno potpuno suprotnih ljubavi kojoj u osnovi težite.

Volite sebe

Ne biste li mogli da izgradite zdravu vezu sa partnerom i pružite mu ljubav, koju očekujete i zauzvrat, na prvom mestu je potrebno da naučite da volite sebe. Uspeh pojedinca u društvu, u biznisu, a najpre u ljubavnoj vezi, u velikoj meri zavisi od njegovog odnosa prema samom sebi. Zbog toga se posvetite i sopstvenim potrebama, podstaknite razvijanje i održavanje svog samopouzdanja, volite sebe, pa ćete moći da volite svog partnera, neopterećeni preispitivanjima svojih postupaka, svog izgleda i uopšte svoje vrednosti. Naposletku, ukoliko cenite i volite sebe, moći ćete i sami zaista da uživate u ljubavi koju vam partner pruža i verujete mu, jer ćete biti svesni toga da ste zaista vredni ljubavi.

Iako ne postoji jedistven recept za sreću u ljubavi (jer kao što je svaki čovek drugačiji na svoj način, tako je drugačija i svaka veza između dvoje ljudi), postoje određene stavke koje ne bismo smeli zanemariti, neovisno o svim specifičnostima koje odlikuju svaki par. Ukoliko svojim odnosom prema sebi i svom partneru pokazujete da ste vođeni lepim osećanjima i željom da veza bude uspešna, znajte da ste zaista dali svoj doprinos konačnoj pobedi ljubavi u vašoj priči.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *