Cene za otkup zlata – svetska i domaća statistika

Otkup zlata postao je u doba svetske ekonomske krize sve češći način za rešavanje finansijskih problema. Visoki krediti, kamate, stalni rast troškova dažbina, jednom rečju – opšte poskupljenje s jedne, i velika nezaposlenost sa druge strane, smanjili su kućne budžete, a kao najbrži i najisplativiji vid njihovog poboljšanja pojavio se otkup zlata.

U kriznim vremenima i opštoj besparici, prodaja porodičnog nakita neizostavno predstavlja široko prisutno rešenje za novčane poteškoće, te cene za otkup zlata variraju kako na svetskom, tako i na domaćem tržištu.

otkup zlata-compressed

Svetska statistika za otkup zlata

Često smenjivanje rasta i pada stope inflacije u zemljama Evrope dovelo je do velikog nepoverenja građana u vrednost novca, pa su samim tim i otkup zlata i njegove cene zabeležili veliki skok u proteklih nekoliko godina. Primera radi, evropske rezerve su, prema statistici Centralne evropske banke, od kraja 2010. godine porasle za neverovatnih 800 kg, a ulaganja velikih firmi i pojedinaca u otkup zlata su čak tri puta veća nego u prethodnom periodu.

Cena za otkup zlata na svetskom tržištu

Od 1985. godine cena za otkup zlata težine jednog grama iznosila je deset evra, a prvi blagi porast zabeležen je dvadeset godina godina kasnije. Već početkom 2006. godine, naslućujući nestabilnosti svetskog ekonomskog sistema, veliki investitori započinju otkup zlata u polugama, ulaganje koje je danas u ekspanziji. Dve do tri godine kasnije, cena za otkup zlata raste gotovo stoprocentno, sa oko 450 dolara za uncu na 750 dolara za istu težinu. Tu se, međutim, porast cene ne zaustavlja – do današnjih dana uvećana je duplo i iznosi oko 1500 dolara, a izvesno je da na tome neće ostati, te je otkup zlata postao jedna od najsigurnijih investicija.

Oni koji su u otkup zlata uložili pre samo godinu dana, na dobitku su za oko četvrtinu više od uloženog novca, a ko je u otkup zlata investirao pre više od deset godina, do sada mu se moglo isplatiti čak trostruko, što ujedno znači da je u protekloj deceniji cena za otkup zlata na svetskom tržištu porasla za neverovatnih 400%.

Kretanje cena za otkup zlata na domaćem tržištu

Cene za otkup zlata u našoj zemlji rastu i padaju u odnosu na njihove vrednosti na svetskoj berzi, te je i kod nas primećen njihov vrtoglav porast. Svetska ekonomska kriza je doprinela ne samo većoj potražnji, nego i većoj ponudi, te otkup zlata postaje i za kupca i za prodavca unosan posao. Zlatarama su se pridružile zalagaonice i radnje čija je namena isključivo otkup zlata, i to ne uvek u skladu sa zakonskim regulativima, te zato treba pažljivo voditi računa kome prodati ovaj plemeniti metal, ali i kome otkup zlata poveriti.

Kako je kod nas najčešća varijanta za otkup zlata zalaganje ili prodaja porodičnog nakita, to se i cene po težini jednog grama menjaju u zavisnosti od svetskih i uz to formiraju prema trenutnoj vrednosti dinara i ponude i potražnje u određenom trenutku. Zbog navedenih razloga, cena za otkup zlata može varirati od 1000 dinara za gram od 8 karata do 5000 dinara za gram od 24 karata. Vrednost nakita, dakle, zavisi od procenta zlata u njemu – onaj u popunosti izrađen od ovog metala je finoće 24 karata, i on ujedno ima i najveću cenu, bilo da su iznosi za otkup zlata u trenutnom opadanju ili porastu. Ukoliko biste, pak, da investirate u otkup zlata u vidu poluga, loše vesti su da svoju odluku možete sprovesti u delo jedino u inostranstvu, jer kod nas ovakve transakcije još uvek nisu zakonski regulisane.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *