Da li je vaš bicikl spreman za proleće?

Proleće se ponovo najavljuje. Istini za volju, ove godine se ponekad činilo kao da nigde nije ni otišla, ali kada uistinu dođe osetićemo opet tople vetrove i sunce iznad vedrog neba.

Takvo vreme prosto poziva na to da izađete iz kuće i da ga pozdravite. Međutim, za mnoge od nas, redovno trčanje nije nešto za šta imamo vremena ili motivacije. Ali, bicikl pruža mnoge zdravstvene prednosti, dok u isto vreme pruža najbolji mogući ugođaj. Dakle, savršena opcija! Zato hajde da vidimo da li je vaš bicikl spreman za nadolazeće proleće!

Koja je namena vašeg bicikla?

Najpre, šta planirate da radite sa vašim biciklom kada dođu topli dani? Da li ćete se njime voziti na posao? Ako je to slučaj, tražite „klasičnu“ opciju sa visokim volanom, velikim točkovima i tankim gumama. Veoma praktičini i sve traženiji za ovu namenu su takozvani folding (sklopivi) bicikli. Amotizeri su ovde mahom nepotrebni jer će najveće truckanje predstavljati prelaženje ivičnjaka. 

Sa druge strane, ako planirate eksurzije po planinskim stazama onda vam treba i bickl sa velikim, reljefnim gumama, snažnim ramom i amotizerima koji će omogućiti ovakav vid korišćenja.

A ako nemate ideju, ili vam jedostavno obe izgledaju privlačne, postoje i kompozitne, kombinovane verzije. Ovi hibridni bicikli su najbolje od oba sveta.

Servisiranje Ležajevi SKF, osvetljenje i drugo…

Međutim, kao i svaku napravu, bickl morate održavati. Najpre tu je nanošenja ulja na lance, ali ima i većih detalja. Ponekad je potrebno servisiranje ležajeva a nekad su potrebni novi ležajevi. Na tržištu možete pronaći razne vrste ležajeva ali najkvalitetniji su SKF ležajevi. Osvetljenje je bitno tokom noćne vožnje, ne samo da bi vi videli druge već i oni Vas. A najzad, potrebno je i da dobro proverite kočnice. Ne sme biti kompromisa kada je u pitanju Vaša bezbednost

Ima li zdravstvenih prednosti?

Sada kada smo sve ovo objasnili, ostaje samo da sednete na svoj bicikl i provozate se… ali ostaje jedno pitanje. Koliko je to išta zapravo od koristi?
Prvi argument za prednosti vožnju bicikla trebala bi da bude njegova široka upotreba. U svim kutcima sveta, među praktično svim narodima i zajednicama naćićete bicikl. Takođe, u vašem okruženju skoro sigurno nema puno ljudi koji ne znaju da se služe biciklom. On je sveprisutan i često korišćen. Međutim, on nije tek prevozno sredstvo koje ne ispušta gasove staklene bašte ili troši gorivo. Ono takođe pruža veliki zdravstveni benefit za onog koji se njime služi. 

Od odličnog uticaja na fizičku masu koja se osnažuje vrtenjem pedala, pa preko mentalnih benefita vožnje bicikla koji tera mozak da konstantno pazi na put ali (možda malo kontradiktorno) u isto vreme opušta, pa sve do kardio prednosti i izgradnje kondicije. Na sve ovo, bicikl pomaže i pri gojaznosti. Sve ovo je pozamašna i vrlo poželjna lista benefita koje vožnja bicikla nesumnjivo i dokazano nudi. 

Ono što je najbolje kod bicikla je što zapravo ne zahteva nikakvu posebnu fizičku spremu. Ove benefite osetićete već nakon 4 sata nedeljno korišćenja biciklom, stoga bi samo bilo potrebno da njime vozite svaki dan po ok pola sata, ili da idete do posla biciklom, i dobili bi ste primetne rezultate.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *