Koje knjige za decu morate da čitate svojoj deci

Od malih nogu potrebno je razvijati ljubav prema književnosti i knjigama. Najbolji način da se ova ljubav podstiče je kroz sopstveni primer. Važno je da dete bude okruženo knjigama i da vidi roditelje da i oni čitaju.  

Zašto su knjige za decu važne?

Čitanjem knjiga se stiče veliko unutrašnje bogatstvo. Kroz knjige za decu, deca upoznaju ovaj svet i stiču znanja o ljubavi, hrabrosti, iskrenosti, prijateljstvu, požrtvovanosti,… Takodje, zahvaljujući knjigama oni bogate svoj rečnik, razvijaju maštu, verbalne sposobnosti,… Druženjem sa knjigom deca se uče da na jedan kvalitetan način provode slobodno vreme. A zajedno čitanje knjiga za decu produbljuje odnos roditelja i dece i jača porodične odnose. 

 

Pesme čika Jove Zmaja 

Da li je neko dete odraslo kod nas a da nije čulo i recitovalo bar jednu pesmicu našeg Čika Jove Zmaja? Skoro svaka kućna biblioteka ima čuvenu knjigu pesama koje je napisao Jovan Jovanović Zmaj – Riznica. U ovoj knjizi se nalazi izbor najlepših pesama za decu koje je napisao naš pesnik. Pačija škola, Al je lep ovaj svet su samo neke od poznatih pesama koje se nalaze u ovoj knjizi.  Pesme Čika Jove Zmaja već generacijama očaravaju čitaoce svojom neposrednošću, toplinom i jednostavnošću. 

 

Pesme Mike Antića

Domaći pesnik Miroslav Mika Antić je autor nekoliko zbirki pesama koje je vredno pročitati. Plavi čuperak je prelepa zbirka o zaljubljivanju, prvim ljubavima i simpatijama,.. Odrastanje se ne može zamisliti bez pesama i zapisa iz ove knjige koja je vanvremenska u svom predstavljanju detinjstva, odrastanja, ljubavi, duhovitosti i šašavosti.  Svaki stih pleni svojom jednostavnošću, pozitivnošću i iskrenošću.

Evo šta je Mika Antić rekao o svojim pesmama: Moje pesme i nisu pesme, nego pisma svakom od vas. One nisu u ovim rečima koje ste pročitali, nego u vama, a reči se upotrebljavaju samo kao ključevi, da se otvore vrata iza kojih neka poezija, već doživljena, već završena, već mnogo puta otplakana ili otpevana, čeka zatvorena da je neko oslobodi.

 

Ježeva kućica

Ježevu kućicu je napisao davne 1949. godine Branko Ćopić. Od tada se i dalje čita i doživela je različita izdanja. Nalazi se u i čitanci za prvi razred. U pitanju je basna u stihu koja govori o Ježurki Ježiću. Prateći Ježurku Ježića čitaoci uče o životu i životnim vrednostima. Po ovoj knjizi 2016. godine napravljen je kratkometražni animirani lutka film. 

 

Avanture Vini Pua 

Da li postoji dete na svetu koje ne zna za medu koji se zove Vini Pu? Knjigu Vini Pu je napisao davne 1926. godine britanski pisac Aleksandar Alan Miln. U knjizi su opisane pustolovine medveda Vinija Pua i njegovih drugara iz šume. U Stoletnoj šumi, pored Vini Pua, žive Tigar, magarance Iar, prasence Praslina, zeka Zekohop i svi oni zajedno učestvuju u avanturama. Vini Pu je meda koji mnogo voli da jede med, a njegov vlasnik je dečak Kristofer Robin. Volt Dizni je po ovoj knjizi snimio crtani film a kasnije knjiga doživela još ekranizacija. 

 

Alisa u zemlji čuda

Veoma maštovita knjiga o neobičnom svetu u kojem se našla devojčica Alisa. Knjigu je napisao Luis Kerol. Alisa odlazi u čudesnu zemlju Ludog šeširdžije i kraljice Srca i tamo joj se dešavaju najneverovatnije avanture. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *