Vežbanje u trudnoći – da li je dozvoljeno baviti se sportom za vreme trudnoće?

Sa saznanjem da je trudna i srećom koju donosi takva vest, počinje i briga trudnice o svojoj bebi. Buduća majka razmišlja o tome koja ishrana je najbolja za bebu, šta sme da radi, šta ne, kako da spava. Još jedno od pitanja koje svaka trudnica postavlja jeste da li sme da se bavi sportom za vreme trudnoće. U nastavku teksta otkrijte kako vežbanje u trudnoći utiče na Vaše telo i kao i to koja vrsta vežbanja je najbolja za vreme trudnoće.

Vežbanje u trudnoći je poželjno

Često možemo čuti da lekari preporučuju da trudnice zadrže naviku redovnog vežbanja u trudnoći, objašnjavajući da je dobra kondicija za vreme trajanja trudnoće veoma važna za celokupnno zdravlje trudnice, predstavlja dobru preventivu komplikovanoj trudoći i olakšava porođaj. Umereno vežbanje u trudnoći u kombinaciji sa pravilnom uravnoteženom ishranom doprineće pravilnom razvoju ploda i održavanju fizičke forme majke. Vežbanje u trdunoći će Vam pomoći da poboljšate držanje svog tela, a samim tim sprečite neke od tegoba karakterističnih za trudnoću, kao što su bolovi u leđima, preponama, zglobovima i eliminisaćete nedostatak snage. Vežbanje u trudnoći pobrinuće se da ne dobijete nepotrebne kilograme u trudnoći i umanjiće rizik od preeklampsije i gestacijskog dijabetesa.

Ono o čemu treba da vodite računa prilikom vežbanja u trudnoći jeste da radite vežbe koje Vam prijaju, koje Vam nisu naporne i da vežbate samo dok se osećate dobro tokom treninga. Čim osetite neku nelagodu, napravite pauzu.

Koje vrste vežbi su preporučljive u trudnoći?

Među fizičke aktivnost koja su preoporučljive za vreme trudnoće ubrajaju se:

Šetanje – lagana šetnja ojačaće mišiće butina i listova, kao i mišiće koji pružaju potporu donjem delu kičme koji je posebno opterećen u poslednjim mesecima trudnoće, kada trudnica značajno dobija na telesnoj težini. 

Plivanje –  plivanje aktivira veliki broj mišića, a ne opterećuje zglobove. Jača mišiće leđa i prsa, zbog čega se često preporučuje kao vrsta vežbanja za vreme trudnoće.

Joga – je sve popularnija vrsta vežbanja u trudnoći u poslednjim godinama. Joga se bazira na jačanje mišića ali I na njihovo lagano istezanje, što će Vam u trudnoći veoma prijati. Joga je odličan izbor za sve one trudnice koje se ranije nisu bavile sportom, a mi Vam predlažemo da se pridružite grupi koja radi jogu prilagođenu trudnicama i vežbate u skladu sa svojim trenutnim fizičkim mogućnostima i signalima koje Vam šalje Vaše telo. 

Tokom vežbanja u trudnoći treba da izbegavate sve ono aktivnosti koje su rizične i koje mogu ugroziti Vaše zdravlje i zdravlje Vaše bebe, kao što su: borilačke veštine, vežbe snage koje se rade sa velikim teretom kao i vežbe izdržljivosti, zatim ronjenje, skijanje, vožnja biciklom i timski sportovi. Ove vrste vežbanja mogu dovesti do padova koji mogu imati loše posledice.

Ono što je najvažnije prilikom vežbanja u trudnoći jeste da slušate svoje telo i obratite pažnju na signale koje ono šalje. Ukoliko osetite preterani umor ili pritisak mišića, napravite pauzu, promenite vežbe i vrstu fizičke aktivnosti koje imate, zatim prilagodite broj treninga koje imate vašim mogućnostima. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *